|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
18.10.2007, 20:55
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 24 Dołączył: 17.10.2007 |
Mam zamiar wybudowac dom 83m2 jak najtańszym kosztem ale zeby użyte materiały nie były jak najgorsze a przepuszczalność cieplna nie najlepsza ale optymalna.Czy Pustak ceramiczny MAX Rozmiar : 250x188x220 stawiany na długość ,czyli grubość ściany 250mm plus styropian 12cm będzie dobrze?
Czy to najtansza z możliwych kombinacji? Mury stawiac będzie jakiś fachowiec napewno ale docieplenie z pomocą znajomego któremu będę musiał też zapłacić chociaż symbolicznie. \myślałem nad silikatami ale te są zimne no i nie wiem czy tansze.Ytong zeby nie potrzebował wykwalifikowanej ekipi do murowania byłby najlepszym wyborem bo nie trzeba docieplać wtedy,ale taka ekipa to napewno zedrze ze mnie kupe kasy. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.10.2007, 11:41
|
||
|
Ekspert Grupa: Admin Postów: 2 999 Dołączył: 23.09.2004 Skąd: Warszawa Pomógł: 30 razy |
Materiał z jakiego zbudowana będzie ściana konstrukcyjna nie ma praktycznie wpływu na ciepłochronność, gdy na zewnątrz ułożone będzie ocieplenie. Można więc użyć dowolnych elementów ściennych kierując się jedynie ich cena i łatwością murowania.
-------------------- Redakcja Portalu Budujemy Dom
porady budowlane i produkty dla budujących dom jednorodzinny http://www.budujemydom.pl Inne spojrzenie na Budujemy Dom www.facebook.com/BudujemyDom ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.10.2007, 13:14
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 24 Dołączył: 17.10.2007 |
Na sciany zewnetrzne obliczyłem ze jeśli będę budował z maxa to wyjdzie mnie ok 3tys.taniej niż z tej samej grubości porothermu.Piszę tu tylko o scianach zewnętrznych.Więc co lepiej wybrać, droższy porotherm i dac 12cm styropian,czy tanszy max i rzucić się na grubszy styropian np. 15cm.
Co da lepszy efekt? No i co jest lepszym materiałem jesli chodzi o kruchość itp.? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
22.10.2007, 17:51
|
||
|
Konto zablokowane Grupa: Uczestnik Postów: 4 531 Dołączył: 22.04.2006 Skąd: Warszawa Pomógł: 312 razy |
Na sciany zewnetrzne obliczyłem ze jeśli będę budował z maxa to wyjdzie mnie ok 3tys.taniej niż z tej samej grubości porothermu.Piszę tu tylko o scianach zewnętrznych.Więc co lepiej wybrać, droższy porotherm i dac 12cm styropian,czy tanszy max i rzucić się na grubszy styropian np. 15cm. Co da lepszy efekt? No i co jest lepszym materiałem jesli chodzi o kruchość itp.? Ściana stojąca na fundamencie odprowadzi ciepło pod dom. Grubość styropianu od zewnątrz miałaby znaczenie tylko w wypadku, gdyby zimno wchodziło. Kolejna sprawa to wilgoć, im więcej styropianu na zewnątrz tym więcej wilgoci w ścianie! |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.10.2007, 08:39
|
||
Aktywny![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 275 Dołączył: 21.03.2007 Skąd: Warszawa Pomógł: 7 razy |
Panie TB, w domach ktore Pan proponuje typu "termos" za wilgotnosc powietrza w takowym odpowiada wentylacja mechaniczna - OK, ale ta odpowiedz panska swiadczy o nie najlepszej woli pomocy, poniewaz w domach "tradycyjnych" wg Pana wentylacja mechaniczna nie da rady?
Bzdury. Przeciez jesli zainstalujemy centrale mechaniczna w murowancu to spelni ona taka sama role jak w np. szkieletowym, izolowanym od srodka z folia, czyz nie? Wiec ilosc styropianu nie bedzie miala zadnego znaczenia. Pzdr. -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.10.2007, 11:59
|
||
|
Konto zablokowane Grupa: Uczestnik Postów: 4 531 Dołączył: 22.04.2006 Skąd: Warszawa Pomógł: 312 razy |
To nie jest prawdą. Zakładamy sporo wentylacji w najróżniejszych domach. Oczywiście, że może Pan wentylacją mechaniczną ustawić bezpieczną dla ściany wilgotność względną w pokojach. Im grubsza izolacja termiczna tym musi być niższa wilgotność względna. By nie obawiać się zawilgocenia ściany ww w pomieszczeniach nie może przekraczać 20% . Życzę komfortu!
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
22.03.2008, 15:52
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 20 Dołączył: 27.02.2008 Pomógł: 2 razy |
Mój dom to ściana z pełnej cegły + 22 cm wełny /ponad to ocieplona ławica 12 cm styropian + drenaż opaskowy, strop 25 wełna/ dzisiaj uważam że jest ocieplenie nie wystarczające
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
22.03.2008, 16:25
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 655 Dołączył: 4.09.2007 Pomógł: 1 raz |
Na sciany zewnetrzne obliczyłem ze jeśli będę budował z maxa to wyjdzie mnie ok 3tys.taniej niż z tej samej grubości porothermu.Piszę tu tylko o scianach zewnętrznych.Więc co lepiej wybrać, droższy porotherm i dac 12cm styropian,czy tanszy max i rzucić się na grubszy styropian np. 15cm. Co da lepszy efekt? No i co jest lepszym materiałem jesli chodzi o kruchość itp.? Kruchość ?To żaden parametr ,liczy się wytrzymałość na ściskanie a to te materiały spełniają/ceramika ścienna/Bob |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012, 13:42 |