|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
18.07.2010, 23:21
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 8 Dołączył: 18.07.2010 |
Witam.
Budujemy dom w systemie Thermomur (projekt Szafir) systemem gospodarczym. W projekcie mamy strop typu JS jednak wydaje nam się, że szybciej i dużo łatwiej w tym przypadku będzie zastosowanie stropu typu filigran. Problem polega na tym, ze ściana ma tylko 15 cm betonu. Sam strop jest dużo cięższy od JSa, a do tego dochodzi ciężki dach z dachówki. Z tego co czytałem to żelbet jest jednym z bardziej wytrzymałych materiałów, ale czy pomimo to da rade utrzymać taki ciężar? Do tego należy uwzględnić, że część betonu wykonywaliśmy sami z betoniarki, a że to nasza pierwsza budowa to racze nie jest to beton jakości dorównującej tym z betoniarni. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że ostateczna decyzja należy do projektanta, ale z doświadczenia wiem, że oni zbytni się nie martwią i zawsze wciskają kit byle sprzedać swoje rozwiązanie. Przy okazji może ktoś poleci firmę, która by opracowała projekt i wykonała taki strop z okolic Wrocławia lub Wałbrzycha? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
18.07.2010, 23:44
|
||
nr użytkownika 402![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 290 Dołączył: 9.06.2005 Skąd: podkarpacie Pomógł: 7 razy |
... Z tego co czytałem to żelbet jest jednym z bardziej wytrzymałych materiałów, ale czy pomimo to da rade utrzymać taki ciężar? ... zgadza się zelbet jest wytrzymały i właśnie dlatego / a nie pomimo to/ powinien dac rade utrzymac ciężar stropu /nawet cięzszego/ ale decyzję podejmuje projektant a dywagacje forumowe o niczym nie przesądzają -------------------- zobaczysz we mnie spokój traw, zobaczysz we mnie dziki wiatr ...
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
18.07.2010, 23:55
|
||
|
||
|
Pomocna porada
0
|
||
8.08.2010, 21:46
|
||
zawód wyuczony: Fachowiec![]() Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 1 973 Dołączył: 25.10.2009 Skąd: Podkarpacie Pomógł: 49 razy |
utrzyma bez najmniejszego problemu. Pewnie utrzymałby i 3 takie stropy. No chyba że faktycznie laliście byle co w te klocki (choć i tak wytrzyma)
Pochwal się jakimiś fotkami z tej budowy. Ja sam jestem przed budową z Thermomuru. -------------------- http://forum.budujemydom.pl/Obiecana-krotk...ga1-t13604.html
Polska – państwo położone w Europie Środkowej, między Bałtykiem na północy a Karpatami i Sudetami na południu w dorzeczu Wisły i Odry. Kraj w którym gdy komuś mówisz że budujesz dom, mało kto pyta - jaki to dom. Wszyscy za to pytają: czy masz już pozwolenie na budowę? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.08.2010, 21:52
|
||
|
utrzyma bez najmniejszego problemu. Pewnie utrzymałby i 3 takie stropy. No chyba że faktycznie laliście byle co w te klocki (choć i tak wytrzyma) Pochwal się jakimiś fotkami z tej budowy. Ja sam jestem przed budową z Thermomuru. Teraz już to wiem. Trochę fotek: http://goo.gl/0rpg |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.08.2010, 09:26
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 651 Dołączył: 2.05.2005 Pomógł: 3 razy |
co to jest strop JS ?
-------------------- Tomasz
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.09.2010, 19:17
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 42 Dołączył: 10.06.2009 Skąd: kaszuby |
co to jest strop JS ? http://www.gaik.pl/StropyJS.html jest to ten sam typ stropu jak teriva, fert, ackerman itp. układasz styropianowe płyty na belkach i zalewasz betonem, nie bawisz sie w deskowania. taki strop jest lżejszy i cichszy od tradycyjnego monolitycznego. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012, 14:13 |