|
Budujemy Dom 6/2013
Bezpłatna przesyłka tylko na ULUBIONYKIOSK.PL
![]() ![]() |
|
25.04.2011, 12:29
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 22 Dołączył: 17.04.2011 Skąd: Kaszuby |
Witam !
Przymierzam się do izolacji piwnicy i mam zamiar zrobić to samodzielnie w następujący sposób : Na zagruntowane dysperbitem bloczki fundamentowe dam 2 warstwy Izobudu WL, na to styrodur XPS 5 cm a na zewnątrz folia kubełkowa. I tu pytanie: Skoro na zewnątrz idzie ochronna folia kubełkowa czy jest sens dawać wzmocnienie styroduru w postaci kleju i siatki, skoro i tak ( w porównaniu ze zwykłym styropianem ) jest juz wzmacniany w procesie produkcji ? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.04.2011, 13:09
|
||
Aktywny![]() Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 137 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Poznań Pomógł: 1 raz |
Witam ! Przymierzam się do izolacji piwnicy i mam zamiar zrobić to samodzielnie w następujący sposób : Na zagruntowane dysperbitem bloczki fundamentowe dam 2 warstwy Izobudu WL, na to styrodur XPS 5 cm a na zewnątrz folia kubełkowa. I tu pytanie: Skoro na zewnątrz idzie ochronna folia kubełkowa czy jest sens dawać wzmocnienie styroduru w postaci kleju i siatki, skoro i tak ( w porównaniu ze zwykłym styropianem ) jest juz wzmacniany w procesie produkcji ? Ja izolując piwnicę wzmacniałem siatką i klejem tylko to co powyżej powierzchni ziemi |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.04.2011, 20:51
|
||
Profesjonalista![]() Grupa: Redakcja Budujemy Dom Płeć: Mężczyzna Postów: 817 Dołączył: 19.06.2009 Pomógł: 132 razy |
Ja izolując piwnicę wzmacniałem siatką i klejem tylko to co powyżej powierzchni ziemi Niezależnie od rodzaju materiału ociepleniowego użytego w częsci podziemnej (styropian czy styrodur) nie ma sensu pokrywanie go zaprawa klejową na siatce. Warstwy te stosowane są jedynie jako podkład pod tynk powyżej powierzchni gruntu. -------------------- Cezary Jankowski
Miesięcznik Budujemy Dom Inżynier budownictwa lądowego. Inspektor nadzoru inwestorskiego z wieloletnim stażem. Doradca działów obsługi klienta sieci supermarketów budowlanych. Zdeklarowany sceptyk nowatorskich technik budowlanych. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
30.04.2011, 23:22
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 22 Dołączył: 17.04.2011 Skąd: Kaszuby |
Rozmawiałem z kilkoma wykonawcami ( praktykami ) i nikt z nich na izolację piwnic i fundamentów nie stosuje utwardzonego styropianu ( styroduru ), tylko dają zwykły styropian.
Ponoć taniej wyjdzie i będzie równie dobrze, gdyby zrobić tak: - przykleić ( nie kołkować ) zwykły styro na ścianę, jako kleju mozna uzyć np. Izohan WL - zaciągnąć klejem i wzmocnić siatką - na to dysperbit czy inna masa izolacyjną nie zawierającą rozpuszczalników, najlepiej kilka warstw. - całość zabezpieczyć folią kubełkową. Co Wy na to ? Ten post edytował ZiPi 30.04.2011, 23:23 |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
2.05.2011, 23:23
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Postów: 714 Dołączył: 4.10.2010 Pomógł: 12 razy |
Witam. Będę robił podobnie, ale jeszcze zastanawiam się nad styropianem styrodur czy wzmocniona 100, jest tańsza. I kleić będę na klej, dalej jak Ty i myślę, że będzie dobrze. Może i się klejem i siatką nie zaciąga, ale osoby ktróre to robią mówią , że tak będzie dobrze, a czy mają rację nie wiem.
Pozdrawiam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
2.05.2011, 23:27
|
||
Aktywny![]() Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 113 Dołączył: 4.03.2010 Skąd: Wąbrzeźno Pomógł: 11 razy |
Styrodur jest troszkę twardzszy niż styropian i kilka parametrów ma lepszych, do dzisiaj żałuję, że nie okleiłem nim fundametów. Jeśli chodzi o technologię to przykleić styropian/styrodur do ścian fundamentowych i położyć folię kubełkową.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
3.05.2011, 11:18
|
||
|
Z tego co zdązyłem się dowiedzieć, to styrodur jest o tyle lepszy od zwykłego styropianu, ze nie chłonie wody i jest twardszy, dlatego mozna go kłaść bezpośrednio w ziemi bez zadnych zabezpieczeń, to jest jego największą zaletą - niski nakład pracy . Parametry izolacyjne obu syropianów są takie same ( bardzo zblizone ). Więc jeśli na zwykły styropian połozymy klej + siatkę i to dodatkowo zabezpieczymy przeciw wilgoci i przykryjemy folią, to mamy praktycznie to samo, z tym, ze sie trochę więcej narobimy. Finansowo wyjdzie to i tak taniej od styroduru . |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
3.05.2011, 21:11
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Postów: 714 Dołączył: 4.10.2010 Pomógł: 12 razy |
Witam. Ale na piwnicę daje siewzmocniony styropian, wiadomo najlepszy byłby styrodur. Ja i tak najpierw bęę porównywał ceny i zobaczymy co wyjdzie taniej. Chciałbym dać 10 cm grubości.
Mrymacki dlaczego żałujesz, żę nie zastosowałeś styroduru. Pozdrawiam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
4.05.2011, 09:09
|
||
Profesjonalista![]() Grupa: Redakcja Budujemy Dom Postów: 1 203 Dołączył: 24.06.2009 Pomógł: 76 razy |
Rozmawiałem z kilkoma wykonawcami ( praktykami ) i nikt z nich na izolację piwnic i fundamentów nie stosuje utwardzonego styropianu ( styroduru ), tylko dają zwykły styropian. Ponoć taniej wyjdzie i będzie równie dobrze, gdyby zrobić tak: - przykleić ( nie kołkować ) zwykły styro na ścianę, jako kleju mozna uzyć np. Izohan WL - zaciągnąć klejem i wzmocnić siatką - na to dysperbit czy inna masa izolacyjną nie zawierającą rozpuszczalników, najlepiej kilka warstw. - całość zabezpieczyć folią kubełkową. Co Wy na to ? Dysperbit na styropian i jescze folia kubełkowa - czemu to ma służyć??. Równie dobrze można to wszystko jeszcze docisnąć ścianką - tylko po co?????? Tutaj o wadach w izolacjach fundamentów (pion/poziom etc.). Proszę zacząć lekturę od zdania "Fundamenty powinny być obsypane w sposób..." Po tej lekturze zapraszam do kolejnej - już na przykładzie technologii CERESIT - podpis 4 pod rysunkiem na stronie 2 dokumentyu pdf wszystko wyjaśni. Najważniejsze jednak jest udzielenie odpowiedzi na pytanie - jaka to izolacja? i potem działamy w tym kierunku. Schemacik na stronie 1 dokumentu pdf. -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2013, 01:21 |