|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
17.05.2005, 15:31
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 46 Dołączył: 3.03.2005 Pomógł: 1 raz |
Czy orientuje się ktoś, czy pojawienie się białego dymu z kratek wywiewnych (z tych z których ma się wydobywać tylko ciepłe powietrze do ogrzewania pomieszczenia) kominka to normalna sprawa? Posiadam nowy kominek (Spartherm), w którym tak naprawdę palę na razie sporadycznie i to wilgotnym drewnem, gdyż nie mam innego.
Pewnego wieczoru wrzuciłem do niego spory kawałek papieru w postaci kartonu, wywołało to duży płomień i temperaturę, a z w/w kratek zaczął wydobywać się biały dym. W domu, a szczególnie na poddaszu zgromadziła się go duża ilość wraz z brzydkim zapachem. Zakomunikowałem to wykonawcy, który stwierdził, że jeżeli to biały dym, to wypalają się jakieś farby etc. , i że sytuacje takie mają miejsce podczas osiągania wysokiej temperatury przez kominek, szczególnie w początkowym okresie użytkowania. Czy ktoś z użytkowników spotkał się z podobnym problemem? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
17.05.2005, 15:51
|
||
|
|
Wkrącają Cię. Po zamontowaniu kominka fachura go przepalił, jak inaczej sprawdzi?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
18.05.2005, 09:28
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 76 Dołączył: 17.01.2005 Skąd: Wrocław Pomógł: 1 raz |
Przetłumaczę na polski: kominek powinien być po zdudowaniu porządnie przepalony, żeby sprawdzić jakość wykonania, wtedy powinno się to wypalić i przy kolejnych paleniach już nie dymić (a w zasadzie to wogole nie powinno się dymić). Pośmierdzi jeszcze trochę. Najlepsza metoda to wypalić w kominku np. kartony od mebli..... Ja tak paliłem ze dwie godziny i przyniosło rezultat. Smród był duży, ale grzałem i wietrzyłem jednocześnie i jakoś wywiało.....
-------------------- Pawel B
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.05.2005, 13:18
|
||
|
Ekspert Grupa: Admin Postów: 3 000 Dołączył: 23.09.2004 Skąd: Warszawa Pomógł: 30 razy |
CYTAT(Krzys) Czy orientuje się ktoś, czy pojawienie się białego dymu z kratek wywiewnych (z tych z których ma się wydobywać tylko ciepłe powietrze do ogrzewania pomieszczenia) kominka to normalna sprawa? Posiadam nowy kominek (Spartherm),....
Przekazaliśmy problem do firmy Spartherm. Redakcja BD |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.07.2005, 18:00
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 46 Dołączył: 3.03.2005 Pomógł: 1 raz |
Pomimo upływu czasu pragnę zameldować, że natychmiast skontaktował się ze mną, dzięki uprzejmości redakcji BD przedstawiciel producenta i wyjaśnił przyczynę. Zasugerował, aby porządnie przepalić kominek brykietem (ok. 2 opakowań). Będę testował jesienią. :idea: :idea: :idea:
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2012, 06:22 |