Skocz do zawartości

popey111

Uczestnik
  • Posty

    10
  • Dołączył

  • Ostatnio

Aktyw

  • Punkty pozostałe
    16

popey111's Achievements

Początkujący

Początkujący (1/4)

2

Reputacja

  1. Wybieramy piekarnik elektryczny. Postaram się w łatwy i przejrzysty sposób wyjaśnić w jaki sposób szybko i sprawnie wybrać piekarnik, który spełni wymagania. Dokonując wyboru najczęściej sugerujemy się swoimi doświadczeniami, podpowiedziami znajomych, czy też opiniami sprzedawców w sklepach. Pamiętajcie jednak, że to ma być wasz piekarnik i to Wy będziecie go używać. Dlatego przed rozpoczęciem wędrówki po sklepach, studiach kuchennych czy też internecie poświęćcie kilka minut na przeczytanie tego artykułu. Zapewne zdziwicie się jak wiele zmieniło się przez ostatnie parę lat w tym segmencie sprzętu, a rzeczy które wczoraj były tylko w sferze marzeń dzisiaj są dostępne na wyciągnięcie ręki. Po pierwsze musicie się zdecydować co do sposobu zabudowy piekarnika oraz jego gabarytów. Piekarnik może być zabudowany na dwa sposoby: 1. pod blatem kuchennym 2. w słupku Jeżeli zaś chodzi o gabaryty to piekarniki dzielimy na kilka grup. Standardowy : O wymiarach około 60x60x55(wys. x szer. x głęb.) Kompaktowy: o standardowej szerokości i głębokości, ale mniejszej wysokości. W zależności od producenta wysokość takich urządzeń waha się od około 39 cm (Electrolux, AEG), poprzez wysokość około 45-46 cm (np. Samsung) do wysokości 48 cm (np. Hotpoint-Ariston) O szerokości mniejszej niż 60 cm np.: Mastercook posiada w swojej ofercie kuchnie do zabudowy pod blat z płytą gazową o szerokości 50cm (do zabudowy we wnęce o szerokości 50 cm). Zwróćcie jednak uwagę, że w tym wypadku szafka musi być szersza niż 50 cm. Nardi i Ardo mają w swej ofercie piekarniki o szerokości 45 cm (do zabudowy we wnęce o szerokości 41,4 cm). O szerokości większej niż 60 cm: Np. o szerokości 90cm i wysokości około 45 lub 60 cm (np. Smeg lub Hotpoint-Ariston) W wypadku gdy decydujecie się na zabudowanie piekarnika pod blatem musicie też zdecydować się czy płyta grzewcza ma być sterowana z piekarnika czy też nie. Na tym etapie warto się również zastanowić nad sposobem otwierania piekarnika. W wypadku piekarników o standardowych gabarytach mamy do wyboru trzy możliwości. Standardowy - drzwiczki otwierają się do dołu. Rozwiązanie stosowane najczęściej i najbardziej uniwersalne a co za tym idzie również najtańsze. Otwieranie boczne - drzwiczki otwierają się w prawą lub lewą stronę, w zależności od modelu. Jeśli planujesz zabudować piekarnik w słupku, rozważ urządzenie otwierane na bok. Szeroki kąt otwarcia drzwi zapewni wyjątkowo wygodny dostęp do wnętrza i nie będziecie musieli pochylać się nad otwartymi drzwiczkami. Z wózkiem - front piekarnika wyjeżdża do przodu na specjalnych prowadnicach, a blachy i ruszty są mocowane bezpośrednio do wysuwanego frontu. Wystarczy pociągnąć za rączkę, a cała zawartość widoczna jest jak na dłoni. Rozwiązanie to gwarantuje wyjątkowo łatwy dostęp do przygotowywanej potrawy. Twoje dłonie znajdą się poza zasięgiem gorącego powietrza, więc bez problemu sprawdzisz lub doprawisz danie. Nie musisz też obawiać się oparzenia lub ochlapania gorącym tłuszczem. Piekarniki z wózkiem są też łatwe w czyszczeniu - wózek można w całości wyjąć, co gwarantuje wygodny dostęp do wnętrza urządzenia. W wypadku piekarników o innych wymiarach niż standardowe wybór jest ograniczony do drzwiczek otwieranych do dołu. Skoro wiemy już jak nasz piekarnik ma być zabudowany i jakie będzie miał gabaryty zastanówmy się nad bezpieczeństwem użytkowania tego typu urządzeń. Dzisiejsze piekarniki posiadają szereg udogodnień pozwalających korzystać z nich nie martwiąc się o bezpieczeństwo nasze, jak i najmłodszych domowników. A oto kilka przykładów takich funkcji: Chłodny front: Funkcja ta oznacza że podczas pracy ich temperatura jest utrzymywana na bezpiecznym poziomie około 40-50 st. C. Chłodny front przydaje się zwłaszcza w przypadku zamontowania piekarnika pod blatem kuchennym, a jeżeli dodatkowo w domu są małe dzieci jest wręcz koniecznością. Blokada drzwiczek. Występuje obowiązkowo w piekarnikach z funkcją czyszczenia pyrolitycznego gdzie drzwiczki są blokowane podczas czyszczenia. Niektóre modele piekarników (takich firm jak Electrolux lub Gorenje) posiadają jeszcze możliwość mechanicznego zablokowania drzwiczek. Zazwyczaj jest to mała dźwignia znajdująca się w górnej części drzwiczek, która po przesunięciu blokuje je. Zabezpieczenie przed uruchomieniem przez dzieci. Polega na zablokowaniu panelu sterowania tak aby dzieci nie były w stanie same uruchomić lub zmienić ustawień piekarnika. System chłodzenia obudowy Standardowe wyposażenie dzisiejszych piekarnikach do zabudowy. Zadaniem tego systemu jest zabezpieczenie przed termicznym uszkodzeniem mebli. Po rozważeniu kwestii bezpieczeństwa zastanówmy się nad tym w jaki sposób nasz piekarnik może ułatwić nam osiągnięcie doskonałych rezultatów w naszych kulinarnych poczynaniach. Oto przykłady sposobów grzania jakie oferują nam dzisiejsze piekarniki. Sposoby grzania: * Rozmrażanie - pozwala na szybkie, a zarazem delikatne rozmrażanie mięsa, ryb, pieczywa i ciast. * Grzanie dolne - idealne do zarumieniania spodu potrawy tuż przed końcem pieczenia lub do przygotowania potraw zanurzonych w wodzie. Zalecana jest także do i utrzymywania potraw w cieple. * Grzanie górne/dolne - to podgrzewania gotowych dań klasyczny sposób pieczenia łączący funkcje ogrzewania z góry i z dołu. W tradycyjnej metodzie pieczenia wyższa temperatura panuje w górnej części piekarnika w związku z czym jest to idealne rozwiązanie dla przygotowywania potraw wymagających długiego przyrządzania lub dla końcowego opiekania. * Nawiew + grzałka górna i dolna - dzięki cyrkulacji powietrza funkcja ta jest przydatna do pieczenia ciasta i ciasteczek. * Termoobieg - dzięki równomiernej cyrkulacji gorącego powietrza możliwe jest szybkie pieczenie na wszystkich poziomach jednocześnie różnych potraw, nie powodując mieszania się różnych smaków i zapachów. Nadaje się też do wyparzania naczyń, suszenia owoców i delikatnego rozmrażania. * Mały grill - doskonały do pieczenia małych dań takich jak steki, kiełbaski oraz tosty i zapiekanki. * Duży grill - umożliwia pieczenie większej ilości kiełbasek zajmujących powierzchnię całej blachy, a także zalecany do grillowania dużych sztuk mięsa. * Turbogrill(nawiew +opiekacz) - umożliwia krótsze i równomierne pieczenie dużych i grubych sztuk mięsa. Dzięki naprzemiennemu działaniu grilla i gorącego powietrza metoda ta powoduje, że mięso jest wewnątrz upieczone i soczyste, a na wierzchu pokryte chrupiącą skórką. Pozwala także zaoszczędzić energię i zapobiega rozpryskiwaniu się tłuszczu. * Funkcja pizza(dolna grzałka + termoobieg) - nadaje się do przygotowywania potrwa głęboko mrożonych jak pizza czy frytki, a także do wypiekania drobnych ciasteczek i ciast z owocami, dzięki połączeniu grzania dolnego z gorącym powietrzem. * Podtrzymywanie ciepła - funkcja ta jest przydatna podczas przygotowywania wielodaniowego posiłku i pozwala utrzymać potrawę w cieple nie wysuszając jej, nawet do 4 godzin. * Podgrzewanie naczyń - dzięki tej funkcji naczynia są podgrzewane na trzech płaszczyznach jednocześnie w przedziale od 30 stopni Celsjusza do 65 stopni Celsjusza co pozwala zachować idealną temperaturę serwowanych potraw. * Mikrofale. Występują raczej w piekarnikach kompaktowych, dzięki nim możemy znacznie skrócić czas przygotowywania potraw. * Gotowanie na parze. Dzięki niemu możemy w naszym piekarniku nie tylko piec ale również gotować zdrowe posiłki. * Pieczenie z użyciem pary. Szczególnie polecane przy pieczeniu mięsa, ponieważ zatrzymuje soki i składniki odżywcze wewnątrz pieczeni. Funkcja ta sprawdza się także przy potrawach typu suflety, gulasze i zapiekanki, przy pieczeniu ziemniaków i pieczywa. 1. Funkcje i wyposażenie ułatwiające obsługę i wykorzystanie możliwości naszego piekarnika. Czyli to wszystko bez czego niby można się obyć , ale bardzo miło jest mieć . * We wnętrzu każdego piekarnika występują różne typy prowadnic, na których przesuwają się blachy do pieczenia i ruszty. Wytłoczenia na wewnętrznych ściankach są stosowane w najprostszych modelach . Blachy przesuwają się po takich prowadnicach dosyć ciężko, a emalia we wnętrzu często szybciej się niszczy. Dodatkowo, blacha po zbyt dużym wysunięciu może wypaść z wytłoczeń. Ciekawe rozwiązanie zastosowała w swoich piekarnikach firma Candy. Blachy są umieszczane na rusztach a same ruszt i prowadnice są tak ukształtowane że blokują się uniemożliwiając wypadnięcie blach. Drabinki boczne. Są to specjalne drabinki umieszczone nabocznych ściankach piekarnika po których suwają się blachy i ruszty. W znaczący sposób wpływają n komfort wsuwania i wysuwania blach zapewniając im lepszą stabilność i zapobiegają niszczeniu emalii pokrywającej wnętrze piekarnika. Drabinki w znaczy sposób ułatwiają czyszczenie piekarnika. Dzięki takiej konstrukcji boczne ścianki są gładkie (pozbawione wytłoczeń) przez co dużo prościej usunąć z nich zabrudzenia. Rozwinięciem tego rozwiązana są prowadnice teleskopowe. Prowadnice teleskopowe. Blachy i ruszty w piekarnikach mogą być montowane na specjalnych prowadnicach które wysuwają się w raz z blachą (rusztem) utrzymując ją w pozycji poziomej i zapobiegając jej przechylaniu lub wypadnięciu. W zależności od marki i modelu piekarnika prowadnice różnią się między sobą . Przy wyborze piekarnika zwróć uwagę aby były one przede wszystkim stabilne a blachy dobrze się w nich trzymały. Różnią się też długością i mogą umożliwić np. wysunięcie blach z piekarnika tylko do połowy lub w całości. Prowadnice są montowane na jednym lub kilku poziomach. Ciekawe rozwiązanie zastosowała firma Mastercook , w ich piekarnikach prowadnice mogą być umieszczane na różnych poziomach. * Rożen obrotowy. Dzięki niemu unikniemy konieczności przekręcania grillowanego kurczaka który będzie pięknie dopieczony z każdej strony. Niektóre firmy posiadają w swojej ofercie piekarniki z rożnem wyposażonym w specjalne mocowania do szaszłyków. * Blachy i ruszty. Wiele osób zaniedbuje te istotne elementy wyposażenia piekarnika. Niezbędne minimum to jeden ruszt i jedna blacha emaliowana. Na szczęście większość producentów wyposaża swoje piekarniki pod tym względem bardzo szczodrze. Nie są rzadkością naczynia żaroodporne i kilka sztuk blach i rusztów różnego typu będące na standardowym wyposażeniu. Zwróćcie uwagę na te elementy gdyż ich późniejsze dokupienie może być dość kosztowne. * Sterowanie Istotnym elementem jest programator pracy piekarnika. To dzięki niemu masz kontrolę nad swoim piekarnikiem .Wszystkie piekarniki mają możliwość regulowanie temperatury, wyboru funkcji pieczenia i ustawienia czasu pieczenia. Programator pracy może być mechaniczne lub elektroniczny. Mechaniczny najczęściej spotkasz w piekarnikach w stylu retro. Oprócz podstawowych regulacji dają nam one (w zależności od modelu) również możliwość zaprogramowania czasu włączenia i wyłączenia piekarnika. Programatory Elektroniczne. Najprostsze modele udostępniają nam funkcje programatorów mechanicznych z tą różnicą że czas jest wyświetlany na wyświetlaczu. Bardziej skomplikowane modele udostępniają nam dodatkowo elektroniczny termostat umożliwiający nam dokładną kontrolę temperatury. Często spotykanym elementem sterowania elektronicznego jest termosonda. Czyli elektroniczny termometr wbijany w potrawę, za jej pomocą można na bieżąco kontrolować temperaturę podczas pieczenia, gdy potrawa osiągnie zaprogramowaną temperaturę następuje samoczynne wyłączenie piekarnika. W wersjach bardziej rozbudowanych oprócz elektronicznej regulacji temperatury występuje również elektroniczna kontrola funkcji pieczenia, dzięki profesjonalnym systemom można korzystać z funkcji automatycznego programu pieczenia, gdzie wystarczy wybrać program właściwy dla przyrządzanej potrawy i podać jej wagę, a system sam ustali parametry pracy czyli czas pieczenia, temperaturę i rodzaj grzania. W najnowszych modelach nie jest już nawet konieczne podawanie masy przygotowywanych potraw. Specjalne czujniki same zmierzą czy potrawa jest już upieczona. Dużym ułatwieniem dla użytkownika jest menu tekstowe które w znaczący sposób ułatwia rozeznanie się w ogromie funkcji dzisiejszych piekarników. * Dwie pieczenie na jednym ogniu. Chcesz przygotować dwa dania, ale brak Ci czasu? W piekarnikach firmy Samsung z technologią Twin convection możesz przygotować dwa różne dania jednocześnie, nawet wtedy gdy wymagają one różnej temperatury oraz czasu i sposobu pieczenia. Dodatkowo aromaty potraw nie mieszają się ze sobą! Dzięki technologii Twin convection przygotowanie dwudaniowego posiłku nie wymaga już dwukrotnie więcej czasu. Zbliżone rozwiązania proponują nam również takie firmy jak Teka czy też Hotpoint-Ariston ale w modelach tych firm jedna z komór piekarnika jest mniejsza i posiada mniej sposobów grzania Czyszczenie Czyszczenie piekarnika jest dla użytkowników zajęciem bardzo nie lubianym i pracochłonnym dlatego piekarniki elektryczne wyposażono w funkcje, które pozwolą uniknąć tego zajęcia. Konstrukcja drzwiczek. Bardzo istotnym elementem przy czyszczeniu piekarnika jest konstrukcja drzwiczek. Zwróćcie uwagę żeby ich powierzchnia wewnętrzna była gładka a konstrukcja drzwiczek umożliwiała łatwy demontaż szyb do czyszczenia. Dzięki temu w przyszłości wasz piekarnik będzie nawet po wielu latach wyglądał schludnie, bez brunatnego przypalonego nalotu wewnątrz drzwiczek , a samo czyszczenie nie przysporzy wam trudności . Emalia katalityczna. Jest to specjalna porowata powłoka ceramiczna, przeważnie są nią pokryte specjalne panele umieszczone na wewnętrznych ścianach piekarnika. Spotyka się także piekarniki w których emalia katalityczna naniesiona jest bezpośrednio na wewnętrzne ścianki piekarnika. Jak to działa? W trakcie pieczenia w wysokich temperaturach spala tłuszcz i zabrudzenia powstałe podczas pieczenia. Po zakończeniu pieczenia wystarczy tylko wymieść lub zetrzeć wilgotną ściereczką spalone resztki. Wkłady katalityczne nie zużywają się podczas użytkowania należy jednak pamiętać że zbyt rzadko oczyszczane (wypalane) przestają spełniać swoją funkcję, a wtedy należy je wymienić. Pamiętajcie o tym że emalia taka jest delikatna i łatwo ją uszkodzić. Unikajcie rozwiązań stosowanych przez niektórych producentów w których blachy piekarnika suwają się bezpośrednio po ściankach pokrytych emalią katalityczną. Takie rozwiązanie powoduje że emalia się wyciera i traci swoje właściwości a wkłady trzeba często wymieniać. Piroliza. System samoczyszczenia pirolitycznego to najbardziej zaawansowany sposób czyszczenia piekarnika dostępny na rynku. Wszelkie zanieczyszczenia powstałe podczas pieczenia zostają spalone w bardzo wysokiej temperaturze (ok. 500° C) i zamieniają się w łatwy do usunięcia popiół. Nasza praca ogranicza się do włączenia pirolizy oraz. wymiecenia popiołu z piekarnika. Pirolizie można poddać także przystosowane do tego blachy i ruszty, co gwarantuje, że na dobre możemy pożegnać się z uciążliwym czyszczeniem przypalonego tłuszczu. Czyszczenie parowe. W piekarnikach często występuje program czyszczenia parą. Dzięki zastosowaniu czyszczenia parowego tłuszcz i brud ulegają zmiękczeniu, przez co ich usunięcie z komory piekarnika jest łatwiejsze. Jak to działa? Na jedną z blach piekarnika nalewamy określoną ilość wody i włączamy specjalny program. Po kilkunastu minutach, pod wpływem pary wodnej przypalenia i resztki potraw rozmiękają i możesz je łatwo usunąć, a następnie wytrzeć czyste wnętrze do sucha. Katalizator tłuszczu i zapachu Koniec z przykrymi zapachami unoszącymi się w kuchni! Dzięki katalizatorowi tłuszczu i zapachu, powietrze wydobywające się z urządzenia jest wolne od drobinek tłuszczu i intensywnych zapachów. Jestem pewien że lektura niniejszego artykułu ułatwiła Państwu podjęcie decyzji o wyborze piekarnika. Zdaję sobie jednak sprawę że w tym artykule nie wyczerpałem jego tematu. Jeżeli mają Państwo jakieś pytania lub też sugestie proszę o kontakt mailowy.
  2. Tak? A ja napiszę tak. Zwróćcie uwagę na moc max. żeby była około 7kw. Pola żeby miały dużą średnicę, a najlepiej kupić płytę z czterema polami o średnicy 21cm gdyż pozwalają na największy komfort gotowania:)
  3. Kocham takie subtelne reklamy:) A co do mikrofalówek to kwestia człowieka i nie ma sensu kogokolwiek zmuszać ja swojej używam do podgrzewania wody dla córci, zwłaszcza w nocy się sprawdza:)
  4. Co do garnków to tak jak przy każdej płycie, są lepsze i gorsze. Najważniejsze w garnkach do płyty indukcyjnej jest by miały grube dno.
  5. Jeżeli chodzi o ten model to jak dla mnie nic szczególnego, prosta lodówka, wkurzający jest pojemnik na warzywa, ścięty po bokach przez co strasznie dużo miejsca się traci, jak by nie można było dać dwóch oddzielnych.
  6. W sumie artykuł ładnie napisany:) ale strasznie po łepkach:)
  7. Wybieramy okap kuchenny. Wiele osób nie przykłada wagi do zakupu okapu. Lekceważą ten ważny element wyposażenia kuchni : ma ładnie wyglądać i nie kosztować zbyt dużo. Jednak takie podejście często mści się na wiele sposobów. Okap kuchenny do spełnienia wiele istotnych zadań. Oczyszcza powietrze z zapachów ,oparów i szkodliwych gazów(np. tlenek węgla) jakie pojawiają się podczas gotowania, pieczenia i smażenia. To właśnie one są najbardziej uciążliwą pozostałością po naszych kulinarnych wyczynach. Para wodna osiada i pozostaje na meblach co może prowadzić do pojawienia się wilgoci. Oprócz pary wodnej mamy również do czynienia z unoszącymi się w powietrzu drobinkami tłuszczu .Zapewne mieliście okazje przekonać się na własnej skórze jak trudny do usunięcia potrafi być osadzający się na szafkach tłusty nalot a pożółkłe ściany i meble skutecznie potrafią zburzyć piękny wygląd waszej wymarzonej kuchni. A przecież dobrze dobrany okap może was uchronić od tych przykrych konsekwencji. Dlatego też wybór okapu nie powinien być przypadkowy. Niniejszy artykuł ma na celu ułatwienie wam tego trudnego wyboru. Dobrze dobrany okap kuchenny powinien pochłaniać nieprzyjemne zapachy oraz opary przy jednocześnie najniższym poziomie emisji hałasu. Zajmijmy się na początek skutecznością (wydajnością) naszego okapu. Wydajnością okapu nazywamy ilość powietrza jaką okap jest w stanie oczyścić w ciągu godziny pracy z maksymalną prędkością. Wydajność podaje się w metrach sześciennych na godzinę (m3/h). Im wyższa wydajność tym większa szansa, że okap skutecznie oczyści powietrze w kuchni. Pamiętajmy jednak że zbyt silny ciąg powietrza bardzo szybko wychładza pomieszczenie a jeśli mamy kuchenkę gazową to dodatkowo pogarsza spalanie gazu. Dlatego też nie warto przesadzać z wydajnością okapu. Aby prawidłowo ustalić ten parametr waszego okapu zastosujcie się do poniższych wskazówek. Wydajność naszego okapu jest ściśle zależna od kubatury (objętości) kuchni. Przyjmuje się, że okap powinien przefiltrowywać powietrze w pomieszczeniu od 6 (minimalnie) do 12 (maksymalnie) razy w ciągu godziny, średnio około 10 razy. Aby obliczyć potrzebną nam wydajność skorzystamy z poniższego wzoru: (powierzchnia) x (wysokość) x 6 = minimalna wydajność okapu (powierzchnia) x (wysokość) x 12 = maksymalna wydajność okapu Na przykład dla kuchni o powierzchni 10m2 i wysokości 2,5m minimalna wydajność wynosi: 10m2 x 2,5m x 6 =150m3 a maksymalna nie powinna przekraczać 10m2 x 2,5m x 12 =300m3 W dalszej części tego artykułu dowiecie się jeszcze jakie jeszcze inne czynniki należy wziąć pod uwagę obliczając wydajność waszego okapu. Nie wspominam tu o nich celowo aby nie komplikować niepotrzebnie tematu. Zajmijmy się teraz drugim bardzo istotnym parametrem czyli głośnością będącą bardzo ważne kryterium wyboru przy zakupie naszego okapu. Najgłośniejsze modele okapów potrafią przeszkadzać w prowadzeniu rozmów w trakcie gotowania, czy też zakłócić słuchanie ulubionej audycji radiowej. Na szczęście dzisiejsze technologie umożliwiają produkowanie coraz cichszych urządzeń. Producenci w dążąc do skonstruowania bardziej wydajnych i cichych urządzeń sięgają do osiągnięć współczesnej fizyki. Na rynku możemy spotkać tzw. okapy szczelinowe z funkcją zasysania obwodowego. Wykorzystano w nich efekt zwężki Venturiego, gdzie powietrze, przechodząc przez zwężone przestrzenie zasysania w panelu, zwiększa swoją prędkość, zwalniając ją po wessaniu do wnętrza okapu. Jest ono następnie dokładnie usuwane bez konieczności zwiększania ciśnienia, a to z kolei pozwala na uzyskanie lepszego wyciszenia okapu. Okap zapewnia komfortową pracę wówczas gdy natężenie emitowanego przez niego hałasu nie przekracza 55 decybeli co pozwala na spokojną rozmowę, czy też nie zakłóca oglądania telewizji. Wiodący producenci okapów np. Faber w swoich katalogach podają jak duże pomieszczenie okap może obsłużyć przy zachowaniu komfortowego dla człowieka poziomu głośności. Jak sobie jednak radzić gdy producent nie podaje takich wartości? Najprostszą radą na rozwiązanie tego problemu będzie zastosowanie się do poniższych wskazówek. W moich sugestiach posłużyłem się dużym uogólnieniem aby nie skomplikować zagadnienia są to jednak nadal wartości bardzo dobrze oddające stan rzeczywisty. Maksymalna wydajność okapu powinna być o około 30% wyższa od zalecanej a jego maksymalna głośność nie powinna przekraczać 65 dbA (Co do poziomu hałasu- praktycznie wszystkie współczesne okapy nie przekraczają poziomu 65 dbA). Dzięki temu przy założeniu że na średnim biegu okap osiąga około 70% swojej maksymalnej wydajności a średni wzrost głośności to około 20%(pomiędzy poszczególnymi biegami w okapie z trój stopniową regulacją). Uzyskamy w ten sposób okap o wydajności i głośności na odpowiednim poziomie. Na koniec jeszcze jedna dobra rada ? starajcie się w miarę możliwości zweryfikować głośność okapu podawaną przez producenta. Wartości te są często podawane w sposób wprowadzający w błąd nieświadomego klienta. Kolejnym ważnym zagadnieniem jakie musimy rozważyć jest wielkość naszego okapu. Wymiary okapu Bardzo ważne są wymiary okapu, powinien być on przynajmniej tak szeroki jak płyta grzewcza, a najlepiej żeby był od niej trochę szerszy. Na rynku możemy znaleźć okapy o różnych szerokościach. Najczęściej spotkacie okapy o szerokości 60 i 90cm. Można też spotkać modele o innych szerokościach : 50, 100 ,70,80 i 120 cm. Poniższa tabela ułatwi wam wybór okapu o odpowiedniej szerokości Szerokość płyty Szerokość okapu 50cm 50-60cm 60cm 60-90cm 70cm 70-90cm 90cm 90-120cm Są jednak od tej reguły pewne wyjątki. Mówię tu o okapach o wydajności od 700 m3/h. Przy tak dużych wydajnościach wielkość okapu przestaje mieć decydujące znaczenie, zwłaszcza jeżeli w okapie zastosowano pochłanianie szczelinowe. Pochłaniacz czy wyciąg Okapy mogą działać w jednym z dwóch trybów: 1) trybie pochłaniacza 2) trybie wyciągu Większość okapów kuchennych to urządzenia ?2 w 1?, mogą spełniać zarówno funkcję wyciągu jak i pochłaniacza. Dla pewności jednak przed zakupem konkretnego modelu dowiedzcie się czy może on pracować w pożądany przez was sposób. Przejdźmy jednak do sedna. Pochłaniacz możemy zamontować w każdej kuchni. Tryb ten jest najbardziej przydatny w sytuacji gdy nie możemy z różnych względów podłączyć okapu do kanału wentylacyjnego. W takim ustawieniu okap pracuje w obiegu zamkniętym a powietrze jest oczyszczane przez system specjalnych, aktywnych filtrów węglowych. Filtry te dzięki szczególnym właściwościom węgla aktywnego wyłapują z powietrza cząsteczki zapachowe oraz inne szkodliwe substancje. Stosowanie filtrów węglowych wiąże się również z koniecznością ich wymiany co znacznie podnosi koszt użytkowania okapu. W zależności od intensywności gotowania i rodzaju stosowanego filtra węglowego koszt użytkowania pochłaniacza będzie się wahał od kilkudziesięciu do kilkuset złotych rocznie. W związku z tym że w trybie pochłaniacza powietrze nie jest wymieniane a jedynie oczyszczane okap pracujący w ten sposób nie jest w stanie skutecznie wychwytywać wilgoci oraz obniżyć temperatury w pomieszczeniu. Wyciąg przeznaczony jest do pracy z podłączeniem do komina wentylacyjnego. W tym trybie powietrze zasysane przez wentylator jest odprowadzane na zewnątrz budynku poprzez komin wentylacyjny. Takie rozwiązanie gwarantuje dobrą wymianę powietrza w pomieszczeniu, oraz zapewnia skuteczne odprowadzanie wilgoci oraz zapachów i tłustych oparów. Dodatkowym plusem jest skuteczne obniżenie temperatury w pomieszczeniu. Musimy jednak pamiętać o ograniczeniach w stosowaniu wyciągów. Takiego okapu nie wolno podłączać do kominów wentylacji zbiorczej w wielorodzinnych domach piętrowych, gdyż może on zakłócać cyrkulację powietrza w budynku . Z tych samych powodów nie wolno podłączać okapu do przewodów kominowych odprowadzających spaliny z pieca lub kotła. O możliwość podłączenia okapu do komina wentylacyjnego najlepiej dowiedzieć się w administracji lub zajrzeć do projektu budynku w przypadku domów jednorodzinnych. Zwróćcie też uwagę na fakt że do sprawnego działania wyciągu potrzebne jest nie tylko odprowadzenie do kanału wentylacyjnego ale również zapewnienie dopływu świeżego powietrza. Niezależnie od tego czy okap pracuje w trybie pochłaniacza czy wyciągu jest on wyposażony w filtry przeciw tłuszczowe. Chronią one elementy okapu przed zbytnim zabrudzeniem. Rozróżniamy kilka rodzai filtrów przeciw tłuszczowych: ? fizelinowe jak sama nazwa mówi wykonane z fizeliny. Jest to rozwiązanie najprostsze i jednocześnie najtańsze. Filtry takie stosuje się w okapach uniwersalnych. Muszą być wymieniane co kilka miesięcy. Można nabyć filtry fizelinowe które w miarę zużywania zmieniają kolor informując nas o stopniu zużycia filtra. ? Metalowe Wykonane z kilku warstw stalowej lub aluminiowej siatki. W przeciwieństwie do filtrów fizelinowych mogą być myte. Filtry stalowe charakteryzują się większą trwałością niż filtry aluminiowe i są mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne. RODZAJE OKAPÓW Zastanówmy się teraz nad tym w jaki typ okapu chcemy wyposażyć naszą kuchnię. Oto rożne rodzaje okapów jakie możecie znaleźć na naszym rynku. ? Przyścienne . Zgodnie z nazwą są to urządzenia przeznaczone do montażu przyściennego nad płytą kuchenną. Stanowią najliczniejszą grupę okapów. Są dostępne w ogromnej ilości wzorów , kształtów. Występują w szerokościach od 50 do 120cm. ? Narożne. Ich przeznaczeniem jest montaż w rogu kuchni w komplecie z narożną płytą kuchenną. Ten typ okapów jest mało popularny. Duży wpływ na to mają zapewne ich wysokie w porównaniu do odpowiedników przyściennych ceny i niewielki wybór modeli. Najczęściej występują okapy boku 100cm. ? Wyspowe . Montowane do sufitu nad wyspami kuchennymi. Są to urządzenia o dobrych parametrach i w miarę dużym wyborze rozwiązań stylistycznych. Najczęściej spotykane są urządzenia o szerokościach od 90 do 120cm,. Coraz bardziej popularne są również modele w kształcie sześcianu lub walca o szerokości (średnicy) około 45cm. ? Wiszące. Montowane na linkach zamocowanych do sufitu. Stanowią nową grupę w tym segmencie rynku. Ze względu na sposób montażu przeznaczone do pracy w trybie pochłaniacza. Świetne rozwiązanie dla wysokich pomieszczeń z wyspą kuchenną. ? Podszafkowe (uniwersalne) Najbardziej popularne w czasach PRL-u teraz również cieszą się dużą popularnością ale wypierane stopniowo przez inne typy okapów. Są przystosowane do montażu przyściennego lub do spodu szafki. Stanowią grupę najtańszych urządzeń o niewielkiej wydajności i stosunkowo dużej głośności. Występują w 2 szerokościach: 50 i 60cm. ? Grupa okapów do wbudowania. ? Teleskopowe (szufladowe). Montuje się je w szafce znajdującej się nad płytą kuchenną. Spodnia płyta okapu przypomina szufladę (stąd też ich druga nazwa), którą wysuwamy w celu włączenia okapu na czas gotowania. Dużą zaletą tego typu okapów jest fakt iż mimo małych rozmiarów mogą zbierać opary bezpośrednio z nad całej płyty grzewczej. Na rynku spotkamy urządzenia o szerokości od 50 do 90cm. ? Wkłady okapowe(okapy wysepkowe) Przeznaczone do zabudowania w obudowach wykonywanych na zamówienie lub szafkach. Dostępne są w szerokościach od 45 do 90cm. Ich główną zaletą są małe gabaryty oraz to że są praktycznie niewidoczne po zabudowaniu. ? Uchylne. Montowane w szafce pionowo. Otwierane poprzez uchylenie dolnej części szafki. Nie widoczne po zabudowaniu tak jak okapy wysepkowe. Oferują możliwość zamontowania większych i wydajniejszych turbin oraz większą powierzchnię pochłaniania niż wkłady okapowe. ? Okap ścienny. Nowatorskie rozwiązanie firmy Faber ? okap ścienny Concept. Przeznaczony jest do montażu w ścianie nad płytą kuchenną, z silnikiem zamontowanym niezależnie w innym miejscu domu lub na zewnątrz. Dzięki takiemu rozwiązaniu okap ten jest praktycznie bezgłośny. Gdyby nie wysoka cena i skomplikowany montaż rozwiązanie to na pewno zdobyło by ogromną popularność. ? Okapy blatowe. Jedno z najnowszych rozwiązań w dziedzinie okapów. Charakteryzują się dużą wydajnością. Możemy je podzielić na kilka grup: Montowane na wysięgniku nad blatem kuchennym. ? Montowane na blacie podobnie jak płyty kuchenne, nie wystają nad powierzchnię blatu. Montowane na blacie kuchennym z widocznym elementem pochłaniającym opary który może być zamontowany na stałe lub też chowany w blacie. FUNKCJE SPOTYKANE W OKAPACH. Dzisiejsze okapy to nie tylko duża wydajność i niski poziom hałasu. Spotkamy w nich wiele ciekawych rozwiązań ułatwiających ich obsługę ,podnoszących komfort użytkowania i bezpieczeństwo. Oto parę przykładów takich rozwiązań. Opóźnione wyłączenie ? pozwala na automatyczne wyłączenie się okapu po zaprogramowanym przez czasie. Dzięki temu nie musimy pamiętać o konieczności wyłączenia okapu po zakończeniu gotowania. Możliwość łatwego demontażu turbiny ? umożliwia łatwiejszą konserwację elementów okapu. Praca 24 godzinna ? tryb pracy, w którym urządzenie pracuje cały czas. Dzięki stałej wymianie powietrza w kuchni zachowywana jest optymalna wilgotność i temperatura a dodatkowo powietrze jest oczyszczane np. z dymu tytoniowego. Tryb intensywny ? dodatkowy tryb pracy okapu przeznaczony do szybkiej wentylacji bardzo zanieczyszczonego powietrza. Przydatny w momencie gdy coś przypalimy, mało przydatny na co dzień ze względu na bardzo wysoki poziom hałasu. Pilot zdalnego sterowania ? coraz bardziej popularne i już przystępne cenowo rozwiązanie. Ciekawa opcja dla mieszkań z aneksem kuchennym. Regulacja oświetlenia ? w zależności od pory dnia i natężenia światła słonecznego możemy dostosować intensywność oświetlenia okapu do naszych potrzeb. Ciekawe rozwiązanie dla osób korzystających z płyt ze sterowaniem sensorowym. W płytach takich zbyt intensywne oświetlenie może powodować nieprawidłowe działanie panelu sterowania. Sensor zapachu ?specjalnie dla zapominalskich . Czujnik kontroluje wilgotność powietrza w kuchni, w przypadku wykrycia podwyższonej wilgotności okap włącza się automatycznie. System wyciszający ? specjalne wkłady wyciszające okap, pozwalają obniżyć poziom hałasu nawet o 25%. Wskaźnik zabrudzenia filtra ? przy pomocy wskaźnika urządzenie informuje nas o konieczności umycia filtrów przeciw tłuszczowych lub wymiany filtrów węglowych. Umożliwiając tym samym utrzymanie optymalnych parametrów pracy okapu. Nie są to oczywiście wszystkie udogodnienia jakie spotkacie w nowoczesnych okapach. Jestem jednak przekonany że wymieniłem te najbardziej popularne. Właściwy montaż i podłączenie. Bardzo ważny jest właściwy montaż okapu, gdyż tylko tylko tak można wykorzystać jego możliwości. Urządzenie niewłaściwie zamontowane może być znacznie mniej wydajne i o wiele głośniejsze niż podaje specyfikacja producenta. Bardzo istotną rzeczą jest rodzaj rur użytych do podłączenia okapu do wentylacji oraz ich długości i średnica a także wysokość na jakiej zamontowany będzie okap. Rury spiralne będą głośniejsze od gładkich rur plastikowych. Zastosowanie rury o średnicy mniejszej niż maksymalna powoduje spadek wydajności i głośniejszą pracę. Zastosowanie zbyt długiego i wielokrotnie łamanego doprowadzenia do kanału wentylacyjnego również zmniejszy wydajność okapu. Na jakiej wysokości zamontować okap? Okap montujemy nad płytą kuchenną na takiej wysokości, aby nie przeszkadzał nam w pracy. Standardowo określa się, że odległość pomiędzy okapem a płytą grzewczą powinna wynosić około 70 cm. Jest to szczególnie ważne w wypadku płyt gazowych gdyż zbyt nisko zawieszony okap może mieć negatywny wpływ na proces spalania gazu lub w ekstremalnych przypadkach być przyczyną pożaru. Z drugiej strony okap zawieszony zbyt wysoko będzie dużo mniej wydajny. Zadbajcie również o to aby poszczególne elementy okapu były solidnie zamontowane. W miarę możliwości starajcie się również stosować miękkie podkładki tłumiące wibracje. Zastosowanie się do powyższych rad znacząco poprawi komfort i bezpieczeństwo użytkowania waszego okapu. ZAKOŃCZENIE Jestem przekonany że lektura niniejszego artykułu umożliw wam wybranie okapu odpowiadającego waszym wymaganiom. Jednocześnie jednak jestem świadomy iż nie wyczerpałem tematu tego poradnika. Jeżeli mają Państwo jakieś pytania lub też sugestie to bardzo proszę o kontakt mailowy. Będziemy wdzięczni za wszelkie sugestie i uwagi.
  8. Co do suszenia suszarek. Modele wywiewowe są tańsze i mają dużo mniej możliwości ustawień ale ze względu na konstrukcję będą szybsze Co do suszarek kondensacyjnych to są bardziej uniwersalne właśnie ze względu na brak konieczności podłączania do wentylacji ale też wymagają dobrze wentylowanych pomieszczeń. A co do technologi silvernano samsunga to trzeba uważać zwłaszcza osoby uczulone na srebro bo może być niemiło, dodatkowo sterylizacja ubrań wcale zdrowa nie jest, człowiek potrzebuje flory bakteryjnej na skórze,\Co do pralko suszarek to jest to konieczność spowodowana brakiem miejsca chyba że chcemy suszyć tylko w nagłych wypadkach wtedy jest sens kapować taki kombajn.
×
×
  • Utwórz nowe...