|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
30.05.2009, 15:00
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 8 Dołączył: 8.12.2008 |
Witam,
W projekcie mam izolację ścian fundamentowych papa i styrodur. Mój master mówi że raczej nie powinno się łączyć styropianu i papy, co do styroduru nie jest pewien. Trochę mnie to zaniepokoiło. Zacząłem szukać i ciągle nie wiem. Czy ktoś z Was praktykował taki rozwiązanie. Trochę techniki: przewidziana jest izolacja pionowa przeciwwilgociowa z papy (zastosowana papa SBS gr 4 mm firmy Bussher and Hoffman) na to ma iść styrodur (XPS Ursa) 10 cm z góry dzięki za info, |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
1.06.2009, 14:55
|
||
|
Ekspert Grupa: Admin Postów: 2 999 Dołączył: 23.09.2004 Skąd: Warszawa Pomógł: 30 razy |
Izolacje z papy można pominąć impregnując jedynie fundamentu emulsją kauczukowo-asfaltową. Natomiast ocieplenie z polistyrenu ekstrudowanego XPS można ułożyć bez żadnego zabezpieczenia od strony zewnętrznej lub ewentualnie osłonic folią tłoczoną (wypustkami na zewnątrz).
-------------------- Redakcja Portalu Budujemy Dom
porady budowlane i produkty dla budujących dom jednorodzinny http://www.budujemydom.pl Inne spojrzenie na Budujemy Dom www.facebook.com/BudujemyDom ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
3.06.2009, 02:01
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 8 Dołączył: 8.12.2008 |
Dziękuję za podpowiedź, ale bardziej chodziło mi o komentarz do połączenia papy ze styrodurem.
Znalazłem w kilku miejscach takie projekty (co wskazuje że takie połączenia są przyjęte) i znalazłem też opinie że tak robić nie należy. Wiem że rozpuszczalniki organiczne - a takie znajdują się w papie - mogę destrukcyjnie wpływać na styropian. Jak jest ze styrodurem? Raczej przychylam się do wariantu że można łączyć ale z góry dzięki za komentarze, |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.06.2009, 10:19
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Postów: 425 Dołączył: 31.07.2008 Pomógł: 3 razy |
osłonic folią tłoczoną (wypustkami na zewnątrz).
oj oj chyba bład !!!! wypustki maja być w strone styropianu aby izolacja oddychała - przynajmniej tak mi sie wydaje - jeżeli wypustki na zewnątrz to wtedy folia przylega do styro i nie pełni swojej funkcji - w sumie mogłaby być zwykła folia budowlana w takim przypadku - jezeli się myle to mnie poprawcie bo nie jestem specjalista - jedynie przyszłym inwestorem co sporo czyta teorii i stara się przedłożyć to na praktykę |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012, 13:58 |