|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
11.07.2011, 22:39
|
||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 80 Dołączył: 20.08.2009 Skąd: Zielona Góra Pomógł: 2 razy |
Witam Szanownych Kolegów i Koleżanki
Mam pytanie związane z odchodzącymi płytkami tarasowymi. Problem jest taki, ze od strony południowej tarasu na potęgę odchodzą plytki. Taras był wykonany w trakcie budowy domu (wylewany fundament betonowy) - jednak płytkarz który kład płytki "dorobił stopień tarasu, który jest teraz jakby na szczycie tego wylanego fundamentu. O ile dobrze pamiętam wysypywał go jakimś cementem irlandzkim. Po kilku latach nabrał on wilgotności, kruszeje, a pod płytkami jest zwykła ziemia na której rośnie powoli trawa, perz i mech - do fachowców - poradźcie proszę czy można coś zrobić poza skuwaniem stopnia, który ma notabene około 15 m2. Problem jest widoczny na zdjęciach. -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.07.2011, 22:46
|
||
Naczelna Zołza Forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 23 965 Dołączył: 24.03.2010 Skąd: z samiuśkiego połednia ..... :) Pomógł: 114 razy |
pierwsze wiedzę takie rozwiązanie , żeby pod stopniem ziemia była ...
normalnie się tak robi, że się wylewa beton i do takiego stałego podłoża klei płytki ... ja nie widzę innego rozwiązania (jeśli ma być trwałe) jak zerwać ten stopień , wylać beton i przykleić płytki... ale to jest moje zdanie - poczekajmy , może ktoś coś wymyśli ... -------------------- Co komu do tego ... skoro i tak mniejsza o to ...
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.07.2011, 22:49
|
||
Bajkopisarz i rymoholik, elektryk w dodatku![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 10 149 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: znad Tanwi Pomógł: 138 razy |
Po kilku latach nabrał on wilgotności, kruszeje, a pod płytkami jest zwykła ziemia na której rośnie powoli trawa, perz i mech - Sorry, to na czym mają się trzymać te płytki? -------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem uziom_fundamentowy |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.07.2011, 23:13
|
||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 80 Dołączył: 20.08.2009 Skąd: Zielona Góra Pomógł: 2 razy |
Na czym to ja widzę - pytanie jest inne - co z tym zrobić i skąd ta ziemia się wzięła w betonie - jakaś reakcja?? Tem płytkarz, który tworzył ten stopień sypał jakiś suchy cement lub coś w tym stylu...
-------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.07.2011, 23:18
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 3 560 Dołączył: 9.06.2010 Pomógł: 105 razy |
To wygląda tak jakby na humus był wysypany cement z piaskiem i na to płytki.
Innymi słowy... fuszerka na całej linii. Jak masz namiary na tego magika co Ci zrobił taką przysługę... to łap gościa za... -------------------- Nigdy nie wiedziałeś co mówi, ale i tak słuchałeś z przyjemnością
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.07.2011, 23:20
|
||
Naczelna Zołza Forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 23 965 Dołączył: 24.03.2010 Skąd: z samiuśkiego połednia ..... :) Pomógł: 114 razy |
Na czym to ja widzę - pytanie jest inne - co z tym zrobić i skąd ta ziemia się wzięła w betonie - jakaś reakcja?? Tem płytkarz, który tworzył ten stopień sypał jakiś suchy cement lub coś w tym stylu... jakby sypał suchy cement , to by tam był .... a weź jeszcze doprecyzuj ... jak to wygląda w przekroju? pod spodem , ten dolny stopień jest to lity beton obłożony płytkami , tak? dopiero potem zdecydowałeś, że chcesz żeby na tym był jeszcze jeden stopień i na te płytki został usypany z czegoś (ja tam widzę ziemię , a nie beton) kolejny stopień i obłożony płytkami... tak? czyli ten spodni , dolny stopień jest z czegoś innego niż ten wierzchni? z litego betonu , nie jakiejś mieszanki usypanej? To wygląda tak jakby na humus był wysypany cement z piaskiem i na to płytki. Innymi słowy... fuszerka na całej linii. Jak masz namiary na tego magika co Ci zrobił taką przysługę... to łap gościa za... ja też to tak widzę w sumie ... na cement z piaskiem to się kładzie betonowe płytki tudzież kostkę betonową.... a nie płytki ceramiczne -------------------- Co komu do tego ... skoro i tak mniejsza o to ...
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.07.2011, 23:21
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 3 560 Dołączył: 9.06.2010 Pomógł: 105 razy |
Gość poszedł po najmniejszej linii oporu i zrobił podsypkę stabilizowana cementem.
Problem w tym że takie rozwiązanie stosuje się po zdarciu warstwy czynnej biologicznie. No i nie pod płytki gresowe. Nie pozostaje Ci nic innego jak to wszystko skuć, rozebrać i zrobić porządnie. -------------------- Nigdy nie wiedziałeś co mówi, ale i tak słuchałeś z przyjemnością
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.07.2011, 23:24
|
||
na pierwszy rzut oka , to one mi sie ceramiczne wydawały ... ale jak się przyjrzeć... czyżby jednak nie?
bardzo ładne są.... mogę wiedzieć cóż to takiego? -------------------- Co komu do tego ... skoro i tak mniejsza o to ...
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.07.2011, 23:25
|
||
Bajkopisarz i rymoholik, elektryk w dodatku![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 10 149 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: znad Tanwi Pomógł: 138 razy |
Na czym to ja widzę - pytanie jest inne - co z tym zrobić i skąd ta ziemia się wzięła w betonie - jakaś reakcja?? Tem płytkarz, który tworzył ten stopień sypał jakiś suchy cement lub coś w tym stylu... A mrówków to u was niet'? Możesz sobie wyobrazić, jak wyglądają tarasy z kostki po trzech - pięciu latach, jeśli nie wykonano porządnie podkładu. Jakby słoń po nich przeszedł, takie równe. -------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem uziom_fundamentowy |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.07.2011, 23:26
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 3 664 Dołączył: 27.12.2010 Skąd: Dolina Baryczy Pomógł: 112 razy |
Odwalił Ci fachowiec pańszczyznę i cała prawda. Ja widzę tylko takie rozwiązanie sprawy jakiej obawia się autor tego tematu - zerwać,skuć zalać od nowa i położyć płytki.A co do skutku uważam ,że przyczyną pośrednią mogło być brak izolacji od podłoża.
-------------------- "To nie sztuka wybudować nowy dom,
Sztuka sprawić, by miał w sobie duszę" T.Misiak |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.07.2011, 23:39
|
||
Dokładnie rzecz biorąc zajmuję się remontami - byłem dzisiaj obejrzeć tą robotę.
Kwestia jest taka, czy da się zrobić coś poza skuciem betonu - na tym najbardziej zależy klientce. @daggulka Na najniższym poziomie jest lity beton - natomiast na tym stopniu - czyli na gornej i największej części tarasu jest to coś co stworzył ten płytkarz. To wygląda tak jakby połączył cement z paskiem i ziemią. Nie wiem nie widziałem nic takiego wcześniej. Stąd prośba o pomoc. @mhtyl to też podejrzewam, na pierwszy rzut oka. jest pełno przecieków z betonu - wyglądających na strumienie płynace podczas deszczów - jednak klientka na fakturach ma zakup hydroizolacji po płytki. @daggulka z cementu i pasku robi się beton - więc dlaczego nie kłaść na to płytek? przecież z betonu klasy C robi się warstwy wyrównawcze. -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.07.2011, 23:44
|
||
z cementu i pasku robi się beton - więc dlaczego nie kłaść na to płytek? przecież z betonu klasy C robi się warstwy wyrównawcze. Czyli nie bylo cementu ani wody. Był piasek, który mróweczki spokojnie pomieszały. -------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.07.2011, 23:47
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 6 735 Dołączył: 26.03.2010 Skąd: śląskie Pomógł: 48 razy |
Dokładnie rzecz biorąc zajmuję się remontami - byłem dzisiaj obejrzeć tą robotę. Kwestia jest taka, czy da się zrobić coś poza skuciem betonu - na tym najbardziej zależy klientce. Na najniższym poziomie jest lity beton - natomiast na tym stopniu - czyli na gornej i największej części tarasu jest to coś co stworzył ten płytkarz. To wygląda tak jakby połączył cement z paskiem i ziemią. Nie wiem nie widziałem nic takiego wcześniej. Stąd prośba o pomoc. nie chcesz reklamacji i żeby Cię przeklęli? Wywal wszystko - głęboko - beton - impregnat - dodatkowo masa od wilgoci - i klejem porządnie na grzebieniu i dobrze wstukać. Chociaż ja za bardzo w opis nie wierzę.... - że to tak jest dziwacznie zrobione w ostatniej warstwie... No bo po co? -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.07.2011, 23:53
|
||
@bobiczek
czyli jednak tylko i wyłącznie tradycyjna robota od nowa? W opis, że jest tak dziwacznie zrobione? - jak zajrzałem pod te płytki to dopiero po odgrzebaniu błota zauważyłem że są kamyki i cement. Z wierzchu to wyglądało jakby płytki były położone na ziemi. Nie chcę jej naciągać i dlatego szukałem alternatywy. Dzięki wszystkim za pomoc. Bo ta sprawa przerosła moją wiedzę i doświadczenie. -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
12.07.2011, 00:04
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 6 735 Dołączył: 26.03.2010 Skąd: śląskie Pomógł: 48 razy |
@bobiczek czyli jednak tylko i wyłącznie tradycyjna robota od nowa? Nie chcę jej naciągać i dlatego szukałem alternatywy. Dzięki wszystkim za pomoc. Bo ta sprawa przerosła moją wiedzę i doświadczenie. Ty się jej zapytaj - czy chce mieć ładnie dla oka na te lato i ewentualnie przyszłe - albo czy chce miec na wieki wieków amen Bo sposobem "delikatnie, bez brudu" - zrobisz.... Na rok - po zimie mój taras też tak był zrobiony - fajny był - dla oka - na 2 lata Mnie zgubiła zła wylewka, brak zabezpieczenia przeciwwilgociowego i fazówki na łączeniach płytek zrobione. Na schodach i na krawędzi tarasu Dzisiaj mam wszystko do wypierdzielenia - i od nowa - ale już z doświadczeniem -------------------- |
|
|
Pomocna porada
1
|
||
12.07.2011, 06:00
|
||
@bobiczek dzięki za odpowiedź.
A co do fazówek - to były źle zrobione - czy w ogóle ich nie powinno być? -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
12.07.2011, 09:19
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 1 641 Dołączył: 12.12.2008 Skąd: Orle Pomógł: 22 razy |
zdecydowanie do wywalenia :(
chcesz klientki nie naciągać , to zrób jak należy i wcale jej nie żałuj , jak sama ma pomysły to niech je da w formie pisemnej jako zlecenie . jak się będziesz certolił to za chwilę będzie trzeba kolejny remont robić gwarantuję że bardziej bolesny pozdrawiam -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
12.07.2011, 17:03
|
||
@bobiczek dzięki za odpowiedź. A co do fazówek - to były źle zrobione - czy w ogóle ich nie powinno być? nie powinno się "fazówki" robić na tarasie Ładnie w domu zrobione - to wymyśliłem że na tarasie też chcę. A powinno być z malutkim "kapinoskiem" ta wychodząca na zewnątrz - żeby sobie ściekała woda. Bo mnie w miejsach fazowania wlazła woda (musi wleżć, nie ma siły) i tamte kafle z jednej i drugiej strony - poodłaziły (mróz porozrywał) Tyle tylko że ja tego wiedzieć nie musiałem - ale "fachowiec " powinien mnie przekonać. Wolał zrobić i wziąść dodatkową kasę. A ja po 2 latach (zimach bardziej) musiałem odrywać i robić kosztownie, od nowa. 2 zima - i jest na razie ok. Ale i tak półśrodek jest........ -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2012, 09:13 |