|
Budujemy Dom 5/2013
Bezpłatna przesyłka tylko na ULUBIONYKIOSK.PL
![]() ![]() |
|
5.09.2008, 07:53
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 13 Dołączył: 2.09.2008 Skąd: Beskidy |
Chcę wykonać nową kotłownię do istalacji grawitacyjnej, mam piec 5,5 m,miałowy UKSM pleszew, wyjścia 2 cale i chcę wykonać wyjścia od pieca ,I-normalny obieg grawitacyjny odcinany zaworami i
II- dodatkowo drugi obieg z zaworem czterodrogowym , pompa obiegowa i zawór róznicowy, do całości ma być zamontowany bojler płaszczowy plus osobny piecyk na ciepłą wodę opalany drzewem Nigdzie nie spotkałem się z takim schematem, obieg grawitacyjny chcę utrzymać bez jakichkolwiek zaworów gdyż słyszałem,że zawór różnicowy też tłumi obieg, Wygłądałoby to tak: obieg grawitacyjny palenie bez automatyki, nawiewów, palenie drzewem Obieg wymuszony z automatyką poprzez zawór czterodrogowy i pompę-palenie miałem zalecane przez producenta, prosiłbym o pomoc w schematach, dodaję ,że mieszkam w górach i CO bez grawitacji nie ma sensu ze względu na wichury, w czasie , których energi elektryczej nie ma po trzy dni i co wtedy a kilowat prądu z generatora to litr paliwa na godzinę czyli 4,5 zł za kliowat, czekam już z tydzień,ludzie idzie zima a nikt nic nie wie, w postach są same istalacje nasycone elektryką a mnie potrzeba trochę nowoczesności i tradycji bo to konieczność. nadal czekam na pomoc. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
4.10.2009, 20:12
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 1 Dołączył: 4.10.2009 |
WITAM
Na wstępie zaznaczam ze jestem tu nowy Przypadkowo natrafiłem na twój problem i myślę ze w jakiś sposób mogę ci doradzić CO grawitacyjne i wymuszone(obiegowe) nie ma większego problemu nawet w przypadku całkowitego rozdzielenia układu na samej rozdzielni chyba coś zakręciłem jeśli boisz sie o dławienie przepływy przez zawór różnicowy_grawitacyjny porostu w jego miejsce wstaw zwykły zawór kulowy lub większy niż 2cale (wyjście z pieca) zasada jest taka ze zawór grawitacyjny jest bezobsługowy(samoczynny) musisz pamiętać ze dobrze by było gdyby cała instalacja (grzejniki, rury) były ułożone z odpowiednim spadem bo inaczej możesz mieć problem z samym obiegiem grawitacyjnym |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2013, 05:01 |