|
![]() ![]() |
|
6.05.2009, 13:51
|
||
|
Automat Grupa: Admin Postów: 484 Dołączył: 17.11.2008 |
Budowa domu trwa wiele miesięcy. Jej tempo zależy od naszych możliwości finansowych i terminów określanych przez wykonawców. Organizację robót z pewnością ułatwi przygotowanie orientacyjnego harmonogramu.
Pełna treść pod adresem: http://budujemydom.pl/component/option,com...8012/Itemid,31/ |
|
|
|
||
| Gość: graszka |
6.05.2009, 13:51
|
|
|
|
świetny artykuł :)
|
|
|
|
||
| Gość: Wiktor M. |
19.08.2009, 11:05
|
|
|
|
Na mojej działce dom już stoi. Teraz musze tylko go wykończyć no i jakieś dobre ogrodzenie sobie sprawić.. myslałem nad jakimiś panelami. Orientuje się ktoś czy takie z betafencu są dobre i się nadają? Kolega mi poleca, ale ja wczesniej o takich nie słyszałem?
|
|
|
|
||
19.08.2009, 13:19
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 1 Dołączył: 19.08.2009 |
Mam pytanie ogólne: jak długo może stać budynek bez dachu - załóżmy, że zabezpieczony prawidłowo?
Mam trudny przypadek w rodzinie, ponieważ dom w takim stanie stoi już ok.10lat! Osoba starsza chce koniecznie położyć dach. Jakie argumenty mogą mi pomóc w odwiedzeniu tej osoby od tego planu. Jakie mogą być konsekwencje utrzymywania budynku po tylu latach bez zabezpieczenia dachem? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi. |
|
|
|
||
| Gość: Grześ. |
20.08.2009, 08:51
|
|
|
|
Wiktorze, ja szczerze mogę polecić ocynkowaną siatkę z Betafencu. Dodatkowo ma powłokę PCV a co za tym idzie będzie Ci służyć przez wiele lat i szybko się nie zniszczy. Pozdrawiam
|
|
|
|
||
20.08.2009, 09:14
|
||
|
Ekspert Grupa: Admin Postów: 2 555 Dołączył: 23.09.2004 Skąd: Warszawa |
Mam pytanie ogólne: jak długo może stać budynek bez dachu - załóżmy, że zabezpieczony prawidłowo? Mam trudny przypadek w rodzinie, ponieważ dom w takim stanie stoi już ok.10lat! Osoba starsza chce koniecznie położyć dach. Jakie argumenty mogą mi pomóc w odwiedzeniu tej osoby od tego planu. Jakie mogą być konsekwencje utrzymywania budynku po tylu latach bez zabezpieczenia dachem? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi. W tej sytuacji pojawiają się dwie kwestie - formalna, związana z zaprzestaniem budowy i techniczna dotycząca destrukcji budynku. Zgodnie z przepisami przerwanie prac na okres dłuższy niż 2 lata powoduje wygaśniecie pozwolenia na budowę i wznowienie robót wymaga uzyskania nowego pozwolenia. Natomiast stopień ewentualnych szkód związanych z brakiem dachu zależy przede wszystkim od rodzaju materiału z jakiego stawiane były mury, konstrukcji stropu a także warunków atmosferycznych - szczególnie zimą. -------------------- Redakcja Portalu Budujemy Dom
porady budowlane i produkty dla budujących dom jednorodzinny http://www.budujemydom.pl |
|
|
|
||
| Gość: Edward |
23.08.2009, 18:58
|
|
|
|
A jakieś ogrodzenie na zime? Taka ocynkowana siatka wystarczy na mrozy?
|
|
|
|
||
| Gość: Artur Olsztyn |
21.09.2009, 21:20
|
|
|
|
Na zimę to najlepiej ocynkowaną z powłoką pcv. Na firmach się nie znam, ale poszukaj po necie.
|
|
|
|
||
22.09.2009, 07:38
|
||
|
Ostoja forum Grupa: SuperForumowicz Postów: 1 104 Dołączył: 18.04.2009 |
Mam pytanie ogólne: jak długo może stać budynek bez dachu - załóżmy, że zabezpieczony prawidłowo? Mam trudny przypadek w rodzinie, ponieważ dom w takim stanie stoi już ok.10lat! Osoba starsza chce koniecznie położyć dach. Jakie argumenty mogą mi pomóc w odwiedzeniu tej osoby od tego planu. Jakie mogą być konsekwencje utrzymywania budynku po tylu latach bez zabezpieczenia dachem? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi. to zalezy z jakiego materiału jest zrobiony ,ale dach powinien byc zrobiony odazu a przynajmniej załozyc drewno zadeskowac i połozyc pape i tyle i tak moze sobie czekac na lepsze czasy ,a piszesz ze budynek jest zabezpieczony dobrze tzn ze co ze ma dach? bo nie ma innego skutecznego zabezpieczenia ,a po 10 latach to sobie wyobrazam jak to moze wygladać |
|
|
|
||
| Gość: jp |
23.09.2009, 22:41
|
|
|
|
a jaki to agregat na olej napędowy, wystarczający do prowadzenia budowy kosztuje 200 - 300zł.....?????
|
|
|
|
||
| Gość: tony |
22.10.2009, 13:30
|
|
|
|
Ja mam ogrodzenie z siatki i jestem na prawdę bardzo zadowolony. Przetrwały jużnie jedną zimę. Są godne polecenia.
|
|
|
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.09.2010, 12:03 |