|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
6.06.2008, 15:35
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 150 Dołączył: 19.12.2007 Skąd: łódzkie |
Witam, chciałby się dowiedziec ile trzeba przyjąc na grubość jaką zajmuje całe ogrzewanie podłogowe, abym wiedział o ile obniżyć się z posadzką zerową w łazience i korytarzu. Kolega powiedział mi że to jest 10cm styropian z folią aluminiową (nie pamiętam dokładnej nazwy) , rurki to około 2cm, do tego wylewka 5-7cm i płytka 1cm co daje nam około 20cm, to w przypadku parteu nie ma większego znaczenia, ale na poddaszu to trochę jest, jesli chciałbym mieć mieszkania na 2.6m to muszę poddasze podwyższyć o 20cm aby później zmieścić się z tym ogrzewaniem ???
piotr -------------------- Piotr
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
6.06.2008, 20:59
|
||
Aktywny![]() Grupa: Uczestnik Postów: 139 Dołączył: 3.08.2007 Skąd: Bydgoszcz Pomógł: 2 razy |
To jest wlasnie ten problem ze architekci nie przewiduja mozliwosci instalowania podlogowki i dlatego wyskosci sie nie zgadzają pozniej.
Na parterze: 10cm, folia aluminiowa (kratkowana tylko po to aby sie latwiej ukladalo weze), 5-7cm betonu. Czyli maksymalnie wychodzi 17cm. Na pietrze mozna dac 5cm styropianu (tylko po to aby wygluszyc stukanie), folia oraz 5-7cm betonu. Maksymalnie wychodzi 12cm. Czemu tylko 5 cm styropianu? Poniewaz nie ma juz potrzeby odizolowywania się od gruntu. Mozna nawet zastosowac 3cm odrazu z folią (troche drozsze rozwiazanie), ale problem jest z utopieniem instalacji wod-kan. To tez jest jeden z wielu bledow architektow. Piony kanalizacyjne robią kilka metrow od miejsca w ktorym jest np. WC i jest problem, bo na 1m rury fi 110 przyjmuje sie 1cm spadku. Czyli jesli jest np. 3 metry od pionu, nalezy 3 cm dac spadku , a wtedy musimy wiecej dac wylewki - okolo 14 (wraz ze stryropianem i innymi mediami) - a to juz moze sie nie zgrywac z wysokoscia np. drzwi i innych. Pozdrawiam. Maciej Płokarz SonErgo Ps. Podlogowka to bardzo dobre rozwiazanie. -------------------- Kolektory Słoneczne z Firmy SonErgo. Polecam
Kolektory Słoneczne - Systemy Ogrzewania. Szczęśliwi Ci, którzy zainstalowali Kolektory Słoneczne, albowiem ogrzewanie ich domu kosztuje niewiele. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.06.2008, 23:22
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 1 314 Dołączył: 20.11.2007 Skąd: Katowice Pomógł: 5 razy |
Święte słowa....Na piętrach zawsze są kłopoty ze schowaniem rur kanalizacyjnych.
Jedno tylko zakwestionuję; CYTAT Na pietrze mozna dac 5cm styropianu (tylko po to aby wygluszyc stukanie) Styropian nic nie tłumi.W pewnych warunkach nawet zwiększa hałas. A co mi tam....,zakwestionuję i drugie CYTAT Na parterze: 10cm, folia aluminiowa (kratkowana tylko po to aby sie latwiej ukladalo weze) Folia aluminiowa nic nie daje.Tak samo jak i kratki wcale nie ułatwiają układania rur (węży?! Można spokojnie dać zwykłą czarną folię budowlaną. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.06.2008, 02:02
|
||
|
Początkujący Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Postów: 11 Dołączył: 12.04.2008 |
"Ps. Podlogowka to bardzo dobre rozwiazanie"
Ano i ja w przyszłym tygodniu zalewam podłogówkę. Ja też nie wiedziałam że będę robiła podłogówkę zanim strop ułożyli... Teraz musiałam ściągać jedną "piątke" styropianu z podłogi bo by mi wyszedł sufit na 2,47... A tak to mam 5 + 3 styropianu na parterze plus 6 cm wylewki (będzie) noi płytki -razem jakieś 15 cm. Na górze tylko ta trójka styropianu z folią i 6 cm wylewki. Wod-kan i centralne robi ta sama ekipa, więc sie chłopaki starali żeby potem w tej trójce pomieścić wszystkie rurki kanalizacyjne pozdrawiam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2012, 06:59 |