|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
13.12.2009, 18:36
|
||
Początkujący![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 6 Dołączył: 29.11.2009 Skąd: zachodniopomorskie |
Witam, proszę o pomoc w kwestii odnośnie warunków zabudowy, czy te które otrzymałem i PROJEKT który wybrałem może być realizowany na poniższej działce? Czy WZ muszą być zmienione? Czy mogą pozostać takie jakie otrzymałem? Chodzi mi dokładnie o szerokość elewacji.
1. ![]() 2. ![]() 3. ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
13.12.2009, 23:40
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 48 Dołączył: 15.11.2009 Pomógł: 2 razy |
Witam, proszę o pomoc w kwestii odnośnie warunków zabudowy, czy te które otrzymałem i PROJEKT który wybrałem może być realizowany na poniższej działce? Czy WZ muszą być zmienione? Czy mogą pozostać takie jakie otrzymałem? Chodzi mi dokładnie o szerokość elewacji. Szerokość domu jest ok bo nie przekracza 15m (masz około 12m), tylko jak ten dom ma się do zapisu, że to miałby byc bliźniak z 2 garażami? Jesli chesz budować dom wolnostojący, to powinienieś zmienić warunki zabudowy (niestety). Przed wydaniem pozwolenia na budowę przede wszystkim sprawdzana jest zgodność z decyzją o warunkach (a poza tym prawo do dysponowania nieruchomościa oraz uprawnienie projektanta pod projektem). |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
14.12.2009, 07:07
|
||
Początkujący![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 6 Dołączył: 29.11.2009 Skąd: zachodniopomorskie |
Chodzi oto, że z rodzicami pisaliśmy o WZ, na początku mieliśmy razem się budować (bliźniak+2 garaże+pom. gospodarcze), lecz w końcu doszliśmy do wniosku, że będziemy na razie budować jeden dom ale razem z garażem, więc stąd moje pytania.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
14.12.2009, 11:18
|
||
|
Ekspert Grupa: Admin Postów: 2 999 Dołączył: 23.09.2004 Skąd: Warszawa Pomógł: 30 razy |
Oprócz projektu samego budynku, do uzyskania pozwolenia na budowę konieczne będzie sporządzenie planu zagospodarowania działki, który powinien opracować uprawniony architekt. Sprawdzi on czy też wybrany projekt typowy odpowiada warunkom zabudowy.
-------------------- Redakcja Portalu Budujemy Dom
porady budowlane i produkty dla budujących dom jednorodzinny http://www.budujemydom.pl Inne spojrzenie na Budujemy Dom www.facebook.com/BudujemyDom ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.02.2010, 23:22
|
||
|
Aktywny Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Płeć: Kobieta Postów: 113 Dołączył: 15.12.2009 Skąd: Warmińsko-mazurskie Pomógł: 4 razy |
witam serdecznie
miałabym jedno małe pytanie- czy ktos z forumowiczów wystepując o warunki zabudowy sam robil projekt zagospodarowania działki, czy też trzeba to jednak zlecic architektowi. Na stronie ARCHON są juz gotowe obrysy budynkow w odpowiedniej skali do pobrania i wklejenia na planie zagospodarowania. Zastanawiam się nad tym gdyż własnie sie o WZ staram co jeszcze powinnam umiescic na danym planie wiem ze studnie, szambo ( moja dzialka jest na odludziu)przylacze energetyczne i co dalej.. Przegladałam różne artykuły w necie i wielokrotnie spotkałam się z informacją ze o warunki zabudowy moze starac sie kazdy tz. nie musi byc włascicielem danej działki- więc to jakby pozwala na pewna swobode bo którz chciałby wydac pieniadze na architekta nie bedac włascicielem Byłabym wdzięczna za przykładowa koncepcje zagospodarowania działki w celu wydania WZ. Może ktos ma taka koncepcje i zgodzi się ja pokazac ( prosze na private |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012, 14:36 |