|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
20.09.2004, 16:06
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 14 Dołączył: 18.09.2004 Skąd: Brzesko |
tak wszyscy szukają dziury w całym a prosze napisać jak wygląda wymiana powietrza
a/ latem b/ zimą dla grawitacyjnego systemu w domku budowanego w dzisiejszych czasach 160 - 180 m2 zamieszkałego przez 3-4 osoby -------------------- fido
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.09.2004, 00:57
|
||
|
odpowiadam sam sobie - czy dobrze wyliczyłem
Założenia: 1. podstawowa sprawa to to że ilość powietrza wchodzącego do budynku musi się równać ilości powietrza wychodzącego (ulatniającego się) 2. z pierwszego punktu wynika że wystarczy iż wyszukam dowolne miejsce krążenia powietrza dokonam pomiarów i wyliczeń 3. takie dobre miejsce przez które musi przejść powietrze to komin 4. zakładam że mamy 3 kominy (proszę mnie poprawić bo nie wiem ile jest ich w standardowym domu) 5. średnica komina to 0,15 m x 0,15 m (a może inaczej?) 6. średnia prędkość powietrza w kominie w sezonie grzewczym to 0,2m3/s I tu mam prośbę - nie mam pojęcia czy się nie mylę - choć taki szcunek dała mi osoba która zajmuje się zawodowo wentylacją przemysłową wyliczenia: 3 kominy x 0,2 m3/s x 0,15 m x 0,15 m x 3600 sekund = 48,6 m3/h czyli więc na godzinę w domu o kubaturze około 500 m3 powierzchni ok. 180 m2 z poddaszem użytkowym średnio na godzinę przepływa 48,6m3 dla 3 kominów (dla 2 o 1/3 mniej) czy mam racje? -------------------- fido
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.09.2004, 11:48
|
||
|
|
Wentylacja ma wlot i wylot. O tym pierwszym nic nie piszesz. Więc nikt nie może szacować 0.2m3/s. Jeżeli ktoś Ci mówi "średnia" to albo Cię chce o oszukać albo się nie zna na tym co gada.
Pamiętaj, mając wentylacje grawitacyjną nie wolno montować wentylatorów w okapie czy łazience PN-83/B-03430/Az3:2000 pkt 4.2. Wybór rodzaju wentylacji.... Nie dopuszcza się równoczesnego stosowenia w pomieszczeniach wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej.. . No chyba że chcesz biegać często do lekarza. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.09.2004, 12:55
|
||
|
mam proste pytanie - nikt nie umie prosto odpowiedzieć
może się mylę i podaję błedne dane więc albo: 1. ktoś poprawia moje i podaje prawidłowe (np przepływ przez komin) albo 2. podaje ilość powietrza wymienianego przy grawitacyjnym systemie moja odpowiedź brzmi 48,6 m3/h proswze o cyfre lub jezęli kotś chce zaprzeczyć to poda mi w zamian dobrą daną -------------------- fido
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.09.2004, 13:06
|
||
|
Wentylacja ma wlot i wylot. O tym pierwszym nic nie piszesz.
owszem podam przykład z miasta A jedzie x samochodów do miasta B jadą wszycy róznymi drogami z różnych miejsc dojeżdżają w rózne miejsca alenp jadę przez jedyny most w okolicy staję tam i liczę ile samochodów przejechało powietrze do domu wpada powietrze strzelinami pod oknami, drzwiami jest mase tych miejsc wylatuje kominami stoję pod kominem - mierzę prędkość i wiem ile powietrza przeszło przez mój dom Więc nikt nie może szacować 0.2m3/s. to podaj prosze jakieś przykłady z danego dnia gdy np na zewnotrz była średnia dla sezonu temperatura -------------------- fido
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
31.01.2005, 18:18
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 8 Dołączył: 18.01.2005 Skąd: Nadarzyn |
Kubatura domu jest dynamiczna na zasadzie naczyń połączonych - aby coś wywiało przez te kanały z domku - MUSI być kanał co NAWIEJE do domu rónoważną ilośc powietrza. Rozumiesz tą prostą zależność??,
TEORETYCZNIE kanał 150mmx150mm o wysokości 7,5 m i prędkości 0,2 m/s daje ok 13.5 m3/h (licząć opory) ale To NIC nie znaczy - bo tenże sam kanał może dać 68 m3/h przy prędkości 1 m/s (a to jest cały czas żadna prędkość w standartach wentylacji , gdzie prędkości są od 5-12 m/s). Więc czy ten kanał da te 50m3/h czy nie da?. odpowiedź należy szukać w systmie NAWIEWNYM powietrza do domu. Jeśli jego nie ma - to nie mamy się co łudzic ,że nawet te marne 40-50m3/h NIGDY nie zostanie osiągniete - a wiemy że chcemy więcej. Jakie mamy systemy nawiewne? - A no najprostrzy to OTWARTE okno !, szczeliny w drzwiach i oknach lub nawietrzaki pod okienne. Jak takich :udogodnień" dom nie posiada - to nie mamy się co łudzić - że coś nam z tego komina wywieje - bo takiej mozliwości nie ma. TB i ja - od prawie nastu lat staramy sie uświadomić , że dynamika płynów (ruchy powietrza ) płynących w domu od nawiewu do wywiewu jest prosta ale mało trafiająca do mentalności uzytkownika domu. Dam przykłada z torbą , jako młodzi stzrelaliśmy z papierowych torem . A co sie działo jak zamist pompowac powietzre do tyorny - oddychaliśmy?. Torba sie kurczyła, bo była szczelna. To samo z domem - dom sie nie skurczy - ale NIC z niego nie wypompujemy. Proste jak praca cepa. Fidoxie ZASTANÓW się jakie masz drogi wlotowe powietrza do domu (oprócz otwartego okna i drzwi) - a potem możesz się zacząć łudzić czy coś zrobiśz z wentylacja grawitacyjną ( w co wątpie szczerze) |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2012, 05:54 |