|
Budujemy Dom 6/2013
Bezpłatna przesyłka tylko na ULUBIONYKIOSK.PL
![]() ![]() |
|
23.03.2010, 23:08
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 34 Dołączył: 13.06.2009 Pomógł: 1 raz |
Witam mam budynek w stanie surowym zamkniętym instalacja elektryczna, wodna, kanalizacyjna jest już gotowa i w ciągu 1-2 miesięcy będą tynki i jest problem ( spodziewałem się ich dopiero na przyszły rok brat czeka juz 1,5roku a mi postawili po 3 miesiacach) Energa postawiła dziś skrzynkę i w ciągu 7 dni przyjdzie Protokół odbioru skrzynki i muszę iść podpisać umowę na energie. Co zrobić by nie płacić tak wysokiego abonamentu przez około 1,5 roku około 200zł za 2 miesiące przyłącze będzie na moc 12kW. jaki sposób mogę przejść na prąd użytkowy.
jeden mi polecił że mogę zmienić taryfę na 4kW i podobno będzie abonament około 60zł za 2 miesiące czy zaś jak będę miał odbiór budynku i prąd na użytkowy czy nie będę musiał płacić za zwiększenie do 12kW. Proszę o rade jak uchronić sie przed takim wysokim abonamentem. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.03.2010, 09:49
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 301 Dołączył: 15.02.2010 |
witam a skąd u ciebie takie opłaty ja mam 10 kw i płace jak nie używam 17zł spróbuj zmienić na normalny a czemu brat czeka 1.5 roku moja umowa była do 8 miesięcy jak nie to mogę iść do sądu ale wyrobili się
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.03.2010, 10:10
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Płeć: Mężczyzna Postów: 307 Dołączył: 16.05.2007 Skąd: Mała Nieszawka Pomógł: 12 razy |
Witam mam budynek w stanie surowym zamkniętym instalacja elektryczna, wodna, kanalizacyjna jest już gotowa i w ciągu 1-2 miesięcy będą tynki i jest problem ( spodziewałem się ich dopiero na przyszły rok brat czeka juz 1,5roku a mi postawili po 3 miesiacach) Energa postawiła dziś skrzynkę i w ciągu 7 dni przyjdzie Protokół odbioru skrzynki i muszę iść podpisać umowę na energie. Co zrobić by nie płacić tak wysokiego abonamentu przez około 1,5 roku około 200zł za 2 miesiące przyłącze będzie na moc 12kW. jaki sposób mogę przejść na prąd użytkowy. jeden mi polecił że mogę zmienić taryfę na 4kW i podobno będzie abonament około 60zł za 2 miesiące czy zaś jak będę miał odbiór budynku i prąd na użytkowy czy nie będę musiał płacić za zwiększenie do 12kW. Proszę o rade jak uchronić sie przed takim wysokim abonamentem. Witam Nie wiem co to za umowa z abonamentem za prąd, ale mogę podać swój przykład. Działka uzbrojona. Skrzynka postawiona tydzień przed rozpoczęciem budowy + opłata jednorazowa za 12kW 1400 zł-za podłączenie skrzynki budowlanej zapłaciłem 200 zł i teraz płacę tylko za zużyty prąd, z tym jednak ,że jest to taryfa budowlana - czyli trochę droższa, a podłączenie na stałe i nowa umowa będzie możliwa dopiero po zgłoszeniu do zamieszkania w gminie. pozdrawiam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.03.2010, 20:15
|
||
|
Profesjonalista Grupa: Ekspert budowlany Płeć: Mężczyzna Postów: 119 Dołączył: 3.03.2010 Skąd: Poland Pomógł: 4 razy |
Witam mam budynek w stanie surowym zamkniętym instalacja elektryczna, wodna, kanalizacyjna jest już gotowa i w ciągu 1-2 miesięcy będą tynki i jest problem ( spodziewałem się ich dopiero na przyszły rok brat czeka juz 1,5roku a mi postawili po 3 miesiacach) Energa postawiła dziś skrzynkę i w ciągu 7 dni przyjdzie Protokół odbioru skrzynki i muszę iść podpisać umowę na energie. Co zrobić by nie płacić tak wysokiego abonamentu przez około 1,5 roku około 200zł za 2 miesiące przyłącze będzie na moc 12kW. jaki sposób mogę przejść na prąd użytkowy. jeden mi polecił że mogę zmienić taryfę na 4kW i podobno będzie abonament około 60zł za 2 miesiące czy zaś jak będę miał odbiór budynku i prąd na użytkowy czy nie będę musiał płacić za zwiększenie do 12kW. Proszę o rade jak uchronić sie przed takim wysokim abonamentem. 1. gratulacje , ma pan szybciej niż pan chciał. 2. złozył pan wniosek o 12kW - ok 3. wydaje mi się że zapłacić za tę moc pan musi, jeśli chce pan w przyszłości przejściem na taryfę gospodarstwa domowego bez zbędnych kłopotów. 4. może pan podpisać umowę na dostarczenie minimalnej mocy na czas budowy( i płacić za minimum mocy) a po złożeniu dokumentów zakończenia budowy przejść na moc wykupioną dzisaj (12kW) bez żadnych zbędnych formalności.( wymiana zabezpieczeń przedlicznikowych- w gestii zakładu energrtycznego) -------------------- Sylwester Tyszko
licencjonowany integrator automatyki budynku otwartego standardu KNX, radiowych systemów automatyki x-Comfort, FunKbus. Oświetleniowe aranżacje wnętrz i doradztwo w tym zakresie. Partner KNX lic.12666 Integrator KNX - automatyka budynku www.knxeib.pl ![]() |
|
|
Pomocna porada
1
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2013, 11:51 |