|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
29.01.2006, 13:22
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 5 Dołączył: 25.11.2005 |
Czy może mi ktoś doradzić w kwestii wodnego ogrzewania podłogowego, chciałabym właśnie takie zainstalować w domu, ale wiem że jest to ogrzewanie niskotemperaturowe i tak się zastanawiam jak ono sobie poradzi przy np. -25 stopniach mrozu?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
31.01.2006, 10:07
|
||
|
Ekspert Grupa: Admin Postów: 3 000 Dołączył: 23.09.2004 Skąd: Warszawa Pomógł: 30 razy |
Ogrzewanie podłogowe można instalować w domach dobrze izolowanych cieplnie w których zapotrzebowanie mocy grzewczej nie przekracza 60 - 70 W/m2 powierzchni ogrzewanej. Dzięki temu temperatura dotykowa podłogi nie będzie przekraczać 28 st C, co uznawane jest za górną wartość, ze względu na komfort ogrzewania. Oczywiście w czasie silnych mrozów temperaturę tę można podwyższyć do ok. 32 st C, ale należy liczyć się wtedy ze wzmożonym unoszeniem kurzu jak i dyskomfortem dla nóg. Alternatywnym rozwiązaniem okresowego wzrostu zapotrzebowania na ciepło jest montaż instalacji mieszanej z grzejnikami lub zamontowanie niezależnego dogrzewania elektrycznego. W każdym przypadku ogrzewanie podłogowe powinno byc wykonane na podstawie projektu takiej instalacji z uwzględnieniem strat cieplnych pomieszczenia, stref podokiennych, rodzaju pokrycia podłogowego oraz ustawienia mebli.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.02.2006, 09:45
|
||
|
|
W domach niskoenergetycznych wykonywane przeze mnie instalacje ogrzewania podłogowego pracują przy temperaturze zasilania 35 - 40 ct. C, co zapewnia temperaturę podłogi 22 - 24 st. C i zapewnia mieszkańcom odczucie komfortu cieplnego.
Nie miałem nigdy żadnych zgłoszeń, że jest za zimno nawet w największe mrozy. Instalacje "podłogówek" wykonuję od 1993 roku. Zanim zlecisz komukolwiek wykonanie podłogówki warto wykonać dobry projekt, ale uwaga! trzeba znaleźć projektanta, który zna się na takich instalacjach - a nie jest ich wielu, często pytają mnie, wykonawcę jak się do takiego projektu zabrać. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
6.02.2006, 21:42
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 5 Dołączył: 25.11.2005 |
Dziękuję za odpowiedzi.
Mogłabym jeszcze prosić o polecenie mi dobrego projektanta instalacji podłogowej oraz wykonawcę z Kielc lub okolicy? Będę wdzięczna. Pozdrawiam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.02.2006, 00:09
|
||
|
|
Jak zaizolujesz, to i niskotemperaturowe nie będzie potrzebne.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.02.2006, 04:30
|
||
|
|
TO IZOLACJA GRZEJE
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.06.2006, 16:40
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 68 Dołączył: 20.06.2006 |
a jak sprawdzi sie ogrzewanie podlogowe kozystajace z pompy ciepla i kominka z plaszczem wodnym?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
| Gość: Gość |
20.06.2006, 19:54
|
|
|
|
Sprawdzi się dobrze pod warunkiem właściwego wykonania układu z kominkiem, tylko po co, oszczędności z kominka niewielkie a koszty to ok. 50% kosztów pompy ciepła (kominek + zbiornik buforowy + naczynie wzbiorcze otwarte + ew. układ uzupełniania wody w kominku + wymiennik płytowy + armatura + rurociągi, itp.) - bez sensu
|
|
|
|
||
20.08.2007, 17:34
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 4 Dołączył: 20.08.2007 |
WITAM!
Mam już zrobioną wylewką w całym domu, ale chciałabym zrobić ogrzewanie podłogowe nie zmniejszając zbytnio wysokości i świetle.Ogrzewanie będzie nie we wszystkich pomieszczeniach i wysoki stopień nie byłby wygodny w poruszaniu się. Ile takie ogrzewanie ma grubości? I czy można ustawić czasowo na grzanie i temp? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.08.2007, 09:17
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 406 Dołączył: 8.12.2004 Skąd: Port Louis Pomógł: 2 razy |
Napisz jeszcze, czy chcesz ogrzewanie zastosować elektryczne czy wodne?
W ogrzewaniu podłogowym wodnym można przyjąć grubość około 5 cm, a elektrycznym tyle co na wylewkę i płytki pod które kładziesz ogrzewanie, czyli około 2 cm. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.09.2007, 18:34
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 14 Dołączył: 8.09.2007 Skąd: Bolesławiec |
A czy ogrzewanie podłogowe w na poddaszu to dobry pomysł??
Mamy tam sypialnie, pokój dziecka pokój dla gości archiwum i łazienke. Prosze o podpowiedź |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.09.2007, 11:00
|
||
|
Ekspert Grupa: Admin Postów: 3 000 Dołączył: 23.09.2004 Skąd: Warszawa Pomógł: 30 razy |
To zależy jak duża będzie wolna od mebli część podłóg i czym będą pokryte. Chodzi o to, aby zapewnić wystarczającą emisję ciepła przy możliwie niskiej temperaturze dotykowej podłogi.
Polecamy: Ograniczenia w stosowaniu ogrzewania podłogowego http://www.budujemydom.pl/abc/533_ogranicz...ia_podlogowego/ Plusy i minusy ogrzewania podłogowego http://www.budujemydom.pl/abc/304_plusy_i_...ia_podlogowego/ -------------------- Redakcja Portalu Budujemy Dom
porady budowlane i produkty dla budujących dom jednorodzinny http://www.budujemydom.pl Inne spojrzenie na Budujemy Dom www.facebook.com/BudujemyDom ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
13.09.2007, 22:15
|
||
Aktywny![]() Grupa: Uczestnik Postów: 139 Dołączył: 3.08.2007 Skąd: Bydgoszcz Pomógł: 2 razy |
To zależy jak duża będzie wolna od mebli część podłóg i czym będą pokryte. Chodzi o to, aby zapewnić wystarczającą emisję ciepła przy możliwie niskiej temperaturze dotykowej podłogi. Polecamy: Ograniczenia w stosowaniu ogrzewania podłogowego http://www.budujemydom.pl/abc/533_ogranicz...ia_podlogowego/ Nie wiem kto pisal ten artykul, ale troche sie pomylil, wg. mnie oraz moich znajomych architektow. Przeciez cieplo nalezy dostarczyc do budynku, czyli do przyslowiowych "czterech scian". Ogrzewamy kubature i powierzchnie domu, a nie tylko te miejsca gdzie mamy bezposredni kontakt z podloga. Plus jakie z tego wynikaja: - w przypadku (wiadomo ze kobiety zmienna sa) jesli Pani Domu, zechce przemeblowac sypialnie, kuchnie albo inne pomieszczenie, w miejscu gdzie nie bylo podlogowki, bedzie zimno, - podloga ogrzewana pod szafkami (kuchennymi, lazienkowymi, lozkiem itp) dostarcza rowniez cieplo do budynku. Pomimo tego ze my nie czujemy tego fizycznie (nie czujemy ze pod szafkami grzeje), to i tak spelnia swoja role - wyrownuje straty cieplne budynku - ktore sa stale. - w przypadku, gdy jednak pod szafkami nie ma ogrzewania, pozostala czesc grzanej podlogi musi wygrzewac miejsca w ktorych tego ogrzewania nie ma, czyli bezwladnosc jest jeszcze wieksza no i zmniejszamy powierzchnie grzewcza. - Wilgoc ktora najczesciej jest w lazienkach oraz kuchniach, nie ma racji bytu ze wzgledu na cieplo pod szafkami. Ostatnio stosuje sie ogrzewanie scienno-podlogowe. Idac tokiem myslenia autora tego artykulu, trzeba by nie instalowac ogrzewania w scianach, w miejscach w ktorych beda staly szafy, tv lub inne rzeczy - bo to nie oddaje ciepla. - BZDURA. Minus jedyny jaki znalazlem jest taki, ze w przypadku montazu np. stelazy do regipsow i innych, nalezy uwazac aby nie wwiercic sie w rurke od ogrzewania. Raz mialem taki przypadek, ze wykonczeniowiec pytal sie mnie po wylaniu posadzki, "Jak biegna rurki od podlogowki, bo chce wiercic w posadzce?". Niestety jest to juz rola inwestora zaplanowac na przyszlosc stelaz, albo montaz innych rzeczy do posadzki i albo zrobienie zdjec wezy od podlogowki (rozmieszczenie), albo zwrocenie uwagi instalatorowi na to, aby w danym miejscu nie kladl weza. Pozdrawiam Serdecznie -------------------- Kolektory Słoneczne z Firmy SonErgo. Polecam
Kolektory Słoneczne - Systemy Ogrzewania. Szczęśliwi Ci, którzy zainstalowali Kolektory Słoneczne, albowiem ogrzewanie ich domu kosztuje niewiele. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2012, 06:59 |