|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
16.12.2011, 11:35
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 5 Dołączył: 16.12.2011 |
Witajcie, mam problem jak w temacie. Wprowadzam sie na 1 piętro które jest nie skonczone. Planuje zacząć od zrobienia łazienki w której nie ma rury kanalizacyjnej. Rura jest w łazience piętro niżej i tam się kończy. Jak teraz podpiąć ją do mnie aby nie rujnować łazienki na parterze? Myślałem o wpuszczeniu w komin, ale musiała by to byc jakaś giętka rura, czy są takie dostępne?
Poniżej fotki: Na początku strych, pierwsze pietro, parter, piwnica Ten post edytował kukiz18 17.12.2011, 21:16 |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.12.2011, 11:49
|
||
Bajkopisarz i rymoholik, elektryk w dodatku![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 10 149 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: znad Tanwi Pomógł: 138 razy |
W jaki komin? Nie szalej!
-------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem uziom_fundamentowy |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.12.2011, 14:48
|
||
|
||
|
Pomocna porada
0
|
||
16.12.2011, 17:47
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 3 664 Dołączył: 27.12.2010 Skąd: Dolina Baryczy Pomógł: 112 razy |
mam wolny komin wentylacyjny w obu lazienkacz, poietro pod pietrem, chcialem tamtedy puscic rurę. Praktycznie nie wykonalne. Nie ma siły trza rujnować parterowa łazienkę. -------------------- "To nie sztuka wybudować nowy dom,
Sztuka sprawić, by miał w sobie duszę" T.Misiak |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.12.2011, 18:44
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 5 541 Dołączył: 18.02.2009 Skąd: FM vel sSiwy12 Pomógł: 453 razy |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
16.12.2011, 22:15
|
||
|
Niestety nie ma odpowietrzenia u góry. Jestem w miarę w dobrej sytuacji bo wystarczy ze przejde tylko z rura przez łazienke na parterze tak zeby jej nie zniszczyc. Podłączenie leci z piwnicy i tam i na pietrze moge robić co chce. Chodzi tylko o parter. Dodam ze nad pierwszym pietrem mam rozebrany komin bo był nie potrzebny, mam luke od dachu i możliwość manewru, tylko czy dostane gdzies taka rure?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.12.2011, 15:00
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 627 Dołączył: 5.01.2010 Skąd: Piękne Puławy Pomógł: 45 razy |
Czy na ostatnim zdjęciu pokazujesz swoją piwnicę i w rogu pion z odpływem z WC w łazience na pierwszym piętrze? Gdzie wedruje ta rura fi 100 odgałęziona od pionu?
A tak prawdę powiedziawszy to jak zastosujesz rozdrabniacz np. firmy SFA Group (http://www.sfapoland.pl/klienci-indywidualni/gama-produkt%C3%B3w-sfa/sanibroyeur-pro-silence-karta-produktu/) to odprowadzisz ścieki jakąkolwiek drogą rurkami fi 40, a nawet 28 mm, nawet 20mb, omijając przeszkody nawet w górę, ponad sedesem, do 5 m w górę Dobry wujek google z hasłem "rozdrabniacz wc" tam mnie zaprowadził |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.12.2011, 15:35
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 4 791 Dołączył: 26.10.2009 Skąd: Na wznak Pomógł: 178 razy |
Witajcie, mam problem jak w temacie. Wprowadzam sie na 1 piętro które jest nie skonczone. Planuje zacząć od zrobienia łazienki w której nie ma rury kanalizacyjnej. Rura jest w łazience piętro niżej i tam się kończy. Jak teraz podpiąć ją do mnie aby nie rujnować łazienki na parterze? Myślałem o wpuszczeniu w komin, ale musiała by to byc jakaś giętka rura, czy są takie dostępne? Poniżej fotki: Na początku strych, pierwsze pietro, parter, piwnica Musisz w piwnicy w pionie przy ścianie obniżyć ten widoczny trójnik tak żeby ze spadkiem wejść do tego wolnego kanału wentylacyjnego w odgałęzienie te obok założyć trójnik a te kolano zastosować na końcu .W kanał wpuść rurę fi -75 wystarczy w pionie . -------------------- Talem habebis fructum, qualis fuerit labor !
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.12.2011, 00:52
|
||
|
Musisz w piwnicy w pionie przy ścianie obniżyć ten widoczny trójnik tak żeby ze spadkiem wejść do tego wolnego kanału wentylacyjnego w odgałęzienie te obok założyć trójnik a te kolano zastosować na końcu .W kanał wpuść rurę fi -75 wystarczy w pionie . własnie, czyli wystarczy przejsc na rure fi 75 która bez problemu powinna mi wejsc w komin wentylacyjny?, z fi 100 miałbym problem a jesli chodzi o to odejscie w piwnicy to idzie ono do łazienki na 1p i jest zamurowane i obłożone płytkami, widac domurowane kawałek sciany przy kominie obok ubikacji, pewnie mialo to byc przedluzenie na pietro i na dach do odpowietrzenia, niestety... ktos to zamurował. Ten post edytował kukiz18 20.12.2011, 00:55 |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.12.2011, 13:48
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 627 Dołączył: 5.01.2010 Skąd: Piękne Puławy Pomógł: 45 razy |
[...] a jesli chodzi o to odejscie w piwnicy to idzie ono do łazienki na 1p i jest zamurowane i obłożone płytkami, widac domurowane kawałek sciany przy kominie obok ubikacji, pewnie mialo to byc przedluzenie na pietro i na dach do odpowietrzenia, niestety... ktos to zamurował. To może warto tę rurę przedłużyć po rozebraniu tej "domurówki", obudowaniu tej rury płytą G/K i opłytłowaniu tej dobudówki. Zręczny fachowiec zrobi to w dwa-trzy dni i nie zrujnuje otoczenia, pod warunkiem, że masz jeszcze parę płytek w zapasie, albo jest możliwość dokupienia takich samych płytek |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
21.12.2011, 19:08
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 4 791 Dołączył: 26.10.2009 Skąd: Na wznak Pomógł: 178 razy |
własnie, czyli wystarczy przejsc na rure fi 75 która bez problemu powinna mi wejsc w komin wentylacyjny?, z fi 100 miałbym problem Przejdź się do sklepu i zobacz że wyjście od kibla ze stelażu Geberita jest mniejszej średnicy niż rura PCV fi 110 ma specjalny pierścień zwężający więc śmiało możesz zastosować rurę fi 75 .Postaraj się żeby odcinek przyłączeniowy - poziomy tej rury od kibelka był jak najkrótszy . Pamiętaj żeby wyprowadzić rurę wywiewną na dach ,odprowadzisz gazy i lepiej będą pracować odpływy w twoim domu ,ścieki żeby mogły poruszać się w rurach muszą mieć dostęp do powietrza.Sprawdź to na przykładzie weź słomkę do napojów włóż pionowo do szklanki z wodą zatkaj palcem górny koniec i powoli wyjmij ją ze szklanki następnie zabierz palec .Wnioski sam wyciągnij .
Ten post edytował animus 21.12.2011, 19:12 -------------------- Talem habebis fructum, qualis fuerit labor !
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
wczoraj, 19:42
|
||
|
Witajcie, udało mi się wpuścić w komin rurę fi 110, teraz pytanie co dalej, zamieszczam rysunek pomocniczy
![]() pytań jest kilka, bezpośrednio z komina jak najnizej przy podlodze chcę założyć rozdzielacz pod katem 67st na rurę fi 110, będzie to odpływ z ubikacji, na tym samym kolanku chce wpiąć rurę fi 50 która będzie biegła w prawo po podłodze *na rysunku jest zle bo jest narysowana na scianie, bedzie biegła po podłodze wzdłuż sciany z oknem) do odpływu wanny(zrobię tam mały podest na ok 10 cm aby ukryć rury, i tak wanna będzie na stopniu, ubikację też podniosę na stopień) potem od wanny muszę zrobić odpływ do prysznica. Odległość jest dość spora, ok 4m. Teraz pytanie jaki zrobić spad aby woda swobodnie odpływała z prysznica. Rura będzie wkuta do ściany, nie chcę robić za dużego spadu aby przy prysznicu nie wyjść za wysoko, wiąże się to z podniesieniem brodzika i wchodzeniem do niego przez duży stpień, jaki powinien być spad aby woda przez te wszytskie rury z powodzeniem odpływała do głownego pionu? Wodę ciepłą i zimną też mam zamiar wprowadzić poprzez komin i do prysznica lecieć obok rury odpływowej. Rury na system zgrzewany. Ten post edytował kukiz18 wczoraj, 19:45 |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2012, 09:27 |