|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
23.04.2011, 18:10
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 16 Dołączył: 19.10.2009 |
witam
mam juz ulozony strop teriva i nasuwa mi sie jedno pytanie. Czy trzeba stosowac siatki przypodporowe p1 i p2 , poniewaz w miom projekcie nie ma o tym ani slowa, a czytalem na roznych forach , ze powinno sie je stosowac a skolei inni pisali ze nie trzeba. wiec jak to konkretnie z nimi jest.Najdłuższa belka stropowa jaka mam ma 4.8m dlugosci i zrobilem w srodku jej rozpietosci rzebro rozdzielcze. co mam robic bo murarz mowi ze nie trzeba stosowac tych siatek, na kilku filmach na youtubie tez widzialem ze zalewali bez siatek. I jeszcze jedno: za co odpowiadaja te siatki??,jezeli dobrze mysle to maja rowno rozlozyc obciazenia?? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.04.2011, 20:44
|
||
TINEK i już ![]() Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Płeć: Mężczyzna Postów: 2 186 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: centrum Pomógł: 8 razy |
Nie jestem fachowcem, ale mogę Ci napisać jak było u mnie.
Największa rozpiętość to 4,6 m, zgodnie z projektem wykonano dwa żebra rozdzielcze, w projekcie siatek też nie było, pytałem u producenta, u którego kupowałem strop powiedział, iż jego strop nie potrzebuje siatek, taką ma aprobatę i jest to przebadane (tak mi powiedział). Strop 2 rok otynkowany, w tym roku wylany jastrych, żadnych zarysowań nie widać, wszystko OK pozdrawiam -------------------- Krótki dziennik i komentarze
Gdybym był tak pracowity, jak jestem zdolny, to bym się zatyrał na śmierć ;) |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.04.2011, 11:28
|
||
|
Nie jestem fachowcem, ale mogę Ci napisać jak było u mnie. Największa rozpiętość to 4,6 m, zgodnie z projektem wykonano dwa żebra rozdzielcze, w projekcie siatek też nie było, pytałem u producenta, u którego kupowałem strop powiedział, iż jego strop nie potrzebuje siatek, taką ma aprobatę i jest to przebadane (tak mi powiedział). Strop 2 rok otynkowany, w tym roku wylany jastrych, żadnych zarysowań nie widać, wszystko OK pozdrawiam a jakiego producenta miales strop?? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.04.2011, 22:32
|
||
TINEK i już ![]() Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Płeć: Mężczyzna Postów: 2 186 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: centrum Pomógł: 8 razy |
lokalna firma, nie pamiętam teraz nazwy, musiałbym odszukać, wybrałem akurat tę firmę bo ma dobrą opinię na naszym rynku lokalnym
pozdrawiam -------------------- Krótki dziennik i komentarze
Gdybym był tak pracowity, jak jestem zdolny, to bym się zatyrał na śmierć ;) |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.04.2011, 23:15
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 3 664 Dołączył: 27.12.2010 Skąd: Dolina Baryczy Pomógł: 112 razy |
Nie ma obawy. Gorzej by było gdybyś miał uwzględnione te siatki w projekcie a byś ich nie dał. Nad tym czuwa keirbud a też ktoś projektował przecież ten strop.
-------------------- "To nie sztuka wybudować nowy dom,
Sztuka sprawić, by miał w sobie duszę" T.Misiak |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.04.2011, 00:35
|
||
zawód wyuczony: Fachowiec![]() Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 1 973 Dołączył: 25.10.2009 Skąd: Podkarpacie Pomógł: 49 razy |
Nie ma obawy. Gorzej by było gdybyś miał uwzględnione te siatki w projekcie a byś ich nie dał. Nad tym czuwa keirbud a też ktoś projektował przecież ten strop. zdrowy rozsądek nie zaszkodzi. Wszystko zależy od obciążeń. Przy umiarkowanym obciążeniu: no problemo. Uważam kontrowersyjnie - jak nie zrobisz, tak będzie dobrze... -------------------- http://forum.budujemydom.pl/Obiecana-krotk...ga1-t13604.html
Polska – państwo położone w Europie Środkowej, między Bałtykiem na północy a Karpatami i Sudetami na południu w dorzeczu Wisły i Odry. Kraj w którym gdy komuś mówisz że budujesz dom, mało kto pyta - jaki to dom. Wszyscy za to pytają: czy masz już pozwolenie na budowę? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.04.2011, 20:50
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 345 Dołączył: 13.06.2010 |
witam mam juz ulozony strop teriva i nasuwa mi sie jedno pytanie. Czy trzeba stosowac siatki przypodporowe p1 i p2 , poniewaz w miom projekcie nie ma o tym ani slowa, a czytalem na roznych forach , ze powinno sie je stosowac a skolei inni pisali ze nie trzeba. wiec jak to konkretnie z nimi jest.Najdłuższa belka stropowa jaka mam ma 4.8m dlugosci i zrobilem w srodku jej rozpietosci rzebro rozdzielcze. co mam robic bo murarz mowi ze nie trzeba stosowac tych siatek, na kilku filmach na youtubie tez widzialem ze zalewali bez siatek. I jeszcze jedno: za co odpowiadaja te siatki??,jezeli dobrze mysle to maja rowno rozlozyc obciazenia?? Stropy terriva mają tendencję do pękania a siatki przypodporowe zmniejszają takie ryzyko. Jak dałem takie siatki mimo tego że ani majster ani kierbud nie wiedział o ich istnieniu. Tutaj możesz sobie wszystko wyczytać. Stropex - zasady poprawnego montażu stropów terriva. P.S U mnie strop przez 3 lata wogóle nie popękał |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.04.2011, 21:30
|
||
|
Ok a jakiej grubości ma być pręt z którego jest ta siatka??
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.04.2011, 21:48
|
||
|
||
|
Pomocna porada
0
|
||
25.04.2011, 22:16
|
||
pęczek rzodkiewek![]() Grupa: Uczestnik Postów: 4 338 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Allenstein - niestety tylko duszą... Pomógł: 213 razy |
a w czym problem?
-------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
26.04.2011, 07:02
|
||
|
Nie., nie chce sam ich robić tylko chciałem wiedzieć jaka jest ich grubość bo może da radę ja kupić w jakimś z marketów budowlanych
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
26.04.2011, 22:49
|
||
|