|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
2.03.2007, 13:16
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 1 Dołączył: 2.03.2007 |
Moja sytuacja wygląda następująco:
moja babcia chce przepisać na mnie górę domu, w którym obecnie mieszkam. Góra nigdy nie była zagospodarowana i używana. Jest praktycznie w stanie surowym. Planujemy z moim przyszłym mężem zaadoptować ją na osobne mieszkanie. Dowiadywalismy się w banku o możliwość uzyskania kredytu na remont. Okazało się, że aby go dostać nie wystarczy tylko przepisanie połowy domu u notariusza (w formie darowizny) na mnie, ale musi to być samodzielny lokal mieszkalny z własnym wejściem. I teraz pojawia się problem, bo nie wiemy jakie dokuemty są potrzebne do tego, aby udowodnić bankowi, że jest to osobne mieszkanie czy że ma takie być w przyszłości. Co musimy mieć, zanim wybierzemy się do notariusza? Bardzo proszę o pomoc!!! |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
2.03.2007, 14:25
|
||
|
Ekspert Grupa: Admin Postów: 2 999 Dołączył: 23.09.2004 Skąd: Warszawa Pomógł: 30 razy |
W sensie prawnym dom jednorodzinny jest niepodzielną nieruchomością i w wyniku darowizny można stać się jedynie jego współwłaścicielem w części ułamkowej określonej w akcie notarialnym - również i działki na której on stoi. . Natomiast jeśli dom taki chcemy przekształcić w dwurodzinny -a o taką sytuacje tu chodzi - konieczne będzie uzyskanie pozwolenia na przebudowę na postawie m. in. opracowanego projektu spełniającego wymagania stawiane dla dwóch samodzielnych lokali. Odrębna sprawa to warunki jakie stawia bank przy ubieganiu się o uzyskanie kredytu. Prawdopodobnie chodzi tu o uzyskanie kredytu budowlanego i bank może stawiać różne wymagania zależnie od własnej polityki kredytowej. W przypadku uzyskania pozwolenia na przebudowę w większości banków nie powinno być kłopotów z udzieleniem kredytu.
-------------------- Redakcja Portalu Budujemy Dom
porady budowlane i produkty dla budujących dom jednorodzinny http://www.budujemydom.pl Inne spojrzenie na Budujemy Dom www.facebook.com/BudujemyDom ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012, 13:30 |