|
![]() ![]() |
|
30.07.2010, 00:20
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 345 Dołączył: 30.04.2010 Skąd: jeszcze śląsk Pomógł: 2 razy |
mam problem
wykosiłem działkę ( nie było łatwo prawie 17a, spalinówka niby badziew ale jeszcze działa, chociaż już z niej cieknie ) trawa była już wysoka, pow 0,5m wszystko byłoby ok gdyby nie to że na ziemi leży stara trawa, w większości już sucha ciężko to wykosić, a jeszcze ciężej pozbierać skoszoną trawe kosa już jest tępa bo często ryje w ziemi ( nie ma za równo ) już zaczyna się pojawiać nowa trawa znacie jakiś prosty i skuteczny sposób na pozbycie się tego zielstwa orka nie za bardzo wchodzi w grę już się nawet zastanawiałem nad zamówieniem fadromy aby zebrać trochę ziemi będę wdzięczny za jakiekolwiek porady rano od 7 mam zamiar dalej walczyć z tym sianem mam nadzieję, że nie będę tego musiał wycinać na kolanach sierpem zwykła kosa nie daje rady, dwa - trzy machnięcia i jest tępa od ziemi i prawie złamana |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
30.07.2010, 10:15
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 24 Dołączył: 13.06.2009 |
np. Spalić opryskiem (chemia) |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
30.07.2010, 10:22
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 345 Dołączył: 30.04.2010 Skąd: jeszcze śląsk Pomógł: 2 razy |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
2.08.2010, 09:23
|
||
|
Aktywny Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 157 Dołączył: 21.02.2009 Skąd: okolice Lublina Pomógł: 4 razy |
myślałem nad tym, ale wtedy w ogóle nie będzie trawy jeżeli w przyszłym tyg nie usunę tego to chyba zastosuję chemię możesz coś polecić Wpuść na działkę coś trawożernego A tak serio, to chyba można załatwić wywóz trawy. Kosiarka z koszem powinna zebrać trawę (nawet tą kiedyś skoszoną). Poźniej w jedno miejsce i wywóz. Trochę biegania ale powinno dać radę. Edit: Nie doczytałem że ty chcesz się pozbyć całej trawy (nie tylko skoszonej) -------------------- Budujemy domek wg. projektu W-54.12 z Senioratką
Nasz dziennik budowy. Zapraszam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
2.08.2010, 10:13
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 429 Dołączył: 24.05.2010 Skąd: gm. Łochów Pomógł: 2 razy |
Ale ja nie rozumiem do konca tego pytania,
chcesz zebrac ta wykoszona trawe? grabie niestety chcesz posiac nowa? chemia randap, przeorac i posiac. Ja u siebie mialam tez pole nie koszone od lat i zamias kosic to te stare kepy poprostu wypalilam- mini pozar kontrolowany, nierownosci(jakies kretowiska) lopata wyrownalam a kepy trawy przy oraniu wy...pierdzielilam. Posialam nowa i jest piekna zieloniutka i jest rowno; no moze nie jak od linijnki ale bez dokladnego przygladania sie wyglada calkiem niezle. - to byl dlugi proces bo nie chca stosowac chemi odczekalismy az proses glilny zrobi swoje, znowu oranie, bronownaie i grzebanie w ziemi itd... -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
2.08.2010, 20:49
|
||
dodize skoszona trawą nie mam aż takich problemów
dzisiaj większość zebrałem chodzi mi o starą trawę, która nie była koszona a po prostu uschła i teraz leży mi siano połączone z ziemią chyba to zostawię tak jak jest mam zamiar nawieźć ziemi na działkę i to przykryć, myślę że warstwa 20-30 cm ziemi rozwiąże problem tylko na prawie 17 ar trochę tej ziemi wejdzie |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
2.08.2010, 20:56
|
||
...![]() Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Płeć: Kobieta Postów: 484 Dołączył: 21.07.2010 Skąd: z jeziora Pomógł: 1 raz |
a jakbys to przeorał? przez zime zgnije a na wiosne posiejesz nowa... Tez mam problem z trawa. Moja działka do niedawna była polem uprawnym, potem chyba przez rok leżała odłogiem i mam teraz chwastowisko. Teść trochę mi to pokosił /kosiarką rotacyjna/ wiec juz nie siega do pasa... Ale i tak jestem przerazona mysla co mnie jeszcze czeka. Działka ma ponad ha...
-------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
2.08.2010, 21:12
|
||
katee myślałem o tym
ale chciałbym w tym roku już zacząć przygotowywać działkę pod budowę zrobić zjazd drogi podnieść teren pod płytę fundamentową a jak zaoram działkę to ciężko będzie z wjazdem na działkę ciężkim samochodem |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
2.08.2010, 21:30
|
||
...![]() Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Płeć: Kobieta Postów: 484 Dołączył: 21.07.2010 Skąd: z jeziora Pomógł: 1 raz |
To może po prostu zacznij budowę a z trawą zrobisz porzadek jesienią. My mamy właśnie taki plan. Zobaczysz, jak ci te samochodziska działkę rozpiep... A jak już wyleziesz z ziemi to będziesz widział co i jak. Tu podsypiesz, tam podrównasz, zaorasz.... Słyszałam, że dobrze jest zasiać żyto a wiosną, jak wzejdzie, wszystko jeszcze raz przeorać. Podobno jak zgnije to dostarczy dużo czegoś tam /chyba azotu.../ I trawa piknie wyrośnie:) My chyba działę zarandapujemy, wyrównamy, zaorzemy... I sie obaczy:)
-------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
2.08.2010, 22:12
|
||
pomyślę nad tym do końca tygodnia
ale w sumie masz rację może nie kupię ziemi ale jak się trafi za darmo to wtedy przyjmę |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.09.2010, 22:50 |