|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
19.04.2010, 13:56
|
||
Aktywny![]() Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 236 Dołączył: 21.02.2009 Skąd: okolice Lublina Pomógł: 9 razy |
Witam,
W nawiązaniu do jednego z moich poprzednich postów tym razem prośba o radę. Chciałbym zabezpieczyć kiepsko zrobioną drogę aby w razie wjazdu cięższych samochodów jej nie uszkodzić (aby nie ciągali mnie później o naprawę). Na drodze jest asfalt (ma niecały rok), brzeg jest bez krawężnika - ma tylko taki czarny pas jakby smoły (nie znam się na tym ale to ma chyba zabezpieczyć przed kruszeniem się). Swoją droga "gówno to zabezpieczenie daje" bo już w kilku miejscach się kruszy po przejechaniu jakiegoś sprzętu roliczego brzegiem (wąska droga wiec mijanie jest kołami poza nią). Droga jest lekko podwyższona względem przejazdu (jakby 10-15 cm schodka) stąd moja obawa że zjazd/wjazd mocno ją rozwali. Ale wracając do pytanie jak to zabezpieczyć na własną rękę nie wydając przy okazji majątku. Kombinuję, żeby wzdłuż drogi przy brzegu wkopać tak z 8 m krawężnika wtedy mam nadzieję że przejazd sprzętu oprze się na tym krawężniku zamiast kruszyć asfalt. Co o tym sądzicie ? Jak to wykonać aby spełniło swoją powinność. Dalej dałbym już tylko wysypany kamień (tłuczeń ?). Tylko też pytanie jak to zrobić ? Sypać w grunt (glina porośnięta trawą) ? Jak to przygorować tak aby jeden przejazd betoniarki tego nie rozwalił ? Ponieważ jest to rozwiązanie raczej tymczasowe podkreślam że chodzi mi o możliwie niski koszt zabezpieczenia tego zjadu. Z góry dziękuję za rady. -------------------- Budujemy domek wg. projektu W-54.12 z Senioratką
Nasz dziennik budowy. Zapraszam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.04.2010, 10:21
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 4 Dołączył: 24.06.2009 |
Pytanie wykracza niestety poza zakres naszych kompetencji. Nasze doświadczenie w zakresie robót drogowych każe nam jednak zwrócić uwagę, że przy budowie dróg ważne jest zachowanie właściwej sekwencji zdarzeń... w tym konkretnym przypadku oznacza to tyle, że skuteczne "współdziałanie" nawierzchni bitumicznej i krawężników jest możliwe tylko wtedy, gdy asfalt wylewany jest do wcześniej osadzonego krawężnika. Wbudowywanie krawężników wzdłuż istniejącej już krawędzi drogi asfaltowej w naszym odczuciu nie przyniesie długotrwałych efektów.
-------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.04.2010, 13:11
|
||
Zębata-Nieszczerbata![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 1 707 Dołączył: 28.03.2010 Skąd: uć Pomógł: 30 razy |
Może tymczasowo jakieś płyty chodnikowe ułożyć? Teraz bym nie wkopywała krawężników, bo ruszysz ubitą już warstwę ziemi przy asfalcie i zacznie ona pracować, co w konsekwencji da pękanie asfatlu.
-------------------- "Błogosławiony niech będzie człowiek, który nie mając nic do powiedzenia, nie dostarcza tego dowodu w słowach."G.Eliot
Będąc na uczelni, nie ma mnie tu... Domek Ciril!!! |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
28.04.2010, 13:49
|
||
|
Profesjonalista Grupa: Ekspert budowlany Postów: 1 Dołączył: 28.04.2010 |
Proponowany przez nas sposób wykonania skutecznego zjazdu na przedmiotową budowę poniżej:
-------------------- Przedsiębiorstwo Realizacyjne Inora
www.inora.pl |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
30.04.2010, 20:41
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 831 Dołączył: 20.01.2010 Pomógł: 4 razy |
Eksperci wyraźnie się uaktywnili
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.08.2010, 21:55
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 651 Dołączył: 2.05.2005 Pomógł: 3 razy |
To raczej nie będzie tanie ....
może niech da betoniarka spouści na brzeg asfaltu tak z 1m3 betonu .... który rozprowadzisz obok asfaltu. Gdybyś jeszcze wrzucił w ten beton siatkę stalową .... -------------------- Tomasz
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012, 14:27 |