|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
23.06.2010, 15:00
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 43 Dołączył: 20.06.2010 |
Witam serdecznie,
czy kopał ktoś studnie w miejscu, gdzie jest niski stan wód, oraz woda zażelaziona? Jest dostęp do wodociągu, ale wiadomo, że "opłaca się" kopać studnię, choćby 30 metrową, ale czy opłaca się w tym konkretnym przypadku? Czytałam że są różne filtry odżelaziające, więc teoretycznie studnię można wykopać i filtrować wodę. A może zasięgnąć informacji u renomowanego kręgarza? Moja druga połowa posyła mnie już na drzewo za te moje nadzieje że a nóż się opłaci, help |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.06.2010, 23:55
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 957 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Zagłębie Pomógł: 133 razy |
Kręgarz to dopiero po wykopaniu tej studni....
To zwykle taki facet, co Ci gnaty w kręgosłupie przestawia... Żelazo dość łatwo się wywala z wody, ale.... W wodzie jest zwykle na innym, rozpuszczalnym stopniu utlenienia. Trzeba wodę "dotlenić" to samo "wypadnie". Buduje się taki betonowy basenik i do niego pompuje wodę ze studni. (mechanizm jak w spłuczce klozetowej) Potem do baseniku pcha się powietrze. Coś jak napowietrzacz dla rybek do akwarium, tyle, że większe. Żelazo wypada z wody w postaci rdzawych płatków. Osadza się samo na dnie, a woda jest czyściutka i hydroforem można ją pchać w rurki chałupy. I nawet kibelek się nie zabarwi na rdzawo... Gorzej jest z manganem. Poszukaj pobliskiej studni. Pogadaj z właścicielem. (jaka głęboka itp.) Weź próbkę i zbadaj w lokalnym sanepidzie (niestety - płatnie). U Ciebie będzie bardzo podobna, jak ta badana. POTEM podejmij decyzję - kopać czy wodociąg i woda "rurzana"... Fakt! WARTO mieć własną studnię... Jeszcze coś... SKĄD w płytkich, powierzchniowych wodach żelazo? Głębokie są zmineralizowane. Płytkie to raczej Coli (gówienka z szamba sąsiada) i azotany (nawozy z pól). Żelaza i manganu (paskuda!) zwykle nie mają... Adam M. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012, 13:57 |