|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
4.11.2010, 22:53
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 90 Dołączył: 26.12.2009 Skąd: Du/PL/Ru Pomógł: 2 razy |
Jak w temacie - kto ma Legalett i moze opisac czy jest zadowolony lub jak bardzo jest zadowolony
Fundamentowa plyta grzewcza kosztuje okolo 50 tys /100m2 domu (prawdopodobnie)- w to wchodzi rozlozenie takze kanalizacji oraz wypuszczenie wody. Czyli inwestor podlacza tylko piec i moze sie grzac nawet bez domu... Bardzo jestem ciekawa jak wydajne jest to ogrzewanie. Czy cieplo nie "idzie" w ziemie? Czy ma ktos domek drewniany na takiej plycie? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.11.2010, 18:08
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 127 Dołączył: 22.03.2010 Pomógł: 1 raz |
Jeśli cena Ci odpowiada to montuj. System jest bardzo fajny, daje dużo ciepła w domu ogólnie i przede wszystkim podłoga jest cieplutka. Np. dzieci w zimie mogą się spokojnie bawić. Jeśli chodzi o mnie to główną wadą Legalettu jest jego cena, a jeśli to nie jest problemem to jest jak najbardziej za.
Gdzieś już tu był bardzo długi temat o Legalecie. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.11.2010, 20:16
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 4 795 Dołączył: 26.10.2009 Skąd: Na wznak Pomógł: 178 razy |
Jak w temacie - kto ma Legalett i moze opisac czy jest zadowolony lub jak bardzo jest zadowolony Płyta fundamentowa to przyszłość , Legalett to przeszłość za duża bezwładność cieplna .
Fundamentowa plyta grzewcza kosztuje okolo 50 tys /100m2 domu (prawdopodobnie)- w to wchodzi rozlozenie takze kanalizacji oraz wypuszczenie wody. Czyli inwestor podlacza tylko piec i moze sie grzac nawet bez domu... Bardzo jestem ciekawa jak wydajne jest to ogrzewanie. Czy cieplo nie "idzie" w ziemie? Czy ma ktos domek drewniany na takiej plycie? -------------------- Talem habebis fructum, qualis fuerit labor !
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.11.2010, 21:48
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 90 Dołączył: 26.12.2009 Skąd: Du/PL/Ru Pomógł: 2 razy |
Płyta fundamentowa to przyszłość , Legalett to przeszłość za duża bezwładność cieplna . A moze duza bezwladnosc cieplna to wlasnie zaleta? - mam co do tego mieszane uczucia. Wydaje mi sie, ze dzieki temu latwiej bedzie utrzymac stala temperature. Wolno sie nagrzewa ale i wolno sie wyziebia. Nie jestem pewna co jest wazniejsze. W zasadzie w zime sie pali naokraglo wiec dzieki tej plycie nie grozi wyziebienie w razie wygasniecia pieca podczas nieobecnosci. Moglabym sie pokusic o stwierdzenie, ze bezwladnosc cieplna jest bardziej komfortowa. A jesli jest potrzeba szybkiego rozgrzania sie np. po powrocie z pracy to mozna rozpalic w kominku. Tak, ze wracam do pytania odnosnie wydajnosci. Chodzi mi o to czy na jeden metr szescienny objetosci ogrzewanej tym sposobem bedziemy potrzebowali takiej samej ilosci opalu jak w przypadku grzejnikow sciennych lub ogrzewania podlogowego wodnego? Zakladam tutaj, ze liczymy od momentu ustalonej temperatury poczatkowej np. 20 stopni i zamierzamy utrzymac ja przez okres np. jednego miesiaca (zalozmy styczen lub luty - jako ze sa najzimniejsze). Czy ktos cos takiego mierzyl? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.11.2010, 23:29
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 578 Dołączył: 26.04.2009 Skąd: Śląsk Pomógł: 25 razy |
A moze duza bezwladnosc cieplna to wlasnie zaleta? - mam co do tego mieszane uczucia. Bardziej ekonomicznym rozwiązaniem od Legalettu jest płyta fundamentowa z zatopioną podłogówką lub dla mniej odważnych podłogówka bezpośrednio na płycie bez izolacji. Duża bezwładność to dla mnie jednak wielka zaleta,zwłaszcza,że zamierzam wykorzystywać II taryfę -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.11.2010, 00:32
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 4 795 Dołączył: 26.10.2009 Skąd: Na wznak Pomógł: 178 razy |
A moze duza bezwladnosc cieplna to wlasnie zaleta? - Coś trudno sterowalne jest nieekonomiczne . -------------------- Talem habebis fructum, qualis fuerit labor !
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.11.2010, 23:57
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 127 Dołączył: 22.03.2010 Pomógł: 1 raz |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
17.11.2010, 12:25
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 139 Dołączył: 4.03.2010 Pomógł: 1 raz |
ile zaoszczedzisz na tej II taryfie, az takiej roznicy duzej nie ma!
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
17.11.2010, 21:00
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 578 Dołączył: 26.04.2009 Skąd: Śląsk Pomógł: 25 razy |
ile zaoszczedzisz na tej II taryfie, az takiej roznicy duzej nie ma! Prąd w taryfie całodobowej ok.0,50zł za 1kWh a w godz.22-6 i 13-15 ok.0,30zł Roczne zużycie na co+cwu ok.10tys.kWh=2tys.zł To nie jest duża różnica ? -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
17.11.2010, 22:50
|
||
Da się chociaż odrobinkę dokładniej? Bo takimi ogólnikami to daleko się nie zajdzie. Dobowe wahania temperatury . -------------------- Talem habebis fructum, qualis fuerit labor !
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2012, 07:14 |