|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
21.05.2009, 13:49
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 7 Dołączył: 18.05.2009 |
Witam,
Mam pytanie ponieważ mam problem od czego zacząć starania związane z budową domu. Chodzi o to że mając już działkę budowlaną chciałabym podciągnąć media (prąd ,woda) i załatwić pozwolenie na budowę. Nie wiem jednak co, gdzie i w jakiej kolejności muszę załatwić. Dodam że chciałabym już normalne przyłącze prądu a nie tymczasowe, a budowę rozpocząć już po podłączeniu mediów do działki. Czy najpierw muszę starać się o jakieś warunki podłączenia zeby zrobić projekt budowlany a po zrobieniu projektu wystąpić o zrobienie przyłączy? Czy mogę wystąpić o te warunki podłączenia jeszcze nie będąc włascicielką działki (jest umowa przedwstępna i czekam na kredyt) ? Chcialabym załatwiać to już teraz żeby skrócić czas oczekiwanie na podłączenia. Pozdrawiam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.05.2009, 16:18
|
||
|
Ekspert Grupa: Admin Postów: 3 000 Dołączył: 23.09.2004 Skąd: Warszawa Pomógł: 30 razy |
Proszę przeczytać ten temat: http://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=6695
plus Planowanie kolejności robót - przygotowujemy plac budowy Planowanie kolejności robót - ruszamy z budową Planowanie kolejności robót - wykańczamy dom -------------------- Redakcja Portalu Budujemy Dom
porady budowlane i produkty dla budujących dom jednorodzinny http://www.budujemydom.pl Inne spojrzenie na Budujemy Dom www.facebook.com/BudujemyDom ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.05.2009, 20:15
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 10 Dołączył: 16.05.2009 |
Witam
Jestem na tym samym etapie co ty i sama nie wiem za co się zabrać tyle tego. Ja wystąpiłam na razie do gminy o wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania na korty mam czekać 2 tygodnie( koszt 50 zł ) w następnym tygodniu jadę po odbiór . I zadzwoniłam do geodety w sprawię mapek do celów projektowych( niestety jest to już dużo droższy koszt ) bo bez tego nie ruszę z media a tez chce przyłączyć prąd, gaz i wodę, myślę tez o wywierceniu studni głębinowej na czas budowy a później zostanie mi do podlewania ogródka i jako zapasowa woda . Fajnie ze jest ktoś kto tez stawia pierwsze kroki w tej tematyce .J a będziesz coś wiedziała to daj znać zawsze razem to raźniej. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
22.05.2009, 14:10
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 7 Dołączył: 18.05.2009 |
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
ma3ja jak tylko podpiszemy umowę sprzedaży (na razie musimy czekać na decyzje kredytową) i zaczniemy wszystko załatwiać to postaram się sumiennie opisać jak to wyglądało |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.05.2009, 07:25
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 10 Dołączył: 16.05.2009 |
Ok. wiec trzymam kciuki żeby wszystko poszło gładko my z kredytem tez będziemy walczyć ale troszkę później ja ją uzbroimy i zrobimy fundamenty wiec na razie będziemy pomału załatwiać co się da . Na razie to czekam na plan co i jak można budować na tej działce... do usłyszenia .
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2012, 06:16 |