|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
22.12.2010, 16:22
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 7 Dołączył: 22.12.2010 |
Co sądzicie o meblach ekologicznych? Mi się ostatnio spodobał jeden taki komplet do salonu z drewna sosnowego.
Myślicie że one będą wytrzymałe? Swoją drogą myślałem że takie meble są znacznie droższe. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
22.12.2010, 16:35
|
||
pęczek rzodkiewek![]() Grupa: Uczestnik Postów: 4 337 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Allenstein - niestety tylko duszą... Pomógł: 213 razy |
ja też się bałem, że są poza zasięgiem
-------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
22.12.2010, 16:42
|
||
|
Dlaczego uważasz że są poza zasięgiem i czego się bałeś?
W takich meblach bardzo podoba mi się ten zapach prawdziwego drewna. Jak Tylko przeprowadzę się do nowego mieszkania to sobie Chyba takie kupię. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
22.12.2010, 16:52
|
||
pęczek rzodkiewek![]() Grupa: Uczestnik Postów: 4 337 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Allenstein - niestety tylko duszą... Pomógł: 213 razy |
jak widzisz zastosowałem czas przeszły
w sypialni od 10 lat mam wyro sosnowe z szufladami, też sosnowymi szafki sosnowe z jakimś tam włóknem (naturalnym) na podłodze parkiet, a na skosach i suficie boazerię konstrukcja dachu z krokwi drewnianych ocieplenie z wełny kamiennej tylko ta folia i gont papowy ekologia niemalże pełną gębą aha w wyrze zrezygnowałem z siana i dałem zwykły matarac, sztuczny niestety i powiem Ci, że jak potrę te elementy drewniane, to nadal czuć drewnem jakbym w lesie leżał, choć lakierowane aaaaa, Tobie pewnie chodzi o takie siekierą strugane, bez konserwacji sztucznymi środkami -------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
1
|
||
22.12.2010, 16:53
|
||
Bajkopisarz i rymoholik, elektryk w dodatku![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 10 149 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: znad Tanwi Pomógł: 138 razy |
Co sądzicie o meblach ekologicznych? Mi się ostatnio spodobał jeden taki komplet do salonu z drewna sosnowego. Myślicie że one będą wytrzymałe? Skąd to pytanie??? przed laty niczego innego nie było, tylko naturalne drewno... i z tego robiono również meble! I najwiecej z sosny, gdyż sosna ma wiele zalet: łatwość obróbki (nie to co np. dąb), duża wytrzymałość i dostępność surowca. Pamietam takie łóżka z sosny w moim rodzinnym domu, zrobione w ciagu kilku dni przez stolarza, po pożarze naszego domu. Wady sosny? A jakże, są! Na przykład zbyt duże sęki, które przy wysychaniu drzewa wylatują. Ale dzisiejsze technologie obróbki i klejenia potrafią to obejść. Ja nie widzę przeciwwskazań dla takich mebli. -------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem uziom_fundamentowy |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
22.12.2010, 16:54
|
||
oj tam Stasiu oj tam
Ty tak od razu buzi buzi a gdzie gra wstępna? -------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
22.12.2010, 17:03
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 1 049 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Podhale Pomógł: 27 razy |
Co sądzicie o meblach ekologicznych? Mi się ostatnio spodobał jeden taki komplet do salonu z drewna sosnowego. Myślicie że one będą wytrzymałe? Swoją drogą myślałem że takie meble są znacznie droższe. To takie zwykłe drewniane meble, to teraz nazywają się ekologiczne? Nie wiedziałem |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
22.12.2010, 17:14
|
||
Bajkopisarz i rymoholik, elektryk w dodatku![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 10 149 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: znad Tanwi Pomógł: 138 razy |
oj tam Stasiu oj tam Ty tak od razu buzi buzi a gdzie gra wstępna? w literaturze -------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem uziom_fundamentowy |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.12.2010, 10:49
|
||
|
Użyłem sformułowania ekologiczne bo z tego co widziałem tak są one teraz określane w różnych artykułach na ten temat.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.12.2010, 10:59
|
||
czyli zwykłe drewno, tyle, że nie impregnowane, choć zapewne producent zaleca
to jest na tyle uniwersalne, że możesz sobie dobrać taki impregnat, który akurat Tobie pasuje nic nadzwyczajnego co do samej nazwy ekologia, to jest ona już tak złachana, że szkoda gadać -------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.12.2010, 22:17
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 24 Dołączył: 25.12.2010 |
Ekologiczne dla nas czy dla lasu. Czasami więcej ma plastik z ekologią niż drewno wspólnego przez to. Głownie powinno się wybierać z materiałów litych które nie będą pyliły.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
3.01.2011, 10:02
|
||
|
Z tego co się dowiadywałem są one lakierowane bezbarwnym lakierem. Cena wydaje mi się być atrakcyjna w końcu około 3300 to nie tak dużo jak na zestaw naturalnych mebli.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
3.01.2011, 10:14
|
||
Naczelna Zołza Forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 23 965 Dołączył: 24.03.2010 Skąd: z samiuśkiego połednia ..... :) Pomógł: 114 razy |
w sypialni od 10 lat mam wyro sosnowe z szufladami, też sosnowymi szafki sosnowe z jakimś tam włóknem (naturalnym) też mam , ale z różnicą, że od lat prawie 3 nie mam niczym impregnowane ... tylko przeciągnięte lakierem .... nie narzekam ... -------------------- Co komu do tego ... skoro i tak mniejsza o to ...
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.01.2011, 15:56
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 1 Dołączył: 5.01.2011 |
komplet mebli drewnianych mam od 5 lat i jestem bardzo zadowolona.
Wcześniej kupowałam tańsze, a okleina odpadała szybko i efekt był żałosny. Polecam zatem wydać więcej i cieszyć się ich prostota i estetyką |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.01.2011, 11:42
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 50 Dołączył: 24.08.2010 |
No 3300 to niedużo jak za zestaw mebli z prawdziwego drewna. Jeśli Ci tylko odpowiadają, to bierz śmiało. Zapach i trwałość takich mebli, to z pewnością spory plus. tylko trzeba o nie dbać. Przeciągnąć lakierem, czy woskiem i będzie gitara
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.01.2011, 13:57
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 75 Dołączył: 10.01.2011 Pomógł: 1 raz |
Sosnowe meble mają tylko jedną wadę - ciemnieją.... Wiem, że pewnie nie dla każdego to wada, ale ja nie jestem zachwycona tym zdechłym pomarańczem, który sie pojawia coraz intensywniej na moich ulubionych, jasnych kiedyś meblach.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.03.2011, 19:42
|
||
Początkujący![]() Grupa: Uczestnik Postów: 3 Dołączył: 27.01.2011 Skąd: Kraków |
Meble ekologiczne to meble z litego drewna :olchy, brzozy, jaworu, sosny, jodły, dębu, czereśni czy akacji. Meble zabezpieczane są poprzez oryginalną technologię olejowania i woskowania. Są to też z litego drewna egzotycznego jak z mahoń, orzech amerykański, drewna tekowego, mango, akacji indyjskiej. Oprócz drewna materiałami ekologicznymi są rattan, wiklina, bambus.
Wybór jest duży. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.03.2011, 19:54
|
||
Meble ekologiczne to meble z litego drewna :olchy, brzozy, jaworu, sosny, jodły, dębu, czereśni czy akacji. A jesion to już nie? A olcha... tak średnio się nadaje na meble... za to szyszki olchy doskonale barwią jajka na pisanki. Ekologiczne pisanki. -------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.03.2011, 13:27
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 15 Dołączył: 23.02.2011 Pomógł: 3 razy |
Meble ekologiczne to meble z litego drewna :olchy, brzozy, jaworu, sosny, jodły, dębu, czereśni czy akacji. Meble zabezpieczane są poprzez oryginalną technologię olejowania i woskowania. Są to też z litego drewna egzotycznego jak z mahoń, orzech amerykański, drewna tekowego, mango, akacji indyjskiej. Oprócz drewna materiałami ekologicznymi są rattan, wiklina, bambus. Wybór jest duży. meble ekologiczne to meble zrobione "ze śmieci" , recyclingowe, moge sie zgodzic na szybko rosnąca wiklinę ja tam nie widze ekologii w robieniu mebli z drewna ostatnimi czasy wszytko jest "ekologiczne" ale sens tego słowa juz dawno zaginał w marketingowym bełkocie oczywiscie meble z litego drewna pokryte woskiem sa meblami "zdrowymi" dla człowieka |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.03.2011, 19:05
|
||
Proszę: mebelek czysto ekologiczny!!!
-------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.03.2011, 19:14
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 6 735 Dołączył: 26.03.2010 Skąd: śląskie Pomógł: 48 razy |
które meble drewniane są nieekologiczne - proszę uściślić.
No i te które mają dodatki aluminiowe - to co. Nieekologiczne???? Słoma ma być w materacu tylko? To ja dzięks...... za takie w użytkowaniu -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.03.2011, 19:28
|
||
Słoma ma być w materacu tylko? O nie!!! Najbardziej ekologiczne są materace z trawy żubrówki. Trzeba po prostu wypić tyle "żubrówki", żeby ze słomek, wyjmowanych z butelek, zrobić materac. Jak taki materac zrobimy i na nim się prześpimy, to dokładnie zrozumiemy na czym te właściwości ekologiczne polegają. -------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.03.2011, 19:33
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 5 541 Dołączył: 18.02.2009 Skąd: FM vel sSiwy12 Pomógł: 453 razy |
ostatnimi czasy wszytko jest "ekologiczne" ale sens tego słowa juz dawno zaginał w marketingowym bełkocie oczywiscie meble z litego drewna pokryte woskiem sa meblami "zdrowymi" dla człowieka W zasadzie ekologiczny stan mojej d… złożonej na krześle drewnianym woskowanym, drewnianym lakierowanym, czy z recyklingu - biorąc pod uwagę właściwy sens pojęcia „ekologia” – jest dokładnie taki sam. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.03.2011, 15:06
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 15 Dołączył: 23.02.2011 Pomógł: 3 razy |
W zasadzie ekologiczny stan mojej d… złożonej na krześle drewnianym woskowanym, drewnianym lakierowanym, czy z recyklingu - biorąc pod uwagę właściwy sens pojęcia „ekologia” – jest dokładnie taki sam. ekolog- to był kiedys ktos kto dba o środowisko czyli nie zuzywa nadmiernie energii, nie smieci, nie truje, nie zuzywa nadmiernie natruralnych zasobów typu drewno, segreguje odpady w celu ich powtórnego wykorzystania itp |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
17.01.2012, 19:42
|
||
Początkujący![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 11 Dołączył: 16.01.2012 Skąd: podlaskie |
![]() Ten mebel wygląda na papierowy ...raczej ekologiczny . |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.01.2012, 14:22
|
||
Początkujący![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 8 Dołączył: 10.01.2012 Skąd: Warszawa |
Ekologiczne są np. meble MUJI (jakby ktoś miał wątpliwości niech zajrzy do założeń filozoficznych firmy).
Sa modne na całym świecie, ale u nas mało kto wie, ze można je kupić np. w warszawskiej Arkadii. Takie łózko z jesionu można kupić od 1000 zł. http://www.muji.com.pl/ |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.02.2012, 14:34
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 4 Dołączył: 10.02.2012 |
Ekologiczne są np. meble MUJI (jakby ktoś miał wątpliwości niech zajrzy do założeń filozoficznych firmy). Sa modne na całym świecie, ale u nas mało kto wie, ze można je kupić np. w warszawskiej Arkadii. Takie łózko z jesionu można kupić od 1000 zł. http://www.muji.com.pl/ Muji piękna sprawa, polecam każdemu choć ceny niektórych rzeczy z kosmosu. Warto znaleść czasem odpowiedniki polskich firm ponieważ bywa dużo taniej. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
13.02.2012, 17:11
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 75 Dołączył: 4.01.2012 Pomógł: 6 razy |
Mimo wszystko warto tam zaglądać, bo są rzeczy w całkiem znośnych cenach. Mają sporo dodatków do wnętrz w cenach porównywalnych z innymi sklepami, więc jeśli ktoś lubi taki eko-minimalizm, fajna sprawa.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
15.03.2012, 10:53
|
||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Postów: 67 Dołączył: 9.03.2012 Skąd: Rzeszów Pomógł: 1 raz |
Wydaje mi się że hasło "ekologiczne meble" ma tyle wspólnego z ekologią co "wyłączanie telefonu na noc"
Ekologiczne to znaczy plastikowe? - bez wycinania drzew... czy może drewniane - łatwiej się rozkładają.. Zresztą teraz z resztek drewna robi się płyty czy sklejki, nic się nie marnuje. -------------------- GG: 41749410
mail: marek.meblebogart@gmail.com Mój post pomógł? Kliknij "pomocna porada" :) |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2012, 09:42 |