|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
11.12.2010, 17:19
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 1 777 Dołączył: 16.09.2010 Pomógł: 29 razy |
Zastanawiam się jak umiejscowić śmietnik na posesji. W starym domu sprawa jest prosta, mam go przy furtce. Ale nie za bardzo miałem wpływ na jego usytuowanie a w nowym mogę na razie wszystko.
Ogólnie podoba mi sie taki pod daszkiem, z furtką. Ale może mi coś podpowiecie? Autorus -------------------- "Najważniejsze są marzenia
bez nich życie się nie zmienia wiec nie wahaj się pomarzyć o czym chcesz..." Polecam: Dziennik budowy kopuły - szczegółowy opis na stronie architektów projektu Dziennik budowy - budowa kopuły na forum budujemydom.pl www.hdtvpolska.com - najlepszy portal o wysokich technologiach www.klubsorento.pl - portal dla miłośników kia sorento http://plc-home.pl/ - Inteligentny Budynek? Zbuduj go SAM ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.12.2010, 19:11
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 6 738 Dołączył: 26.03.2010 Skąd: śląskie Pomógł: 48 razy |
Zastanawiam się jak umiejscowić śmietnik na posesji. W starym domu sprawa jest prosta, mam go przy furtce. Ale nie za bardzo miałem wpływ na jego usytuowanie a w nowym mogę na razie wszystko. Ogólnie podoba mi sie taki pod daszkiem, z furtką. Ale może mi coś podpowiecie? Autorus mnie tam budowanie "specjalnego zadaszonego miejsca na śmieci" - lekko śmieszy i rozbawia.... Po jakiego grzyba mam mieć na posesji "kapliczkę dla kubła" Mój stoi we wnęce pod płotem, chwali sobie lokalizację, ja też chwalę, mało widoczny w kąciku, co 2 tyg opróżniany......... Olej go - otwieranie furtek, budowanie murków co będa przeszkadzały zimą przy wyjeżdżaniu z posesji. To powiedziałem i napisałem ja.................. -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.12.2010, 22:34
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 592 Dołączył: 6.11.2009 |
mnie tam budowanie "specjalnego zadaszonego miejsca na śmieci" - lekko śmieszy i rozbawia.... Po jakiego grzyba mam mieć na posesji "kapliczkę dla kubła" Mój stoi we wnęce pod płotem, chwali sobie lokalizację, ja też chwalę, mało widoczny w kąciku, co 2 tyg opróżniany......... Olej go - otwieranie furtek, budowanie murków co będa przeszkadzały zimą przy wyjeżdżaniu z posesji. To powiedziałem i napisałem ja.................. Brawo! Kapliczkom kiblowym - nasze stanowcze nie! No i... rewizjonistom oczywiście! |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.12.2010, 08:42
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 1 777 Dołączył: 16.09.2010 Pomógł: 29 razy |
Brawo! Kapliczkom kiblowym - nasze stanowcze nie! No i... rewizjonistom oczywiście! Ok, wiec gdzie? A wejście kapliczkę mi zaprojektowali architekci. Oczywiście bez smietnika. -------------------- "Najważniejsze są marzenia
bez nich życie się nie zmienia wiec nie wahaj się pomarzyć o czym chcesz..." Polecam: Dziennik budowy kopuły - szczegółowy opis na stronie architektów projektu Dziennik budowy - budowa kopuły na forum budujemydom.pl www.hdtvpolska.com - najlepszy portal o wysokich technologiach www.klubsorento.pl - portal dla miłośników kia sorento http://plc-home.pl/ - Inteligentny Budynek? Zbuduj go SAM ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.12.2010, 10:44
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 1 893 Dołączył: 23.02.2009 Pomógł: 20 razy |
ja mam smietnik za ogrodzeniem, mam taką na niego jakby to powiedzieć wnękę za murkiem gdzie jest skrzynka gazowa. W każdym razie jest dostęp z zewnątrz i to wazne- bo często nas nie ma i nie musimy pamiętać kiedy jeździ smieciarka i wystawiac kubłów..
-------------------- ADVECO - Nadajemy kształt marzeniom - www.adveco.pl
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
2.01.2011, 22:40
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Postów: 2 031 Dołączył: 1.07.2009 Pomógł: 9 razy |
ja mam smietnik za ogrodzeniem, mam taką na niego jakby to powiedzieć wnękę za murkiem gdzie jest skrzynka gazowa. W każdym razie jest dostęp z zewnątrz i to wazne- bo często nas nie ma i nie musimy pamiętać kiedy jeździ smieciarka i wystawiac kubłów.. Proste i chyba funkcjonalne |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.01.2011, 15:23
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 56 Dołączył: 23.11.2010 Pomógł: 2 razy |
Ja mam kubeł na śmieci przed domem,wiec śmieciarka niema problemu z jego opróżnianiem. Ważne jest to,aby zachowac odpowiednia estetykę i nie miec śmieci pod swoim oknem,wtedy coś byłoby nie tak:)
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.01.2011, 14:18
|
||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Postów: 79 Dołączył: 16.10.2010 Skąd: Poznań Pomógł: 3 razy |
Śmietnik to klasyka gatunku. Czasem inwestorzy nawet wstydzą sie o tym mówić, ale to najważniejsze miejsce na froncie posesji. Chodzisz tam każdego dnia. Czasem nawet w piżamce:)
Moi klienci zwykle sytułują go w narożniku działki, czasem nawet bez wewnętrznej furtki, tylko żeby przez płot wprost do kosza wrzucać. Moim zdaniem lepiej mieć tam 2 futki. Po prostu wygodniej.Pozdrowionka:) -------------------- http://www.blechert.pl
W ofercie: kostka granitowa, kostka brukowa, kostka betonowa, łupek. Wycinamy na wymiar: schody, krawężniki, parapety. Lampy najazdowe. Duży wybór płytek granitowych z Indii i Brazylii. Usługi brukarskie. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.04.2011, 13:25
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 49 Dołączył: 15.02.2011 |
Może być przy furtce,zresztą tutaj masz bardzo podobny temat
http://forum.budujemydom.pl/W-ogrodzeniu-b...478#entry201478 śmietnik obok furtki to często praktyka w dużych miastach. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
1.05.2011, 21:29
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 415 Dołączył: 20.05.2010 Pomógł: 2 razy |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
8.05.2011, 21:36
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 491 Dołączył: 19.05.2010 Pomógł: 1 raz |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
15.05.2011, 20:18
|
||
Tajemniczy Don Pedro![]() Grupa: Uczestnik Postów: 2 399 Dołączył: 1.07.2009 Pomógł: 10 razy |
Fajna stronka |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.05.2011, 22:48
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 36 Dołączył: 1.05.2011 Pomógł: 1 raz |
ale te furtki mają jedną dobrą funkcje, psy z osiedla nie będą wam wywracać kubłów ze smieciami u nas to plaga.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.05.2011, 09:36
|
||
Ja u siebie zagrodziłem na razie teren pod śmietnik właśnie
-------------------- "Najważniejsze są marzenia
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.08.2011, 20:46
|
||
Tajemniczy Don Pedro![]() Grupa: Uczestnik Postów: 2 399 Dołączył: 1.07.2009 Pomógł: 10 razy |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
22.08.2011, 08:32
|
||
Profesjonalista![]() Grupa: Redakcja Budujemy Dom Postów: 838 Dołączył: 24.06.2009 Pomógł: 57 razy |
Jest trochę pomysłów już zrealizowanych.
![]() ![]() ![]() ![]() I tak bez końca -------------------- Aleksander Rembisz
Absolwent Politechniki Warszawskiej wydziału Inżynierii Lądowej. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
4.09.2011, 22:32
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Postów: 2 031 Dołączył: 1.07.2009 Pomógł: 9 razy |
Ostatnie rozwiązanie wydaje mi się najfajniejsze. Natomiast pierwsze... cóż... to takie budowanie kapliczki dla śmietnika
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.09.2011, 21:21
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 415 Dołączył: 20.05.2010 Pomógł: 2 razy |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
20.10.2011, 13:02
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 244 Dołączył: 5.04.2010 Skąd: Poznań Pomógł: 25 razy |
Planując boks śmietnikowy postarajcie się by:
- nie był widoczny z okien domu (mozliwośc osłonięcia zielenią) - był maksymalnie odsunięty od furtki wejściowej. Ja często proponuję swoim klientom cofnięcie wjazdu do domu (o ile dom ma wystarczająco daleką linię zabudowy), co umożliwia oryginalne rozwiązanie ustawienia furtka-brama-śmietnik. -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.10.2011, 13:20
|
||
wypisz wymaluj moje rozwiązanie
- z domu ciężko zobaczyć bo daleko - od furtki tej do domu to jakieś 40m, od pierwszej kopuły 4m - wjazd cofnięty. -------------------- "Najważniejsze są marzenia
|
|
Pomocna porada
0
|
||
26.10.2011, 11:21
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Postów: 425 Dołączył: 31.07.2008 Pomógł: 3 razy |
to poproszę o sugestie dla mojego wjazdu - robić cofnięty wjazd ??? - szerokośc tego pasa dojazdowego do budynku to około 8 metrów
![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
26.10.2011, 15:55
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 244 Dołączył: 5.04.2010 Skąd: Poznań Pomógł: 25 razy |
furtka 1 m szerokości, brama 4,5 m szerokości i zostaje jeszcze 2,5 m - sporo miejsca na śmietnik.
W każdym razie cofnij sobie bramę wgłąb podjazdu przynajmniej o długość samochodu - osoba, która do ciebie przyjedzie samochodem, zanim wysiądzie i zadzwoni do domofonu nie będzie musiała stać samochodem na ulicy. Zastanawia mnie, dlaczego garaż zrobiłeś od wschodu domu? Masz teraz dłuższą drogę dojazdową, więcej odśnieżania i problem z nawróceniem. -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.10.2011, 09:43
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Postów: 425 Dołączył: 31.07.2008 Pomógł: 3 razy |
tylko przy wjeżdzie obecnie jest jeszcze skrzynka przyłacza elektrycznego - jakies 80 cm szerokości i docelowo pojawi sie tam jeszcze przyłacze gazowe - czyli minimum tez chyba 80 cm - do tego jakies 25 cm na skrajny słupek obmurówki w/w skrzynek ( chce słupki z klinkieru ) czyli 25 cm , potem skrzynka pradowa 80 cm przy niej gazowa 80 cm i znowu słupek minimum 25 cm - i tym sposobem mam 2,1 m juz wyciete z lini wjazdu - do tego furtka 1 metr i znowy słupek klinkierowy miedzy furtka a skrzydłem bramy , brama 4 metry - i uzbierało sie około 7,3 metra - a gdzie słupek od drugiego skrzydła bramy i miejsce na kosz - 0.7 metra troche mało na to :(
Trzebaby cos własnie chyba z cofnietym wjazdem zrobic i furtka nie równolegle do bramy a prostopadle co do usytuowania domu - to tam gdzie jest garaz od wschodu do granicy działki mam 3 metry - ściana boczna bez okien - od zachodu pokoje na piętrze i w kuchni na dole mają okna na zachód i do granicy z działką 4 metry - zreszta lepiej miec widoki na wjazd na działke i na dom babci ( ten na górze ) niż na sasiadów faktycznie dłuższy dojazd do garażu ale nie chciałem tez przecinać chodnika podjazdem no i jakos tak lepiej wizualnie mi pasowało aby garaz był jakby z tyłu a nie tak jako pierwsze co widac przy wejsciu na posesję - no i w sumie od ulicy widok na domek to byłby taki bez okien na tej zachodniej stronie :( pewnie z nawracaniem autem bedzie troche problemu ( ostry łuk ) ale cos tam wykombinuje - podjazd do końca posesji ( do granicy wschodniej działki) |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.10.2011, 12:11
|
||
|
Żle kombinujesz. Dlaczego skrzynki miałyby być na tej samej wysokości co furtka i brama?
Zrób skrzynki w linii granicy , a furtkę, śmietnik i wjazd cofnięte o ok. 4-5 m (długość samochodu) Ten garaż powoduje, że cały front domu musisz mieć wybrukowany. Ten post edytował Elfir 27.10.2011, 12:21 -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
4.12.2011, 21:42
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 950 Dołączył: 20.01.2010 Pomógł: 3 razy |
Rozmieszczenie pojemników na ilustracji w ostatnim poście jest moim zdaniem super!
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
6.12.2011, 14:48
|
||
|
??? czemu ???
rozwiń temat |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.12.2011, 14:10
|
||
|
Profesjonalista Grupa: Ekspert budowlany Postów: 30 Dołączył: 7.12.2011 |
Może warto byłoby przemyśleć fakt samej obudowy na kosz ze śmieciami, zamiast stawiać im kapliczki. Na rynku jest wiele modeli na mniejsze i większe kosze. Koszt to ok 200-400zł. Same obudowy kosza na śmieci wyglądają bardzo schludnie, są drewniane i zabudowane z każdej strony. Dostęp do pojemnika jest bardzo prostu - obudowy są otwierane od góry i od frontu, żeby wstawić/wyjąć pojemnik.
-------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.12.2011, 14:20
|
||
...![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 1 167 Dołączył: 8.07.2011 Skąd: śląsk Pomógł: 8 razy |
Jejć a ja jeszcze o tym nawet nie pomyślałam.
ja mam smietnik za ogrodzeniem, mam taką na niego jakby to powiedzieć wnękę za murkiem gdzie jest skrzynka gazowa. W każdym razie jest dostęp z zewnątrz i to wazne- bo często nas nie ma i nie musimy pamiętać kiedy jeździ smieciarka i wystawiac kubłów.. Kropeczko czy ja mogę poprosić o jakieś zdjątko poglądowe? -------------------- jestem kobietą, nie mówię czego chcę, ale mogę się wkurzyć jak tego nie dostanę
![]() Jak kobieta buduje dom - czytacie na własną odpowiedzialność |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.12.2011, 15:52
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 5 547 Dołączył: 18.02.2009 Skąd: FM vel sSiwy12 Pomógł: 453 razy |
- od okna i drzwi pomieszczeń w którym przebywają ludzie (pobyt stały) – nie mniej jak 3m,
- od granicy działki min.- 2m, - bezpośrednio w granicy działki, o ile styka się z podobna „konstrukcją” na działce sąsiedniej, - bezpośredni w linii rozdzielającej od strony drogi (ulicy). |
|
|
Pomocna porada
1
|
||
8.12.2011, 16:18
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 2 385 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: śląsk Pomógł: 7 razy |
Ja też mam śmietnik przy furtce - właściwie przy bramie wjazdowej tak żeby ciągle koło niego nie przechodzić, spełnia wszystkie wymagania podane przez Bajbagę i mi się podoba
-------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.12.2011, 22:30
|
||
...![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 1 167 Dołączył: 8.07.2011 Skąd: śląsk Pomógł: 8 razy |
- bezpośredni w linii rozdzielającej od strony drogi (ulicy). Ten punkt znaczy, że jak graniczę w drogą to śmietnik może stać w bezpośrednio w granicy działki? Tak jak ma się sprawa z sąsiadem. Bo to by mi bardzo odpowiadało. -------------------- jestem kobietą, nie mówię czego chcę, ale mogę się wkurzyć jak tego nie dostanę
![]() Jak kobieta buduje dom - czytacie na własną odpowiedzialność |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
18.12.2011, 21:15
|
||
- od okna i drzwi pomieszczeń w którym przebywają ludzie (pobyt stały) – nie mniej jak 3m, - od granicy działki min.- 2m, - bezpośrednio w granicy działki, o ile styka się z podobna „konstrukcją” na działce sąsiedniej, - bezpośredni w linii rozdzielającej od strony drogi (ulicy). Wiedza w pigułce. Dzięki. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012, 13:48 |