|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
18.09.2007, 13:19
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 9 Dołączył: 22.08.2007 |
Do układania terakoty i glazury zatrudniłam wspaniałego fachowca, który nie tylko ułożył płytki po swojemu nie patrząc na żadne normy zachowania takich samych szerokości fug, zostawił płytki w fatalnym stanie. Te fugi nawet pasują bo cała łazienka ma taki „oryginalny” wystrój. Ale płytki są całe zabrudzone fugą i zatłuszczone dziwną mazią, która miała właśnie je wyczyścić, i mi się wogóle nie podoba! Mały fragment wyczyściłam, ale tyle pracy w to włożyłam, że muszę poprosić o pomoc. Czy jest jakiś preparat do uratowania tych płytek? Nie widzi mi się spędzenie kilku dni na szorowaniu..
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
18.09.2007, 15:00
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 18 Dołączył: 22.08.2007 |
Moim zdaniem najlepiej, żebyś skontaktowała się z producentem fugi jakiej użyłaś. Zazwyczaj mają produkty, którymi można doczyścić takie zabrudzenia. Niektóre środki są silnie żrące, a tak będziesz miała pewność, że z fugami nic Ci się złego nie stanie. Co do tej "mazi" to naprawdę nie mam pojęcia co to może być, ale również powinno się usunąć. Choć może być i tak, że jednokrotne wyczyszczenie nie usunie wszystkiego więc ponowić próbę aż do skutku. Radziłbym też jednak zabezpieczyć po tym wszystkim płytki i fugę, żeby na przyszłość łatwiej się czyściło. Niestety konkretnego produktu nie doradzę.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
18.09.2007, 20:48
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 655 Dołączył: 4.09.2007 Pomógł: 1 raz |
Do układania terakoty i glazury zatrudniłam wspaniałego fachowca, który nie tylko ułożył płytki po swojemu nie patrząc na żadne normy zachowania takich samych szerokości fug, zostawił płytki w fatalnym stanie. Te fugi nawet pasują bo cała łazienka ma taki „oryginalny” wystrój. Ale płytki są całe zabrudzone fugą i zatłuszczone dziwną mazią, która miała właśnie je wyczyścić, i mi się wogóle nie podoba! Mały fragment wyczyściłam, ale tyle pracy w to włożyłam, że muszę poprosić o pomoc. Czy jest jakiś preparat do uratowania tych płytek? Nie widzi mi się spędzenie kilku dni na szorowaniu.. Problem jest poważny jeśli płytki są chropowate.Bardzo ciężko usuwa się fugę z zagłębień.Gładkie powierzchnie czyszczą się łatwiej.Należy użyć środka do czyszczenia fug zwykle na bazie kwasu oraz np żyletki a do samych fug skrobaka,wszystko to dostępne w marketach budowlanych.Uwaga ! Trzeba zrobić próbę skuteczności na małej powierzchni. Bob |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.09.2007, 13:17
|
||
|
Początkujący Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Postów: 23 Dołączył: 22.03.2005 |
A czy tym produktem można usunąć z fug w łazience czarne i szare ślady? Pojawiły mi się w okolicach wanny i choć na razie nie jest tego za wiele to rzuca mi się strasznie w oczy i drażni. Próbowałam zwykłymi metodami się tego pozbyć, ale zawsze nie do końca mi się to udaje. Co zrobić aby pozbyć się tego raz na zawsze i mieć czyste białe figi? No i nie bać się wpuszczać gości do łazienki:)?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.09.2007, 09:59
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 268 Dołączył: 31.08.2007 |
A czy tym produktem można usunąć z fug w łazience czarne i szare ślady? Pojawiły mi się w okolicach wanny i choć na razie nie jest tego za wiele to rzuca mi się strasznie w oczy i drażni. Próbowałam zwykłymi metodami się tego pozbyć, ale zawsze nie do końca mi się to udaje. Co zrobić aby pozbyć się tego raz na zawsze i mieć czyste białe figi? No i nie bać się wpuszczać gości do łazienki:)? Cze.Z opisu wynika że chodzi o pleśń.Po oczyszczeniu proponowanymi metodami fug należy je zaimpregnować /dostępne w sklepach impregnaty do fug/.Wokół wanny trzeba położyć silikon w kolorze fugi lub biały z zawartością środka grzybobójczego./produkty firmy mapei/do tego musi być sprawna wentylacja.Pozdro |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2012, 05:52 |