|
Budujemy Dom 6/2013
Bezpłatna przesyłka tylko na ULUBIONYKIOSK.PL
![]() ![]() |
|
21.03.2008, 19:34
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Postów: 355 Dołączył: 3.03.2008 |
Bo nie da się domu od życia oddzielić. Ja też wolę dania mniej światowe i raczej domowe. Swoją drogą to Polacy mają taką mętalność, że wszystko co obce to dobre, ładne itd. od kuchni po architekturę. To chyba kompleksy jeszcze z PRLu. A przecież mamy najsmaczniejsze wędliny i pieczywa, własne wielopokoleniowe tradycję, bajkowe krajobrazy i wzorce dobrej przedwojennej architektury. Inni to doceniają my niestety nie. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.03.2008, 20:18
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 70 Dołączył: 2.12.2007 |
Ja też wolę dania mniej światowe i raczej domowe. Swoją drogą to Polacy mają taką mętalność, że wszystko co obce to dobre, ładne itd. od kuchni po architekturę. To chyba kompleksy jeszcze z PRLu. A przecież mamy najsmaczniejsze wędliny i pieczywa, własne wielopokoleniowe tradycję, bajkowe krajobrazy i wzorce dobrej przedwojennej architektury. Inni to doceniają my niestety nie. Cóż, znam nasze wędliny których nazwanie smacznymi byłoby bluźnierstwem. Ale o tym lepiej by dyskutować na forum spożywczym chyba.... że przeniesiemy się do tematu o budowlańcach nadużywających |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
22.03.2008, 07:52
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 321 Dołączył: 18.08.2007 Skąd: Śląsk |
Taa - "Cudze chwalicie swego nie znacie" jak mówi powiedzenie.
I bardzo słusznie. Chłam można dostać wszędzie - tak samo jak i dobre rzeczy. Wybierać trudno czasem tak by wybrać dobre. Ja osobiście jestem za wspieraniem polskich produktów i polskich wykonawców - byleby tylko były dobrej jakości. Jakość należy oczywiście podnosić i jednocześnie chwalić i szanować to co dobre - szczególnie własne. Jeżeli my sami się nie uszanujemy to kto nas uszanuje ? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
22.03.2008, 21:02
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 120 Dołączył: 10.11.2007 |
Jeżeli my sami się nie uszanujemy to kto nas uszanuje ? W pełni się zgadzam. I dlatego wszystkie zachowania typu "czy się stoi, czy się leży...." powinny zniknąć. Nie mówię o tym żebyśmy zrobili sobie drugą Japonię czy XIII Rzeczpospolitą ale by rozejrzeć sie wokół siebie i zacząć od spraw drobnych. Ot chociaż by ułożenia narzędzi w pudełku po skończonej pracy. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.03.2008, 13:44
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 843 Dołączył: 2.11.2007 |
Cóż, znam nasze wędliny których nazwanie smacznymi byłoby bluźnierstwem. Ale o tym lepiej by dyskutować na forum spożywczym chyba.... że przeniesiemy się do tematu o budowlańcach nadużywających Nasze polskie wędliny są smaczne - mają tylko jedna wadę: wszystkie szynki, balerony i polędwice smakują identycznie... Wyjeżdżając np. do Chorwacji zawsze zabieram ze sobą wędlinę polską i chleb. Ta chorwacka jest niezjadliwa!!! wygląda jak karma dla psów. ble... wtedy najbardziej doceniam nasze polskie jedzenie... |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.04.2008, 11:00
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 68 Dołączył: 20.11.2007 |
odmawiać sobie smażenia pysznej rybki tylko dlatego że trochę zapaszek będzie niemiły? o nie... ryba smażona zawsze kojarzy mi się z wyjazdami nad morze Tylko po co erzatz w postaci samej ryby jak można się zawsze na weekend nad morze wyrwać? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
26.04.2008, 20:28
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 71 Dołączył: 3.12.2007 |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
27.04.2008, 11:09
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 9 Dołączył: 6.04.2008 |
a ja niepotrafią?????????????????
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.04.2008, 14:23
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 45 Dołączył: 18.10.2007 |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
1.05.2008, 17:35
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 304 Dołączył: 7.11.2007 |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
17.05.2008, 16:28
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 93 Dołączył: 31.10.2007 |
Taa - "Cudze chwalicie swego nie znacie" jak mówi powiedzenie. I bardzo słusznie. Chłam można dostać wszędzie - tak samo jak i dobre rzeczy. Wybierać trudno czasem tak by wybrać dobre. To jest własnie najtrudniejsze. Tyle różnych produktów na rynku że niezorientowanego klienta interesuje często jedno kryterium - cena. A to co najtańsze nie zawsze najlepsze. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.05.2008, 19:53
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 36 Dołączył: 27.10.2007 |
tylko że stawiając meble na środku zmniejszamy przestrzeń - salon wydaje sie połowę mniejszy i jakby zagracony... wiem coś o tym też maiłam kanapę na środku pokoju , ale już nie mam. W salonie toczy sie życie i potzreba dużo miejsca : dzieci tam odrabiaja lekcje, oglądamy telewizję, słuchamy muzyki - a ostatnio mój syn uczył sie skakać na skakance - gdyby stała nadal kanapa na srodku to nie miał by miejsca na skakanie... ale to tylko kwestia tego czym dla nas jest salon.... a ile metrów ma pani salon? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.05.2010, 12:14
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Postów: 606 Dołączył: 19.05.2010 Pomógł: 6 razy |
W naszym projekcie salon i kuchnia są połączone.
Ale mamy taki ambitny plan żeby zrobić 2-3 warstwy z pustaka szklanego i dorzucić barek. Niby razem a jednak osobno |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
29.12.2010, 16:06
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 21 Dołączył: 13.10.2010 |
Zacząłem się zastanawiać jakie są plusy i minusy połączonego salonu z kuchnią
Salon miałby służyć jako jadalnia, miejsce relaksu, spotkań ze znajomymi. Plusy: duża przestrzeń, kontakt z innymi osobami, które przebywają w jadalni, salonie, wygoda, funkcjonalność i praktyczność. Minusy: jedynie zapachy roznoszą się po całym mieszkaniu, ale można zainwestować i kupić dobry okap kuchenny. Oczywiście trzeba bardziej dbać o porządek w kuchni, ale to już jest plus, gdyż robi się to dla siebie, a nie dla kogoś. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.01.2011, 15:11
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 421 Dołączył: 21.02.2010 Pomógł: 11 razy |
Ja też wolę dania mniej światowe i raczej domowe. Swoją drogą to Polacy mają taką mętalność, że wszystko co obce to dobre, ładne itd. od kuchni po architekturę. To chyba kompleksy jeszcze z PRLu. A przecież mamy najsmaczniejsze wędliny i pieczywa, własne wielopokoleniowe tradycję, bajkowe krajobrazy i wzorce dobrej przedwojennej architektury. Inni to doceniają my niestety nie. A danie swiatowe nie moze stac sie daniem domowym !? Bo ja tak mam juz od paru lat : dzisiaj na obiad spaghetti a na deser tiramisu sorry, ale jesli chodzi o polskie wedliny i chleb ,to tez bym mogla polemizowac ... - pączki i drozdzowki za to sa chyba najsmaczniejsze ; przynajmniej ja jeszcze tak dobrych nigdzie nie jadlam jak w Pl. Osobiscie podoba mi sie ,ze niektorzy ida z postepem , zaczynaja sie inaczej (zdrowiej) odzywiac, sa otwarci na inne kultury, ucza sie obcych jezykow -przez to staja sie mniej zahukani. Niektorzy nie zmieniaja swoich przyzwyczajen i do konca zycia beda jesc przyslowiowego schabowego ... i ja to szanuje : tylko niech nikomu na sile nie wmawiaja ,ze to jest najlepsze i najzdrowsze...! Teraz mam kuchnie polaczona z salonem i jadalnia ( za zadne skarby nie podzielilabym tych pomieszczen!) :jest praktycznie , elegancko i modnie. -------------------- na każdego posta znajdzie się riposta
![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.01.2011, 15:45
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 2 167 Dołączył: 16.09.2010 Pomógł: 29 razy |
Zacząłem się zastanawiać jakie są plusy i minusy połączonego salonu z kuchnią Salon miałby służyć jako jadalnia, miejsce relaksu, spotkań ze znajomymi. Plusy: duża przestrzeń, kontakt z innymi osobami, które przebywają w jadalni, salonie, wygoda, funkcjonalność i praktyczność. Minusy: jedynie zapachy roznoszą się po całym mieszkaniu, ale można zainwestować i kupić dobry okap kuchenny. Oczywiście trzeba bardziej dbać o porządek w kuchni, ale to już jest plus, gdyż robi się to dla siebie, a nie dla kogoś. No w sumie ja tak planuję, tzn salon z kuchnią i jednocześnie hol, wiec przestrzeni będzie sporo bo ok 70m2. Do kuchni planuje okap podłączony do reku ale chyba jeszcze jakieś zasysanie będzie. Tak mi się przynajmniej wydaje. -------------------- Polecam:
www.hdtvpolska.com - najlepszy portal o wysokich technologiach www.klubsorento.pl - portal dla miłośników kia sorento http://plc-home.pl/ - Inteligentny Budynek? Zbuduj go SAM ![]() 450m2, ogrzewane 350m2. Bloczki isomur. PLANY: WM. Ocieplenie 15cm pinki PUR, podłoga 55cm PUR. Podłogówka całość. Okna MS. Garaż nieogrzewany. Ogrzewanie piec elektryczny. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
17.01.2011, 13:07
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 100 Dołączył: 23.07.2009 Pomógł: 4 razy |
też jestem za. Przestrzeń robi swoje, a nieprzyjemne zapachy, których ludzie się boją można "załatwić" okapem umieszczonym tuż nad płytą grzewczą.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
18.01.2011, 13:08
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 1 893 Dołączył: 23.02.2009 Pomógł: 20 razy |
pewnie to off topic ale też do Chorwacji wzieliśmy jedzonko i to była bardzo słuszna decyzja:) Mieli tam wyłacznie białe napompowane pieczywo (nie spotkałam wogóle pysznych naszych ziarnistych chlebków) soki z dosypanym chyba kilogramem cukru nie umywające się w smaku do polskich i... owoce trzy razy droższe niż w Polsce! Dużo jeździmy po świecie i wiele rzeczy mi smakuje, lubię np włoskie dania, ale ja bardzo doceniam polską kuchnię. W Chorwacji owszem bardzo dobra była pizza, byłam też na dobrej rybce ale z takich "zwykłych" produktów- bardzo drogie i gorsze dużo niż nasze.
-------------------- ADVECO - Nadajemy kształt marzeniom - www.adveco.pl
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.01.2011, 20:30
|
||
Naczelna Zołza Forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 27 666 Dołączył: 24.03.2010 Skąd: z samiuśkiego połednia Pomógł: 120 razy |
W temacie - zależy kto co lubi .
Ja też mam salon połączony z kuchnią ... częściowo tylko dzieli je ścianka .... Chwalę sobie takie rozwiązanie - dużo czasu przesiaduję przy laptopie - stawiam go na stole w kuchni dzięki temu mam na oku prawie cały parter - niezastąpione przy posiadaniu dzieci i zwierzaków ... -------------------- Co komu do tego ... skoro i tak mniejsza o to ...
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.01.2011, 14:14
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 96 Dołączył: 10.01.2011 Pomógł: 1 raz |
Oj zazdroszczę Ci tego dużego pola widzenia....
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
30.01.2011, 01:07
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 89 Dołączył: 20.08.2009 Skąd: Zielona Góra Pomógł: 2 razy |
duża przestrzeń to podstawa egzystencji.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
2.02.2011, 11:59
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 1 893 Dołączył: 23.02.2009 Pomógł: 20 razy |
niektórzy wolą inaczej, ale ja w domach budowanych bardziej tradycyjnie, gdzie wszystkie pomieszczenia są oddzielone mam wrażenie że jest ciasno. W bloku mieszkałam w mieszkaniu 63m2 (niby nie dużo) ale poza sypialnią i łazienką całe było otwarte- zachłysnęliśmy się poczuciem przestrzeni, stąd w moim nie znów jakimś wielkim domu otwarta przestrzeń sprawiająca wrażenie że dom jest dużo większy niż jest
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.02.2011, 16:05
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 96 Dołączył: 10.01.2011 Pomógł: 1 raz |
Mieszkanie w kamienicy nie dało nam szansy na mój wymarzony salon i kuchnię w jednym. I teraz mam kuchnie w osobnym pomieszczeniu, nie jest źle, ale czasem wolałabym mieć szerszą perspektywę niz tylko gary...
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.02.2011, 18:01
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Płeć: Kobieta Postów: 304 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: już ze wsi Pomógł: 4 razy |
Niestety, spojrzenie na kuchnię zmienia się z wiekiem. W pierwszym domu była zamknięta, w mieszkaniu otwarta, teraz mam oddzieloną (ale bez drzwi). W ostatnim domu jest oddzielona, tylko z przejściem do salonu, z którego widać tylko stół z krzesłami.
Jako, że spędzam na gotowaniu mało czasu i najczęściej gdy jestem sama, nie mam potrzeby by kuchnia była otwarta. Bałagan mnie denerwuje i przeszkadza w dobrym samopoczuciu. Często bywam u znajomych, którzy mają otwartą kuchnię i kanapy tak ustawione, że widać kuchenny rozgardiasz. Nawet mimowolnie mnie to drażni, szczególnie jak 5 razy w ciągu spotkania dzieci szperają po kuchni. Może jak ktoś jest zdyscyplinowany i utrzymuje jako taki ład w kuchni, to łatwiej się w takim wnętrzu wyluzować. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.02.2011, 18:26
|
||
|
albo jak ktos jest wyluzowany z natury i nie zwraca uwagi na takie drobiazgi:)
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.02.2011, 18:32
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 2 167 Dołączył: 16.09.2010 Pomógł: 29 razy |
albo jak ktos jest wyluzowany z natury i nie zwraca uwagi na takie drobiazgi:) To ma szczęśliwe życie, witam w klubie -------------------- Polecam:
www.hdtvpolska.com - najlepszy portal o wysokich technologiach www.klubsorento.pl - portal dla miłośników kia sorento http://plc-home.pl/ - Inteligentny Budynek? Zbuduj go SAM ![]() 450m2, ogrzewane 350m2. Bloczki isomur. PLANY: WM. Ocieplenie 15cm pinki PUR, podłoga 55cm PUR. Podłogówka całość. Okna MS. Garaż nieogrzewany. Ogrzewanie piec elektryczny. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
17.02.2011, 19:35
|
||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Postów: 81 Dołączył: 10.08.2009 Pomógł: 3 razy |
Jako, że spędzam na gotowaniu mało czasu i najczęściej gdy jestem sama, nie mam potrzeby by kuchnia była otwarta. To ja preferuję kuchnię zamkniętą z zupełnie przeciwnego powodu - bardzo lubię gotować i piec i kiedy już zabieram się do pracy, to zwykle parę godzin na to schodzi (normalne przy wszystkich moich obsesjach - czy to gotowanie, grafika komputerowa czy też jak zacznę czytać mangę |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
6.08.2012, 22:32
|
||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Postów: 50 Dołączył: 21.03.2012 |
Ja osobiście widzę same minusy. Po pierwsze dlatego, że marzy mi się duża kuchnia, z dużym stołem, albo taka kuchnia z jadalnią. Natomiast kuchni z salonem mówię stanowcze nie. Po pierwsze chodzi o zapachy, przy otwartej kuchni one są wszędzie- na ubraniach, kanapie, firankach. Po drugie ja nie lubię jak ktoś mi patrzy na ręce jak gotuję, lubię sobie pichcić w ciszy i spokoju:) A po trzecie zagłuszanie się na wzajem. Wiadomo jak się coś smaży to jest głośno, do tego dochodzi szumiący okap, a w tym czasie ktoś chce coś pooglądać w tv, albo zdrzemnąć się na kanapie w salonie, a tu nie ma warunków.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
3.09.2012, 10:59
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 88 Dołączył: 9.05.2012 Pomógł: 1 raz |
Wszystko zależy od wielkości domu/mieszkania. Jeżeli masz małe wnętrze to zdecydowanie lepiej je otworzyć i połączyć kuchnie z salonem i jadalnią. Ułożyć wszędzie jednakową podłogę tak żeby nie tworzyć niepotrzebnych podziałów. Natomiast w przypadku dużej powierzchni wszystko zależy od upodobań
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.09.2012, 10:56
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 3 Dołączył: 11.09.2012 |
Sam kiedyś dość długo zastanawiałem się nad tym połączeniem. Sąsiad właśnie wyburzył jedną ścianę i zrobił sobie kuchnię razem z salonem. Właśnie teraz zauważyłem, że trzeba odpowiednio zamaskować niektóre elementy kuchni, aby całość jakoś się prezentowała. Przede wszystkim lodówka w zabudowie, bo inaczej jakoś kiepsko się to prezentuje. Do tego cały wystrój kuchni moim zdaniem powinien w jakis sposób nawiązywać do salonu.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2013, 16:32 |