|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
16.07.2008, 11:53
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 3 Dołączył: 16.07.2008 |
Mam pytanie odnośnie ścian zewnetrznych w domu o powierzchni okolo 150 metrów uzytkowych.Co powiecie o takiej jej konstrukcji.Sciana zewnetrzna z pustaka maxa o grubosci 19 cm, wewnatrz styropian 15cm i sciana wewnetrzna z gazobetonu o grubosci 5cm lub 8cm.Z wszelkich wyliczen wychodzi mi ze bedzie to najekonomiczniej wykonana scian i do tego o dobrej termoizolacji.Takze łatwo tynkowac gazobeton od wewnatrz.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.07.2008, 12:02
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 270 Dołączył: 2.09.2007 Pomógł: 2 razy |
Mam pytanie odnośnie ścian zewnetrznych w domu o powierzchni okolo 150 metrów uzytkowych.Co powiecie o takiej jej konstrukcji.Sciana zewnetrzna z pustaka maxa o grubosci 19 cm, wewnatrz styropian 15cm i sciana wewnetrzna z gazobetonu o grubosci 5cm lub 8cm.Z wszelkich wyliczen wychodzi mi ze bedzie to najekonomiczniej wykonana scian i do tego o dobrej termoizolacji.Takze łatwo tynkowac gazobeton od wewnatrz. Mąż mówi że ściana konstrukcyjna o grubości 19cm może być wykonana tylko z betonu zbrojonego.Pustak ,cegła to min 24cm grubości ściany. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.07.2008, 12:13
|
||
|
Z tego co wiem to buduje sie sciany z pustaka ceramicznego o grubości 19cm,do tego styropian np 10 cm i sciana zewnetrzna z pustaka ceramicznego o grubosci 9 cm
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.07.2008, 18:01
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 254 Dołączył: 30.06.2008 |
Mam pytanie odnośnie ścian zewnetrznych w domu o powierzchni okolo 150 metrów uzytkowych.Co powiecie o takiej jej konstrukcji.Sciana zewnetrzna z pustaka maxa o grubosci 19 cm, wewnatrz styropian 15cm i sciana wewnetrzna z gazobetonu o grubosci 5cm lub 8cm.Z wszelkich wyliczen wychodzi mi ze bedzie to najekonomiczniej wykonana scian i do tego o dobrej termoizolacji.Takze łatwo tynkowac gazobeton od wewnatrz. Wg mojej wiedzy warstwę ocieplenia daje się od zewnątrz (względy fizyki).. Twoja propozycja to odwrotność. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.07.2008, 19:21
|
||
|
Wg mojej wiedzy warstwę ocieplenia daje się od zewnątrz (względy fizyki).. Twoja propozycja to odwrotność. Wiem i dlatego pytam czy takie rozwiazanie jakie przedstawilem ma sens, bo jest ekonomiczne, jakie sa minusy tego ze sciana konstrukcyjna bedzie od zewnatrz a docieplenie od wewnatrz |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.07.2008, 20:05
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 270 Dołączył: 2.09.2007 Pomógł: 2 razy |
Z tego co wiem to buduje sie sciany z pustaka ceramicznego o grubości 19cm,do tego styropian np 10 cm i sciana zewnetrzna z pustaka ceramicznego o grubosci 9 cm Mąż mówi że ludzie budują też z patyków i liści palmowych.Trzeba się zdecydować czy ściana konstrukcyjna będzie na zewnątrz czy wewnatrz.Są tacy co zapewniają że ocieplenie od wewnątrz i to najlepiej 30cm to jedyne poprawne rozwiązanie.Jak zapewnić ciągłość ocieplenia od wewnątrz jeśli idzie o wieniec parteru?Ocieplić cały strop?Są sprawdzone i zalecane rozwiazania i nie ma potrzeby kombinowania bo to tylko wpędza w koszty |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.07.2008, 13:53
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 14 Dołączył: 9.09.2007 |
Mam pytanie odnośnie ścian zewnetrznych w domu o powierzchni okolo 150 metrów uzytkowych.Co powiecie o takiej jej konstrukcji.Sciana zewnetrzna z pustaka maxa o grubosci 19 cm, wewnatrz styropian 15cm i sciana wewnetrzna z gazobetonu o grubosci 5cm lub 8cm.Z wszelkich wyliczen wychodzi mi ze bedzie to najekonomiczniej wykonana scian i do tego o dobrej termoizolacji.Takze łatwo tynkowac gazobeton od wewnatrz. Różnie ptaszki ćwierkają..... Jeżeli ściana z bloczków wapienno-piaskowych (potocznie zwanych SILKA) to 19 na pewno wystarczy. Jeżeli bloczekz gazobetonu to na pewno nie. A co z ceramiką.....??? Niestety tu jest chyba granica i dla własnego spokoju lepiej dać 24 lub więcej..... Warstwa nośna wewnątrz, ocieplenie od zewnątrz- zdecydownie |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.07.2008, 14:08
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 254 Dołączył: 30.06.2008 |
Wiem i dlatego pytam czy takie rozwiazanie jakie przedstawilem ma sens, bo jest ekonomiczne, jakie sa minusy tego ze sciana konstrukcyjna bedzie od zewnatrz a docieplenie od wewnatrz 1. 8 cm to chyba mało, skoro zaleca się 10_15 cm. 2. Przy ścianie dwuwarstwowej odpada ci ścianka wewnątrz, a tynkujesz pustaki tak samo wygodnie jak tę dodatkową ściankę. 3. Przy ocieplaniu wewnątrz możesz zawilgocić ściany (między styropianem a murem zewnętrznym) - bo ci będzie ten mur przemarzać, a wilgoć wewnętrzna będzie się tam skraplać ( wtym przypadku wewnątrz muru 3-warstwowego). Taka jest groźba. 4. Podaj choć jeden powód ekonomiczny (dowód), że odwrócenie kolejnośći daje oszczędność). |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2012, 09:56 |