|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
20.11.2008, 10:37
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 150 Dołączył: 19.12.2007 Skąd: łódzkie |
Witam, potrzebuję szybkiej informacji odnośnie przewodów 4-żyłowych a 5-żyłowych, tzn. w nowych instalacjach jest obecnie robione gniazdo siłowe na 5 przewodów. Ja obecnie potrzebuję podłączyć betoniarkę na 400V, ale mam problem z dobraniem przewodu do niej (betoniarka jest po remoncie), kolega powiedział mi że wystarczy przewód 4-żyłowy, natomiast gdybym chciał zrobić na tym przewodzie dodatkowe gniazdo 230V to muszę mieć już kabel 5-żyłowy. Wiem że w takim 5-żyłowym kablu są na 3 przewodach fazy, na jednym jest "0" i jeden neutralny "N", jak podłaczam betoniarkę to wykorzystuję 3 fazy i "0", i ten "N" jest zbędny, natomiast jeśli bym chciał zrobić przy betoniarce gniazdo 230V to wtedy wykorzystujemy ten przewód "N", ale jak co i gdzie ?? nie mogę tego jakoś zrozumieć. Obecnie posiadam przewód 4-żyłowy i mam na nim gniazdo 230V (1 faza + "0"), do czego ten służy wreszcie ten piąty przewód "N" gdzie powinien być wykorzystany ??
Piotr -------------------- Piotr
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.11.2008, 11:21
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 3 Dołączył: 8.10.2008 |
Witam
Przewód neutralny czyli uziemienie stosowany jest po to aby w razie przebicia nie poraził nas prąd. Jeżeli betoniarka jest po remoncie to dlaczego nie wymieniono gniazda na 5-bolcowe ?. Wg. mnie betoniarka powinna być uziemiona, jeżeli nie jest to piąty przewód w gnieździe to powinien być podłączony dodatkowy przewód do obudowy. Chyba nie muszę mówić o skutkach, jeżeli na obudowie betoniarki pojawiłoby się napięcie np. podczas jej mycia. Radzę zawsze stosować uziemienie + dodatkowo różnicówkę. Koszt stosunkowo niewielki w porównaniu ze zdrowiem czy życiem. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.11.2008, 11:35
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 150 Dołączył: 19.12.2007 Skąd: łódzkie |
Witam Przewód neutralny czyli uziemienie stosowany jest po to aby w razie przebicia nie poraził nas prąd. Jeżeli betoniarka jest po remoncie to dlaczego nie wymieniono gniazda na 5-bolcowe ?. Wg. mnie betoniarka powinna być uziemiona, jeżeli nie jest to piąty przewód w gnieździe to powinien być podłączony dodatkowy przewód do obudowy. Chyba nie muszę mówić o skutkach, jeżeli na obudowie betoniarki pojawiłoby się napięcie np. podczas jej mycia. Radzę zawsze stosować uziemienie + dodatkowo różnicówkę. Koszt stosunkowo niewielki w porównaniu ze zdrowiem czy życiem. Jest po remoncie ale jeszcze nie podłączyłem kabla bo mam dylemat jaki zastosować ?? Czyli 3-fazy + masa "0" do silnika podłaczyć a przewód "N" do obudowy betoniarki ??? A jakie kolory przewodów stosuje się na styk PE i N ???, a jeśli bym wykorzystywał tylko kabel 4-żyłowy to do masy "0" do dołączyć dodatkowy przewód połączony z obudową betoniarki ??? Jako przełacznik chcę zastosować zwykły włacznik 0/1 (prawo/lewo) i jak w takim przełaczniku podłączyć ten przewód "N" czy nie powinien zachować ciągłość, bez łączenia w przełaczniku ?? Piotr -------------------- Piotr
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.11.2008, 14:37
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 67 Dołączył: 7.01.2008 |
Jest po remoncie ale jeszcze nie podłączyłem kabla bo mam dylemat jaki zastosować ?? Czyli 3-fazy + masa "0" do silnika podłaczyć a przewód "N" do obudowy betoniarki ??? A jakie kolory przewodów stosuje się na styk PE i N ???, a jeśli bym wykorzystywał tylko kabel 4-żyłowy to do masy "0" do dołączyć dodatkowy przewód połączony z obudową betoniarki ??? Jako przełacznik chcę zastosować zwykły włacznik 0/1 (prawo/lewo) i jak w takim przełaczniku podłączyć ten przewód "N" czy nie powinien zachować ciągłość, bez łączenia w przełaczniku ?? Piotr Kolory przewodow: PE - zoltozielony N - niebieski L1, L2, L3 - brazowy, czarny lub inne (zalezy od producenta przewodow) Kiedys stosowano oznaczenie "0" dla przewodu N PE to tak zwane "uziemienie" PE czyli zoltozielony powinienes podlaczyc do obudowy betoniarki. Jesli masz w ukladzie zabezpieczajacym wylacznik roznicowo-pradowy to zabezpiecza cie on przed porazeniem w wypadku przbicia. Ja mam w budowanym domu uklad 5 zylowy a do betoniarki idzie kabel 4 zylowy ale mam zabezpieczenie roznicowo-pradowe. Do gniazda jesli bedziesz tam podlaczal elektronarzedzia itp wystarczy gniazdo bez bolca czyli L + N (niebieski). W razie watpliwosci pytaj. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.11.2008, 15:57
|
||
|
Ja mam w budowanym domu uklad 5 zylowy a do betoniarki idzie kabel 4 zylowy ale mam zabezpieczenie roznicowo-pradowe. Do gniazda jesli bedziesz tam podlaczal elektronarzedzia itp wystarczy gniazdo bez bolca czyli L + N (niebieski). Tzn. piszesz o tym zabezpieczeniu różnicowo-prądowym przy liczniku czy jeszcze dodatkowe przy betoniarce ??? A jeśli zastosuję tylko kabel 4-żyłowy to mogę połączyć PE+N i 3 przewody do silnika a czwarty do silnika jako masa 0 i do obudowy jednocześnie ???? Co lepiej jednak wybrać 4 czy 5 żył ?? Piotr -------------------- Piotr
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.11.2008, 07:32
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 67 Dołączył: 7.01.2008 |
Tzn. piszesz o tym zabezpieczeniu różnicowo-prądowym przy liczniku czy jeszcze dodatkowe przy betoniarce ??? A jeśli zastosuję tylko kabel 4-żyłowy to mogę połączyć PE+N i 3 przewody do silnika a czwarty do silnika jako masa 0 i do obudowy jednocześnie ???? Co lepiej jednak wybrać 4 czy 5 żył ?? Piotr Zabezpieczenie roznicowo-pradowe w skrzynce. Dzisiejsze instalacje sa 5 przewodowe, czyli zielonozolty-PE, niebieski-N, czarny (szary, brazowy) L1, L2, L3. Do obudowy betoniarki przykrecasz przewod zielono-zolty. Do uzwojen silnika niebieski-N, i L1, L2, L2 (czarny, szary, brazowy) sczytujac kolejnosc z tabliczki silnika. Po podlaczeniu sprawdz czy beben betoniarki kreci sie we wlasciwym kierunku, i jesli nie zamien ze soba dwie fazy czyli jesli miales L1, L2, L3, zrob L1, L3, L2. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.11.2008, 08:45
|
||
|
Ok, wielkie dzięki.
Piotr -------------------- Piotr
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012, 13:07 |