|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
16.10.2008, 19:08
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 41 Dołączył: 26.02.2008 |
Posiadam piec gazowy turbo Vaillanta.
Jest tam opcja blokady palnika np.ustawiam temp na piecu 50st. piec grzeje do 55st. i sie wyłącza następuje blokada palnika np na 15min i tak wkoło.I teraz moje pytanie jaki czas blokady byscie ustawili ? a moze uzytkownicy pieców vaillant podali by swoje czasy.Dotyczy to gdy nie uzywa sie sterownika pokojowego tylko kontroluje temp. wody w co. Czy wydłużenie tego czasu zaoszczedzi sie na gazie czy skrócenie przyniesie lepsze wyniki |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
6.01.2009, 19:31
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 2 Dołączył: 6.01.2009 |
również mam piec vaillanta....i po roku eksperymentów z różnorodnymi ustawieniami, wydaje mi się, że trafiłem w optimum:
- blokada palnika: poz. 9 (18 min) w aktualnych temperaturach zasilania - wybieg pompy: poz. 2 (1 min) - natężenie przepływu: poz. 5 - moc pieca zredukowana na ok. 10kw - czujka pogodowa z uwzględnieniem temperatury wewnętrznej Przy takich ustawieniach piec zużywa 9m3/dobę przy aktualnych temp. zew. -7 -10 Budynek 120m2, parterowy, ściany 15cm styropianu, strop 20cm wełny. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.01.2009, 18:27
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 41 Dołączył: 26.02.2008 |
również mam piec vaillanta....i po roku eksperymentów z różnorodnymi ustawieniami, wydaje mi się, że trafiłem w optimum: - blokada palnika: poz. 9 (18 min) w aktualnych temperaturach zasilania - wybieg pompy: poz. 2 (1 min) - natężenie przepływu: poz. 5 - moc pieca zredukowana na ok. 10kw - czujka pogodowa z uwzględnieniem temperatury wewnętrznej Przy takich ustawieniach piec zużywa 9m3/dobę przy aktualnych temp. zew. -7 -10 Budynek 120m2, parterowy, ściany 15cm styropianu, strop 20cm wełny. Troche nierozumie co napisaleś poz.9 o te pozycje rozchodzi się i natęzenie przepływu gdzie to się ustawia? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.01.2009, 12:10
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 2 Dołączył: 6.01.2009 |
Ja mam piec vaillanta atmomax, należy otworzyć panel sterowania - ten element który jest ukryty "za pokrętłami", zdejmujesz osłonę i wtedy zobaczysz płytę główną pieca, tam są 3 małe potencjometry obok siebie - natężenie przepływu gazu, wybieg pompy i blokada palnika.
Mały śrubokręcik i zaczyna się zabawa... blokadę palnika mam ustawioną na poz. 9 potencjometra - oznaczone pole jest na 9 nacięciu co w praktyce oznacza, że przy aktualnych temperaturach zasilania palnik pieca jest elektronicznie blokawany na określoną długość czasu. Wszystkie te ustawienia mam opisane w instrukcji obsługi pieca. CYTAT Troche nierozumie co napisaleś poz.9 o te pozycje rozchodzi się i natęzenie przepływu gdzie to się ustawia?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012, 14:28 |