|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
24.03.2009, 21:35
|
||
|
Początkujący Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 44 Dołączył: 4.03.2009 |
Witam
Mam do wbetonowania ok 52 słupków ogrodzeniowych ( na głębokość 0,80m, średnica wykopu 0,30). Z moich wyliczeń wynika, ze potrzebuje ok 3 m3 betonu(mam nadzieję, że obliczenia poprawne |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.03.2009, 22:20
|
||
|
Początkujący Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Postów: 34 Dołączył: 24.03.2009 Skąd: podkarpackie |
Czy konieczna jest betoniarka czy szuflą też wymieszam? Na to pytanie to sobie sam powinieneś odpowiedzieć. Kubik betonu waży ok.2,4 t. dasz rade? Generalnie piasku staraj się unikać, (cement+żwir+woda) powinno być ok jesli na 200litrów betonu użyjesz 50kg. cementu, reszta to żwir i woda. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.03.2009, 08:47
|
||
|
Początkujący Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 44 Dołączył: 4.03.2009 |
Na to pytanie to sobie sam powinieneś odpowiedzieć. Kubik betonu waży ok.2,4 t. dasz rade? Generalnie piasku staraj się unikać, (cement+żwir+woda) powinno być ok jesli na 200litrów betonu użyjesz 50kg. cementu, reszta to żwir i woda. Pewnie że dam rade, większość ludzi na wsiach robi samemu ogrodzenia a i ja przecinkiem nie jestem. Chodzi mi tylko o to żeby ten beton był solidny. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.03.2009, 10:25
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 119 Dołączył: 10.02.2006 Skąd: Warszawa Pomógł: 5 razy |
Pewnie że dam rade, większość ludzi na wsiach robi samemu ogrodzenia a i ja przecinkiem nie jestem. Chodzi mi tylko o to żeby ten beton był solidny. Na 3 części żwiru 1 część cementu. Lub w stosunku 4:1. U siebie robiłem 3:1, mieszałem łopatą w taczce. Wody dolewałem tyle, żeby było gęste. Oczywiście, że w betoniarce łatwiej i lepiej się rozrobi, ale pod ogrodzenie wystarczy. Jak wykopiesz za dużu dołek, możesz powrzucać trochę kamieni polnych. Pozdrawiam, Jarek |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.03.2009, 19:48
|
||
|
Na 3 części żwiru 1 część cementu. Lub w stosunku 4:1. U siebie robiłem 3:1, mieszałem łopatą w taczce. Wody dolewałem tyle, żeby było gęste. Oczywiście, że w betoniarce łatwiej i lepiej się rozrobi, ale pod ogrodzenie wystarczy. Jak wykopiesz za dużu dołek, możesz powrzucać trochę kamieni polnych. Pozdrawiam, Jarek Dzięki za przepis. Pytanko ile tego żwiru ( jaka frakcja) i cementu na 3 m3 ? Te proporcje to wagowo czy objętościowo ( nie wiem czy to ma znaczenie) ??? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
26.03.2009, 09:54
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 119 Dołączył: 10.02.2006 Skąd: Warszawa Pomógł: 5 razy |
Dzięki za przepis. Pytanko ile tego żwiru ( jaka frakcja) i cementu na 3 m3 ? Te proporcje to wagowo czy objętościowo ( nie wiem czy to ma znaczenie) ??? Moja miarką była szufla:-) Trzy szufla żwiru,jedna cementu. Pod słupki to naprawdę nie ma znaczenia, zwłaszcza, jeśli to jest cement w dołki a nie na podmurówkę. Żwir dawałem taki, jaki miałem, raczej drobny wymieszany z piaskiem. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.03.2009, 13:45
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 170 Dołączył: 23.06.2008 Skąd: WLKP Pomógł: 1 raz |
Moja miarką była szufla:-) Trzy szufla żwiru,jedna cementu. Pod słupki to naprawdę nie ma znaczenia, zwłaszcza, jeśli to jest cement w dołki a nie na podmurówkę. Żwir dawałem taki, jaki miałem, raczej drobny wymieszany z piaskiem. mozna tak POzdr |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
28.03.2009, 08:45
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 90 Dołączył: 24.02.2009 Pomógł: 1 raz |
Witam Mam do wbetonowania ok 52 słupków ogrodzeniowych ( na głębokość 0,80m, średnica wykopu 0,30). Z moich wyliczeń wynika, ze potrzebuje ok 3 m3 betonu(mam nadzieję, że obliczenia poprawne Zajmuję się ogrodzeniami na co dzień zawodowo .Nie piszcie o czymś o czym nie macie pojęcia. 3 metry betonu to jest około 60 taczek.Coś te twoje obliczenia mocno przesadzone.Z taczki betonu ustawiam 2 lub 3 słupki,beton z betoniarki jest dobrze wymieszany,unikam gruzu i kamieni bo przy słupkach to osłabia beton.Druga sprawa to fundamencik między słupkami to dopiero usztywnia słupki.Towar na beton może być piasek z kamieniami [ostry] . Dwa worki cementu [50 kg.],30 łopat piasku ,woda zależy od gęstości ,beton gotowy.Radzę do słupków beton trochę suchszy lepiej ustawić słupki. |
|
|
Pomocna porada
1
|
||
28.03.2009, 15:42
|
||
|
Zajmuję się ogrodzeniami na co dzień zawodowo .Nie piszcie o czymś o czym nie macie pojęcia. 3 metry betonu to jest około 60 taczek.Coś te twoje obliczenia mocno przesadzone.Z taczki betonu ustawiam 2 lub 3 słupki,beton z betoniarki jest dobrze wymieszany,unikam gruzu i kamieni bo przy słupkach to osłabia beton.Druga sprawa to fundamencik między słupkami to dopiero usztywnia słupki.Towar na beton może być piasek z kamieniami [ostry] . Dwa worki cementu [50 kg.],30 łopat piasku ,woda zależy od gęstości ,beton gotowy.Radzę do słupków beton trochę suchszy lepiej ustawić słupki. Obliczałem stosując wzór na objętość walca a następnie mnożąc przez ilość słupków ( głębokość 0,8m promień 0,15 m). Bardziej by mi pasowało ok 17 taczek niż 60. Może ty płycej dajesz słupki? Podmurówka bedzie systemowa. Skoro zajmujesz sie ogrodzeniami napisz co sądzisz o siatce Pantanet FAMILY, słupki dostosowane do tej siatki. Jeszcze jedno pytanie ile ton pospółki mam zamówić? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
28.03.2009, 16:11
|
||
|
Obliczałem stosując wzór na objętość walca a następnie mnożąc przez ilość słupków ( głębokość 0,8m promień 0,15 m). Bardziej by mi pasowało ok 17 taczek niż 60. Może ty płycej dajesz słupki? Podmurówka bedzie systemowa. Skoro zajmujesz sie ogrodzeniami napisz co sądzisz o siatce Pantanet FAMILY, słupki dostosowane do tej siatki. Jeszcze jedno pytanie ile ton pospółki mam zamówić? Jedna taczka to jest 0,05 metra sześciennego ,mając betoniarkę 150 wyjdą ci 3 taczki betonu .Przewoziłem też beton z gruszki na 1 metr 20 taczek robiłem to setki razy więc wiem co napisałem ,słupki wkopuje też na 80 cm.Na 50 metrów bieżących ogrodzenia średnio wychodzi 10 ton piasku [pospółki]przy cokoliku 20cm.i głębokim [wysokim od 50-70 cm.] a cementu około 2 ton. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
28.03.2009, 16:58
|
||
|
Jedna taczka to jest 0,05 metra sześciennego ,mając betoniarkę 150 wyjdą ci 3 taczki betonu .Przewoziłem też beton z gruszki na 1 metr 20 taczek robiłem to setki razy więc wiem co napisałem ,słupki wkopuje też na 80 cm.Na 50 metrów bieżących ogrodzenia średnio wychodzi 10 ton piasku [pospółki]przy cokoliku 20cm.i głębokim [wysokim od 50-70 cm.] a cementu około 2 ton. Nie kwestionuje twoich obliczen! |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
28.03.2009, 19:00
|
||
|
||
|
Pomocna porada
0
|
||
28.03.2009, 20:51
|
||
|
4 tony piasku,20 worków cementu[500kg.] Dzięki, a co sądzisz o materiałach na ogrodzenie , które wybrałem ( opisałem je wcześniej). Masz może pomysł jak zabezpieczyć takie ogrodzenie przed kradzieżą ( znajomemu zniknęło 100 m siatki). Czy podmurówkę systemową "klei" się na betonie? Mam nadzieję, że nie zanudzam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
29.03.2009, 09:02
|
||
|
Dzięki, a co sądzisz o materiałach na ogrodzenie , które wybrałem ( opisałem je wcześniej). Masz może pomysł jak zabezpieczyć takie ogrodzenie przed kradzieżą ( znajomemu zniknęło 100 m siatki). Czy podmurówkę systemową "klei" się na betonie? Mam nadzieję, że nie zanudzam Szczerze mówiąc nie miałem do czynienia z czymś takim .Miałem klienta ,który chciał coś takiego ,ale się rozmyślił .Wygląda na słabą.Ja osobiście wybrał bym standartową siatkę o grubości drutu minimum 3,5 mm.Mam agresywne pieski ,które uporały by się z taką siatką. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
29.03.2009, 21:06
|
||
|
Szczerze mówiąc nie miałem do czynienia z czymś takim .Miałem klienta ,który chciał coś takiego ,ale się rozmyślił .Wygląda na słabą.Ja osobiście wybrał bym standartową siatkę o grubości drutu minimum 3,5 mm.Mam agresywne pieski ,które uporały by się z taką siatką. To może oddaj psy na tresurę |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012, 13:06 |