|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
22.12.2011, 20:37
|
||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 87 Dołączył: 12.07.2010 Skąd: Tychy - Hanysowo |
chciałabym prosić o Wasze opinie w kwestii połączenia płytek z sufitem.
Na chwilę obecną łazienka wygląda tak: ![]() Zrobiłam trzy wizualizacje: 1. z białym natryskiem ![]() 2. z natryskiem w kolorze płytek ![]() 3. z płytkami do sufitu ![]() mamy z małżem odmienne zdania, on - z białym natryskiem, ja z płytkami do sufitu. Problem polega na tym, że ściany nie są równe i trudno te płytki na równo wyprowadzić, i tak na przykład między jednym a drugim końcem ściany wyjdzie 1 cm różnicy przy suficie. I teraz czym to wykończyć, jeśli byśmy się jednak zdecydowali na płytki pod sam sufit - fugą, silikonem w kolorze fugi, silikonem białym - bo taki jest sufit, czy listwą, ale moi rodzice taką pcv mają i wygląda tandetnie? Czy może jednak któryś z natrysków? Ten post edytował Mika_ 22.12.2011, 20:50 -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.12.2011, 00:55
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 5 Dołączył: 18.12.2011 |
Moim zdaniem najładniej wyglądają płytki do sufitu. Ja mam listwę wykańczającą pod sufitem pomalowaną na biało tak jak sufit i wyglada to elegancko, i tak jakby to musiało tak być. Nikt nawet nie pomysli o tym, że było coś krzywo.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.12.2011, 01:56
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 281 Dołączył: 12.03.2009 Skąd: Rogoźnik Pomógł: 12 razy |
chciałabym prosić o Wasze opinie w kwestii połączenia płytek z sufitem. Jeżeli połączenie ściany z sufitem nie jest równe, to uważam, że nie ma co tego podkreślać i ciągnąć płytki do samej góry. U siebie zastosowałem tak na oko przynajmniej jeden rząd płytek mniej niż na zdjęciach, jeśli chodzi o wysokość i tylko w tych miejscach ścian, gdzie jest to niezbędne do ochrony przed chlapaniem. Uważam, że nie ma co robić "kafelkowej klatki" w łazience, ale to już kwestia gustu.... |
|
|
Pomocna porada
1
|
||
23.12.2011, 08:36
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 633 Dołączył: 5.01.2010 Skąd: Piękne Puławy Pomógł: 46 razy |
Jeżeli połączenie ściany z sufitem nie jest równe, to uważam, że nie ma co tego podkreślać i ciągnąć płytki do samej góry. U siebie zastosowałem tak na oko przynajmniej jeden rząd płytek mniej niż na zdjęciach, jeśli chodzi o wysokość i tylko w tych miejscach ścian, gdzie jest to niezbędne do ochrony przed chlapaniem. Uważam, że nie ma co robić "kafelkowej klatki" w łazience, ale to już kwestia gustu.... Dokładnie mam takie same odczucia Jeśli już do sufitu, to trzeba płytki tak rozmierzyć, aby cała płytka (ewentualnie nawet trochę na skos ucięta dla wyrównania z nierównym sufitem - nie widać tego skosu tak bardzo, jak na wąskim pasku) znalazła się właśnie pod sufitem, a docinki na samym dole - i tak są przeważnie zastawione i mniej widoczne. W takim układzie płytek, jak widzimy na zdjęciu, zrobiłbym obniżony płytami G/K sufit - jeśli nie cały, to pas ze 30 cm szeroki z bajerami typu podświetlenie ledowe, czy inne lampki |
|
|
Pomocna porada
1
|
||
23.12.2011, 21:19
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Postów: 417 Dołączył: 4.10.2010 Pomógł: 8 razy |
Witam. W tej sytuacji także bym proponował obiżenie sufitu, gdyby wcześniej kafelkarz wymierzył dobrze kafle tak aby mu wyszedł cały od góry a docinki dołem to było by ok, a tak kawałki na górze będą psuły całą łazienkę.
Pozdrawiam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.12.2011, 21:41
|
||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 87 Dołączył: 12.07.2010 Skąd: Tychy - Hanysowo |
CYTAT Ja mam listwę wykańczającą pod sufitem pomalowaną na biało tak jak sufit i wyglada to elegancko, i tak jakby to musiało tak być. Nikt nawet nie pomysli o tym, że było coś krzywo. a mogę prosić o fotkę? obrazki bardziej do mnie przemawiają CYTAT W tej sytuacji także bym proponował obiżenie sufitu, gdyby wcześniej kafelkarz wymierzył dobrze kafle tak aby mu wyszedł cały od góry a docinki dołem to było by ok, a tak kawałki na górze będą psuły całą łazienkę. kafelkarzem jest mój mąż, na ścianach to jego debiut i uważam, że dobrze mu z tym idzie, wiele nerwów go to kosztuje ale i tak jestem z niego dumna -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
29.12.2011, 22:03
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 5 Dołączył: 18.12.2011 |
a mogę prosić o fotkę? obrazki bardziej do mnie przemawiają kafelkarzem jest mój mąż, na ścianach to jego debiut i uważam, że dobrze mu z tym idzie, wiele nerwów go to kosztuje ale i tak jestem z niego dumna Ta listwa jest styropianowa, można kupić różne wzory i szerokości. Wydaje mi się, ze gdybym zostawiła taki pasek pod sufitem bez płytek, to miałabym wrażenie że coś jest niedokończone, ale to tylko moje subiektywne odczucie, może w rzeczywistości wygląda to ładnie. Pomysł z podwieszaną częścią sufitu też bardzo fajny, ale chyba to się wiąże z większym nakładem pieniężnym. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
6.01.2012, 00:06
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 1 178 Dołączył: 30.04.2010 Skąd: euroregion beskidy Pomógł: 16 razy |
Dokładnie mam takie same odczucia Jeśli już do sufitu, to trzeba płytki tak rozmierzyć, aby cała płytka (ewentualnie nawet trochę na skos ucięta dla wyrównania z nierównym sufitem - nie widać tego skosu tak bardzo, jak na wąskim pasku) znalazła się właśnie pod sufitem, a docinki na samym dole - i tak są przeważnie zastawione i mniej widoczne. W takim układzie płytek, jak widzimy na zdjęciu, zrobiłbym obniżony płytami G/K sufit - jeśli nie cały, to pas ze 30 cm szeroki z bajerami typu podświetlenie ledowe, czy inne lampki ja w ogóle nie chciałem w łazience płytek oprócz podłogi niestety przy wykończeniówce nie mam za wiele do gadania -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
6.01.2012, 12:14
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 406 Dołączył: 12.03.2007 Skąd: Śląsk Pomógł: 9 razy |
Mój płytkarz zaproponował mi doklejenie na ścianie nad płytkami, a pod sufitem pasa z płyty g-k.
Płytki na ścianie i pas są zlicowane i połączone fugą. Zrobiłem tak ubikację i łazienkę i moim zdaniem wygląda to super. -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
6.01.2012, 20:20
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 8 Dołączył: 5.01.2012 |
Witam
Ja u siebie mam ok.15cm pas bez płytek, i pomalowany jest na biało jak sufit, i na moje nieżle się komponuje z płytkami.-kolor unuwersalny Pozdrawiam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
6.01.2012, 20:43
|
||
Początkujący![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 8 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Pabianice Poland |
W pełni zgadzam się z moim kolegom Stachem.
W końcu wie co pisze, bo to Mistrz Glazurnik. Teraz kilka słów do autorki wątku. Jak na pierwszy raz to pochwal męża, ale lepiej jakby popytał obeznanych w temacie. Szczególnie w rozmierzeniu płytek. Tak jak jest teraz wykonane, to też proponuję obniżony sufit. Taki wąski pasek pod sufitem nie wygląda estetycznie. Czy to zostawiony bez płytek, czy z paskiem płytek. Jeśli decydowaliście się na płytki do sufitu, to należało rozmierzyć tak płytki, aby przy suficie wypadło co najmniej 3/4 płytki. Wtedy różnic w poziomie aż tak nie widać. Wkleja się płytki z 2-3 mm odstępem od sufitu. Wypełnia się akrylem. Po wyschnięciu maluje razem z sufitem na wybrany kolor. -------------------- Instruktor, trener w dziale szkoleń Atlas.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
6.01.2012, 22:00
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 1 178 Dołączył: 30.04.2010 Skąd: euroregion beskidy Pomógł: 16 razy |
W pełni zgadzam się z moim kolegom Stachem. W końcu wie co pisze, bo to Mistrz Glazurnik. Teraz kilka słów do autorki wątku. Jak na pierwszy raz to pochwal męża, ale lepiej jakby popytał obeznanych w temacie. Szczególnie w rozmierzeniu płytek. Tak jak jest teraz wykonane, to też proponuję obniżony sufit. Taki wąski pasek pod sufitem nie wygląda estetycznie. Czy to zostawiony bez płytek, czy z paskiem płytek. Jeśli decydowaliście się na płytki do sufitu, to należało rozmierzyć tak płytki, aby przy suficie wypadło co najmniej 3/4 płytki. Wtedy różnic w poziomie aż tak nie widać. Wkleja się płytki z 2-3 mm odstępem od sufitu. Wypełnia się akrylem. Po wyschnięciu maluje razem z sufitem na wybrany kolor. płytki rozmierzała Mika ja pamiętałem aby je rozmierzyć na wysokość niestety w pośpiechu o tym zapomniałem już nie zwracam na to uwagi a drugi raz sufitu w łazience nie mam zamiaru robić -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
6.01.2012, 22:28
|
||
Początkujący![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 8 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Pabianice Poland |
Ale pamiętaj, że przez bardzo długi czas będziesz musiał patrzeć na to co zrobisz teraz.
Nie żebym cię podejrzewał o brak kasy na zmiany. Z doświadczenia jednak wiem, że remont łazienki w już zamieszkanym domu, to zniechęcająca perspektywa. Warto jest się przyłożyć więcej niż dobrze, a nagroda za to od własnej kobiety... Bezcenna. -------------------- Instruktor, trener w dziale szkoleń Atlas.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
6.01.2012, 22:54
|
||
ja nie narzekam, mnie się bardzo podoba. Każdy z nas miał swój wkład w tą łazienkę - co prawda nie po równo, ale zawsze coś. Mąż kładł płytki, ja fugowałam i dla mnie to jest w sumie ważniejsze od wyglądu, bo przecież gości tam zapraszać nie będziemy, dla nich jest osobny kibelek.
Nie mniej jednak bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi udzielone w tym temacie, wiem więcej i widzę różne rozwiązania -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.01.2012, 11:09
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 61 Dołączył: 18.11.2011 |
W końcu od tego jest forum,aby pomagać w takich sytuacjach. Wg mnie całość wygląda dobrze,oczywiście to też kwestia gustu oraz jakości wykonania. Najważniejsze,że czerpiecie z tego satysfakcję.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2012, 06:31 |