|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
8.02.2011, 20:08
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 156 Dołączył: 28.01.2011 Skąd: Zgierz |
Witam
Mam nadzieje, że dobrym dziale zadaje pytanie, jeśli nie przepraszam. Otóż jako posiadacz działki w Jedliczu A gmina oraz powiat Zgierz woj. łódzkie udałem się do starostwap by zapytać o warunki zabudowy. Pani grzecznie wysłała mnie do zakładu energetycznego i kanalizacji po promese lub warunki przyłącza. Na jej dobre rady zadałem pytanie ile czasu od momentu zgromadzenia dokumentów i złożeniu wniosku o warunki zabudowy będę musiał czekać na wydanie w/w. Pani odpowiedziała mi ok 9 miesięcy. Zadałem więc pytanie raz jeszcze czy aby na pewno uzyskałem właściwą odpowiedź. Pani oczywiści powtórzyła 9 miesięcy. Zasięgnąłem języka co mogę z tym zrobić, ale ponoć mogę nie wiele. Mogę napisać skargę do ministerstwa na co zapewne dostane odpowiedź co tyle i dlaczego trwa. Udałem się więc do biur projektowych. Oto odpowiedzi, które uzyskałem. Biuro projektowe załatwi warunki zabudowy w około 1,5 miesiąca a do momentu uzyskania pozwolenia na budowe minie 6 miesięcy. Za załatwienie wszystkiego chce 7 tysięcy brutto: -adaptacja projektu z planem zagosp. przestrzennego 3500zł -mapka do celów proekt. 900 zł - adaptacje inst. 4 *200 zł -przyłącza energia 400 zł -przyłącza woda z wodociągu 500 zł -Szambo bet 500 zł -uzgodnienia ZUDP 120zł -dec. na włączenia w pad drogi 80 zł -lokalizacja zjazdu 80 zł -wyłączenie z produkcji rolnej 50 zł i jescze 120 zł na coś tam. Byłem w drugim biurze całkiem podobnie. O co chodzi. Oni załatwiają wszystko w 6 miesięcy, a ja w 9 miesięcy moge załatwić jedynie warunki zabudowy Czy ktoś przeżył podobny absurd? Pozdrawiam Łukasz Ten post edytował rased 8.02.2011, 20:11 |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.02.2011, 21:54
|
||
Naczelna Zołza Forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 23 975 Dołączył: 24.03.2010 Skąd: z samiuśkiego połednia ..... :) Pomógł: 114 razy |
Byłem w drugim biurze całkiem podobnie. O co chodzi. Oni załatwiają wszystko w 6 miesięcy, a ja w 9 miesięcy moge załatwić jedynie warunki zabudowy Czy ktoś przeżył podobny absurd? Pozdrawiam Łukasz Pierwsze co mi przychodzi do głowy - to, że biura mają "pochytane" w urzędach - i stąd terminy znacznie krótsze .... wiesz - tak jakby "po znajomości" -------------------- Co komu do tego ... skoro i tak mniejsza o to ...
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.02.2011, 22:04
|
||
|
Pierwsze co mi przychodzi do głowy - to, że biura mają "pochytane" w urzędach - i stąd terminy znacznie krótsze .... wiesz - tak jakby "po znajomości" Złości mnie ogromnie fakt wręczenia komuś prezentu w postaci ok. 3 tysięcy. Jednak jak chce w tym roku chociaż zacząć wyjścia nie ma |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.02.2011, 22:07
|
||
Naczelna Zołza Forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 23 975 Dołączył: 24.03.2010 Skąd: z samiuśkiego połednia ..... :) Pomógł: 114 razy |
Złości mnie ogromnie fakt wręczenia komuś prezentu w postaci ok. 3 tysięcy. Jednak jak chce w tym roku chociaż zacząć wyjścia nie ma A może wybierz się do kogoś wyżej niż "Pani w okienku" i zapytaj o to , dlaczego tak właśnie jest i jakim cudem ? -------------------- Co komu do tego ... skoro i tak mniejsza o to ...
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.02.2011, 22:17
|
||
|
A może wybierz się do kogoś wyżej niż "Pani w okienku" i zapytaj o to , dlaczego tak właśnie jest i jakim cudem ? Byłem właśnie wyżej. Koleżanki mama jest kierownikiem jakiegoś wydziału w starostwie. Powiedziała tylko o tym, że można pisać skargę do ministerstwa. Dodała, że w starostwie pracuje na tym stanowisku człowiek na 1/4 etatu, któremu teraz jeszcze umarła żoną. Jak mniemam ten człowiek najpierw ze znanych mi teraz powodów w pierwszej kolejności obsługuje biura |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.02.2011, 22:27
|
||
Byłem właśnie wyżej. Koleżanki mama jest kierownikiem jakiegoś wydziału w starostwie. wiem, że to mało etyczne - ale nie da się tą drogą? może by szepnęła słówko w Twojej sprawie? podejrzewam, że skarga nic tu i tak nie da .... -------------------- Co komu do tego ... skoro i tak mniejsza o to ...
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.02.2011, 22:39
|
||
|
wiem, że to mało etyczne - ale nie da się tą drogą? może by szepnęła słówko w Twojej sprawie? podejrzewam, że skarga nic tu i tak nie da .... Jak wracam myślami do rozmowy to nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się, że ona również w jakiś sposób jest zamieszana w sprawę tych dziwnych przyspieszeń pęka się przyznać i stąd ta dziwna odpowiedź lub kompletnie nie wie co jest pięć i co się dzieje w tym starostwie Ten post edytował rased 8.02.2011, 22:41 |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 09:28
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 5 Dołączył: 14.01.2011 |
Jest to praktyka stosowana wszędzie. U mnie nas było podobnie. Chcieliśmy zacząć w zeszłym roku i zaczęliśmy dowiadywać się co trzeba itd... Wyszło czekania 8 miesięcy. Znajomy znajomego polecił człowieka który powiedział że podejmie się załatwienia wszystkich formalności w 4 miesiące. No i się udało bez najmniejszego problemu.
Te papiery w urzędach po prostu muszą odleżeć w każdym pokoju po 10-15 dni i dopiero się za to zabierają. Jak ktoś ma wejścia robią to po 2-3 dniach. A mogą leżeć po 10-15 bo w przepisach jest że no pozwolenie na budowę to bodajże 2 miesiące a można to załatwić w 2 tygodnie jeżeli są warunki zabudowy i wszystko jest jak należy. -------------------- Blog Moja Budowa - Ambrozja 2, Szumiące Topole Wariant II oraz porady budowlane.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 10:22
|
||
pęczek rzodkiewek![]() Grupa: Uczestnik Postów: 4 338 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Allenstein - niestety tylko duszą... Pomógł: 213 razy |
ale dywagacje
w przypadku WZ nie jest to jakiś kosmos a dlaczego sobie zaprzyjaźnione BP poradzi w krótszym terminie? ano może dlatego, że przygotuje tej osobie gotowego zbója do podpisu i tyle, kasą zapewene się podzielą pisz sobie i do Watykanu, na Berdyczów, do mnie (adres wysyłam na priv) tylko po co? nic nie uzyskasz, a wniosek zostanie rozpatrzony w stylu strajku włoskiego zamiast kombinować jak kuń pod górkę, dotrzyj do tej osoby co robi na te 1/10 000 etatu, i w "cztery oczy" pogadajcie sobie, okaż wdzięcznosć za szybsze rozwiązanie problemu, "skonsultuj" niech "poradzi" itd itp wyczaisz w trakcie rozmowy co można i czy warto oczywiście jak Ci się spieszy i czujesz się mocny, jak jesteś mientki, to lepiej spuść się na BP i miej ten komfort, że jest jakiś kulis, który za Ciebie wsio to załatwi, bo czasami to nałazić się trza co nie miara, kwestia o co chodzi, a ci mają już przetarte szlaki wszędzie mogą Ci wp... klauzuję, że "ze względu na złożoność sprawy..... nie są w stanie dotrzymać ustawowych terminów", że muszą przeprowadzić konsultacje, musisz dostarczyć "i inne, wymagane odrębnymi przepisami, dokumenty" - zdziwiłbyś się się co mogą wymyślić na od WZ mają teoretycznie 65 dni do PnB, ale ostatniego dnia mogą wezwać do uzupełnienia wniosku, korekty i co tam jeszcze wymyślą, bo, z tego co się orientuję, nie ma przepisu, który obliguje ich do stwierdzenia kompletności złożonego wniosku w określonym terminie, ot taka szutka zmyłka z ciekawostek, to m.st.W-wa na pewne WZ mozna czekać i 3 lata -------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 14:08
|
||
|
Aktywny Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 108 Dołączył: 23.02.2010 Skąd: Małopolskie Pomógł: 1 raz |
Na przyłącza też się chyba któryś miesiąc czeka? To prawda?? Jeśli tak to wszystko tam masz w pakiecie.. Przelicz sobie ile by wyszło to wszystko gdybyś Ty sam chodził za tym wszystkim, ile kosztowałaby każda mapka, jaki czas oczekiwania na poszczególne etapy i kiedy możesz się o nie ubiegać. Do tego dolicz czas na załatwianie tego (np wolne z pracy) i spróbuj porównać ile tak na prawdę Cię wyjdzie przysługa przez BP.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 16:01
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Płeć: Kobieta Postów: 1 370 Dołączył: 17.02.2009 Skąd: mazowieckie Pomógł: 9 razy |
Ja od 1,5 roku czekam na WZ dla dwóch działek-co prawda juz dawno zmieniłam plany co do ich kupna-ale nie wstrzymywałam dalszej procedury bo sama byłam ciekawa co można na tych działkach pobudować a co nie można.....
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 18:07
|
||
|
[quote name='Barbossa' date='9.02.2011, 09:22 ' post='180364']
jest dokładnie jak mówisz. Pisanie da tyle co śniadanie w Mcdonald. Starałem się trochę popytać o człowieka ze starostwa, ale ponoć lubi się przyjaźnić tylko z ludźmi z BP. Byłem dziś znowu w BP bo i tak musiałem iść na odczytanie aktu notarialnego i zmarnować jeden dzień urlopu. Kobitka odpuści 800 stów, więc niech goni te kwitki Ten post edytował rased 9.02.2011, 18:10 |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 19:26
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 26 Dołączył: 5.02.2011 Pomógł: 2 razy |
Urzędnicy to państwo w państwie. Ja na decyzję czekałam wprawdzie "jedyne" trzy miesiące, ale za to musiałam zapłacić 107 zł opłaty skarbowej, chociaż mieszkaniówka jest z niej ustawowo zwolniona. A tłumaczyć coś tym urzędasom to jak grochem o ścianę.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 19:33
|
||
pęczek rzodkiewek![]() Grupa: Uczestnik Postów: 4 338 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Allenstein - niestety tylko duszą... Pomógł: 213 razy |
nie mieszkaniówka, a co najwyżej inwestor indywidualny, chcący wybudować dom mieszkalny, choć też nie jestem tego pewien (w przypadku PnB i owszem)
-------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 19:36
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 5 547 Dołączył: 18.02.2009 Skąd: FM vel sSiwy12 Pomógł: 453 razy |
Często jest tak, ze to nie gmina „wydłuża” czas wydania decyzji – tylko sam zainteresowany.
Zapewne większość tego czasu ubiegła na załatwianiu wymaganych zezwoleń, umów, uzgodnień, itp., które załączane są do wniosku o wydanie WZ. Często również „przedłużenie” czasu związane jest z pracami nad MPZP. Faktem jest jednak tez to, ze inwestor często „gubi się” wśród tych „załączników”, bo albo informacja niepełna, albo jeden wynika z drugiego, itp. Biorąc to wszystko pod uwagę, może korzystniejsze jest jednak zapłacenie za te czynność, innej osobie, która umie się w tych procedurach poruszać. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 19:46
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 26 Dołączył: 5.02.2011 Pomógł: 2 razy |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 21:48
|
||
|
Często jest tak, ze to nie gmina ?wydłuża? czas wydania decyzji ? tylko sam zainteresowany. Zapewne większość tego czasu ubiegła na załatwianiu wymaganych zezwoleń, umów, uzgodnień, itp., które załączane są do wniosku o wydanie WZ. Faktem jest jednak tez to, ze inwestor często ?gubi się? wśród tych ?załączników?, bo albo informacja niepełna, albo jeden wynika z drugiego, itp. Biorąc to wszystko pod uwagę, może korzystniejsze jest jednak zapłacenie za te czynność, innej osobie, która umie się w tych procedurach poruszać. Masz racje, że łatwo się pogubić i coś zrobić nie w kolejności lub złożyć niepełny wniosek. Jednak jeśli idę do starostwa dostaje informacje, że do WZ potrzebna mi mapa zasadnicza d/c lokalizacyjnych, promessa lub warunki przyłączy, wypis z rejestru gruntów, potwierdzenia dokonania opłaty skarbowej po czym na moje zadane pytanie ile czasu będę czekał po złożeniu kompletnego wniosku na wydanie warunków otrzymuje odpowiedź 9 miesięcy to uważam, że ta pani nie założyła, że popełnie kupe błędów. Moim zdaniem jest to napędzenia koniunktury na pewne usługi z których część ludzi czerpie zyski. Kolejny przykład wypis z KW. Otrzymałem darowiznę i informacje, że na wypis będę musiał czekać 5-6 miesięcy. Na pytanie co mogę zrobić, żeby trwało to szybciej usłyszałem odpowiedź, że mogę napisać wniosek o przyspieszenia co skraca czas oczekiwania do 3,4 miesięcy. Jednak wystarczy popytać, żeby dowiedzieć się, że drogą nieformalną można to zrobić spokojnie w 1,5 miesiąca. Dla mnie ewidentnie nie chodzi tu o popełnianie błędów przez inwestrów Ten post edytował rased 9.02.2011, 21:51 |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 22:13
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 5 547 Dołączył: 18.02.2009 Skąd: FM vel sSiwy12 Pomógł: 453 razy |
.... na moje zadane pytanie ile czasu będę czekał po złożeniu kompletnego wniosku na wydanie warunków otrzymuje odpowiedź 9 miesięcy to uważam, że ta pani nie założyła, że popełnie kupe błędów. W takiej sytuacji sprawa jest jasna - albo nie zna przepisów, bo max. termin to 65 dni, lub jest "naganiaczką". Ta druga ewentualność podpada pod paragrafy KK. Taka sytuacja jest tylko dlatego możliwa, że 99% inwestorów nie zna przepisów ani swoich praw. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 22:18
|
||
|
W takiej sytuacji sprawa jest jasna - albo nie zna przepisów, bo max. termin to 65 dni, lub jest "naganiaczką". Ta druga ewentualność podpada pod paragrafy KK. Taka sytuacja jest tylko dlatego możliwa, że 99% inwestorów nie zna przepisów ani swoich praw. Ok rozumiem, że Ty znasz te prawa. Więc proszę podpowiedz mi. Mnie jedyną drogą, którą przedstawiono to pisanie skarg i odwołań, które to testował mój znajomy. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 22:30
|
||
nie do końca
mogą przeciągnąć, a w stosunku do WZ chyba nie obowiązuje te 65 dni? no i przeca mogą wstrzymać wydawanie WZ kiedy jest uchwała o przystąpieniu do sporządzania MPZP, jeżeli w ciągu 9(?) miechów uchwalą plan, uchwała jest, Pani powie, że tak i se czekaj -------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 22:32
|
||
|
Powiem tak – po co się pytać jak długo trzeba czekać na wydanie WZ (w założeniu kompletny i prawidłowy wniosek), skoro wiadomo, że istnieje określony termin?
Jak urząd nie dopełni wymaganego terminu(ów) – płaci karę. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 22:45
|
||
|
Powiem tak ? po co się pytać jak długo trzeba czekać na wydanie WZ (w założeniu kompletny i prawidłowy wniosek), skoro wiadomo, że istnieje określony termin? Jak urząd nie dopełni wymaganego terminu(ów) ? płaci karę. Czy mógłbyś powiedzieć na jakieś podstawie prawnej lub ustawie mogę egzekwować taką karę. Żona pracuje w firmie konsultingowo-inżynierskiej co prawda tylko na stanowisku pomocniczym, jednak żadna z osób pracujących przy nadzorach,odbiorach nie poleca wejścia na ścieżkę z urzędem Ten post edytował rased 9.02.2011, 22:46 |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 23:15
|
||
|
nie do końca mogą przeciągnąć, a w stosunku do WZ chyba nie obowiązuje te 65 dni? no i przeca mogą wstrzymać wydawanie WZ kiedy jest uchwała o przystąpieniu do sporządzania MPZP, jeżeli w ciągu 9(?) miechów uchwalą plan, uchwała jest, Pani powie, że tak i se czekaj To prawda, ale muszą mieć ku temu powody – uzasadnione. Odnośnie MPZP – to też prawda, ale to siła wyższa i zgodna z przepisami – jak ktoś ma pecha… 65 dniowy termin – moja wpadka, do 2m-cy (zgodnie z KPA) ale wiadomo ….. - przy czym gmina musi pilnować terminów zawiadamiających o przedłużeniu, inaczej może być kara. W większości gmin, istnieje określony minimalny i maksymalny termin dla wydania WZ. Często jest umieszczony na stronach internetowych. .....jednak żadna z osób pracujących przy nadzorach,odbiorach nie poleca wejścia na ścieżkę z urzędem I dlatego tak działają - bo ryzyko znikome. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2011, 23:24
|
||
eeeee powody to ich specjalność
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.02.2011, 14:04
|
||
|
I dlatego tak działają - bo ryzyko znikome. Ponawiam pytanie, znasz podstawę prawną o wystąpienie do starostwa o wypłatę kary, rekompensaty itp. za nie dotrzymanie terminu wydania WZ. Znam terminy w ZUS, US, Wydziałach komunikacji, itp jednak wszystkie przekroczenia tych terminów bija w obywatela. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.02.2011, 14:13
|
||
a poszukaj sobie w KPA bodajże gdzieś od 100 art
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.02.2011, 14:32
|
||
|
Ponawiam pytanie, znasz podstawę prawną o wystąpienie do starostwa o wypłatę kary, rekompensaty itp. za nie dotrzymanie terminu wydania WZ. Małe nieporozumienie – swoje roszczenia odnośnie ewentualnych rekompensat lub zwrotów poniesionych kosztów można dochodzić tylko na drodze sądowej – tak jak w każdym innym przypadku. Natomiast wspomniana kara dotyczy konkretnego urzędnika, za nieterminowe załatwienie (bądź niezałatwienie) „sprawy” – na podstawie Art. 38 KPA + inne określające jaka może być kara (rodzaj) oraz wysokość w przypadku kary pieniężnej, dla konkretnego urzędnika. Dopowiem, że w przypadku zwłoki (nieuzasadnionej) w wydaniu pozwolenia na budowę, kare płaci urząd w wys. 500zł (chyba) za każdy dzień zwłoki, ale to reguluje Prawo Budowlane. Wpłata (kara) jest dochodem skarbu państwa. dopisałem: W przypadku WZ dla inwestycji publicznych termin wynosi 65 dni, a kara 500zł - zgodnie z ustawą o planowaniu ....... Ten post edytował bajbaga 10.02.2011, 14:35 |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.02.2011, 14:33
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 1 893 Dołączył: 23.02.2009 Pomógł: 20 razy |
ja słyszałam już dawno o takich masakrach w wielu gminach i dlatego zanim kupiliśmy działkę najpierw sprawdziliśmy 5 razy czy napewno jest tam plan zagospodarowania:) Był. U nas kupiliśmy projekt chyba w kwietniu, pani archtekt zrobiła adaptację i projekty wszystkich przyłączy do końca czerwca czyli około 2,5 miesiąca (koszt - 2000 zł za wszystko + 1900 koszt projektu), na pozwolenie na budowę czekaliśmy 6 dni I to chce podkreslić. Otóż są takie miejsca, są takie urzędy, nie mieliśmy żadnych znajomości- zwykłe złożenie papierów. Po 6 dniach dostaliśmy uprzejmy telefon że papiery gotowe i zapraszają. Pamiętam jaki to był dla nas szok. Czyli można- można widać. A to jest miasto 100 tysięczne a nie gmina gdzie naraz załatwiane jest może 5 budów domków....1 sierpnia ruszyła budowa. 7 miesięcy od zakupu działki, 4 miesiące od kupienia projektu.
-------------------- ADVECO - Nadajemy kształt marzeniom - www.adveco.pl
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.02.2011, 14:47
|
||
|
Kropeczka, ale tu nie jest mowa o pozwoleniu na budowę, tylko o wydaniu WZ – bo brak MPZP.
W Twoim przypadku (wydania PnB) sprawa jest mniej skomplikowana „terminowo” – bo jest prosty zapis – za każdy dzień zwłoki 500zł, bo uregulowało to Prawo Budowlane. Wydanie WZ dla inwestycji nie publicznej podlega procedurom KPA – a te są jakie są (zawiłe). Jest jeszcze jedna różnica. Przy wydawaniu PnB, urząd w zasadzie tylko sprawdza zgodność dostarczonego projektu (dokumentacji) z wymaganiami MPZP lub WZ. Natomiast procedura WZ jest bardziej skomplikowana (określenie lini zabudowy, analiza, itp.) które musi wykonać urząd. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.02.2011, 15:06
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 163 Dołączył: 28.09.2010 Pomógł: 2 razy |
Jak beton się uprze to nie ma siły. Ja miałem też problem z WZ bo wymusili podpisanie umowy z energetyką (nie prymesy ale umowy docelowej), w końcu podpisałem. Tydzień po złożeniu wniosku o WZ przyszło pismo że toczy się postępowanie,a 2 dni potem że nie dotrzymają terminu ze względu na skomplikowanie sprawy. Teraz czekam do tego 5 kwietnia (taka jest data zakończenia tej skomplikowanej sprawy) i modlę się czy nie wymyśklą nic innego....
Ktoś mi doradzał aby odwoływać się do KO (w związku z tą umową z PGE), ale pomyślałem że skoro jest to pierwsza moja sprawa w gminie (w trakcie budowy będę jeszcze załatwiał oczyszczalnię i studnie ), to nie warto zaczynać wojny... |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.02.2011, 15:18
|
||
|
Jak beton się uprze to nie ma siły. Ja miałem też problem z WZ bo wymusili podpisanie umowy z energetyką (nie prymesy ale umowy docelowej), w końcu podpisałem. Akurat w tym przypadku nie beton, tylko znajomość przepisów i ich wymogi. Ustawa o Planowaniu …. Art.61.2.5: CYTAT Warunek, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, uznaje się za spełniony, jeżeli wykonanie uzbrojenia terenu zostanie zagwarantowane w drodze umowy zawartej między właściwą jednostką organizacyjną a inwestorem. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.02.2011, 20:33
|
||
|
. Natomiast wspomniana kara dotyczy konkretnego urzędnika, za nieterminowe załatwienie (bądź niezałatwienie) ?sprawy? ? na podstawie Art. 38 KPA + inne określające jaka może być kara (rodzaj) oraz wysokość w przypadku kary pieniężnej, dla konkretnego urzędnika. . Dopowiem, że w przypadku zwłoki (nieuzasadnionej) w wydaniu pozwolenia na budowę, kare płaci urząd w wys. 500zł (chyba) za każdy dzień zwłoki, ale to reguluje Prawo Budowlane. Wpłata (kara) jest dochodem skarbu państwa. dopisałem: W przypadku WZ dla inwestycji publicznych termin wynosi 65 dni, a kara 500zł - zgodnie z ustawą o planowaniu ....... Moj dom chyba nie będzie inwestycją publiczną. Ciekawe jak precyzuje się w artykule 38 nieuzasadnione przyczynę. Czy przyczyna, która podaje ministerstwo czyli ogrom złożonych wniosków i nie wystarczające zaplecze pracowników jest nieuzasadnioną przyczyną. Odpowiedzialność porządkowa to może być np. kara upomnienia ustnego Co nie zmienia faktu że moja siostra, która ma działkę za mną powalczy o WZ taki sposób. Jej się nie spieszy. Ten post edytował rased 10.02.2011, 20:36 |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012, 14:12 |