|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
16.10.2011, 19:30
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 7 Dołączył: 14.10.2011 |
Mamy 3-letniego synka, urządzamy mu pokoik, bo już własny kącik w pokoju rodziców to za mało ;) Szafki, szufladki i inne mebelki już są, jednak mamy kłopot z łóżeczkiem, a mianowicie chodzi mi o materac dla Michałka.
No i teraz mam pytanie do rodziców: na jakich materacach śpią Wasze pociechy? jaki materacyk będzie odpowiedni dla małego dziecka? Pani w sklepie mówiła, że najlepszy będzie z gryką, ale poczytałam w internecie opinie na temat materacy gryczanych i jest dużo negatywnych opinii, więc już sama nie wiem :( |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
17.10.2011, 12:31
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 3 Dołączył: 17.10.2011 Pomógł: 2 razy |
żadna gryka!!! ja słyszałam, że dla małych dzieci tak do 10 roku życia najlepsze są materace z kokosem! dzieci powinny spać na twardych materacach, a nie miękkich, bo potem mają krzywe kręgosłupy!
|
|
|
Pomocna porada
1
|
||
17.10.2011, 12:44
|
||
Bajkopisarz i rymoholik, elektryk w dodatku![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 10 149 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: znad Tanwi Pomógł: 138 razy |
żadna gryka!!! ja słyszałam, że dla małych dzieci tak do 10 roku życia najlepsze są materace z kokosem! dzieci powinny spać na twardych materacach, a nie miękkich, bo potem mają krzywe kręgosłupy! Tiaaa... Bo natura przez tysiąclecia przystosowała nas do spania na kokosach... -------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem uziom_fundamentowy |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
18.10.2011, 14:53
|
||
|
materace z kokosem? ale to z samego kokosu czy jak? czy z czymś jeszcze? bo ja zielona jestem w tym temacie
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.10.2011, 20:35
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 91 Dołączył: 24.06.2011 Pomógł: 2 razy |
materace z kokosem? ale to z samego kokosu czy jak? czy z czymś jeszcze? bo ja zielona jestem w tym temacie Materace nie są egzotyczne.Posiadają wkład piankowy lub sprężynowy a na górze wkład z kokosa.Moje dzieci własnie od 3 roku zycia spią na materacach hildinga 3010.Materac ze sprężynami kieszonkowymi oraz pianką wysokoelastyczną z siedmioma strefami twardości.Dzieci mają już 9 i 11 lat i nadal na nich śpią a materace jak nowe.Dodatkowo materace mają zdjemowane pokrowce nasaczone zwiazkiem hypoalergicznym zapobiegajacym rozwojowi plesni i grzybow.To chyba tyle:) |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.10.2011, 10:59
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 5 541 Dołączył: 18.02.2009 Skąd: FM vel sSiwy12 Pomógł: 453 razy |
Z zasady materac powinien być:
- odpowiednio twardy, - przewiewny, - jak najmniej „sztuczny”, zwłaszcza w części bezpośrednio pod ciałem, - pożądane jest też to, aby można go było „wyprać” (zwłaszcza jeśli chodzi o materac dla małego dziecka). Co do tej naturalnej „wykładki” – w sumie nie bardzo istotne jest z czego ją wykonano, każde jej „wypełnienie” ma swoje wady i zalety, reszta to czysty marketing. Do mnie trafia pogląd, że człowiek najlepiej się czuje w otoczeniu tego, co go „naturalnie” go otacza – czyli jest naturalnie dostępne w danym klimacie. U nas, od zarania dziejów spano na słomie (w tym gryczanej), trawie morskiej ( kiedyś z zatoki puckiej) czy też końskie włosie (do dzisiaj uważane za najlepsze wypełnienie). |
|
|
Pomocna porada
1
|
||
21.10.2011, 09:21
|
||
|
odnośnie materaców z kokosem - jest to taka wkładka, która zapewnia prawidłową twardość materacowi. Ma właściwości antyalergiczne i antygrzybiczne, a dodatkowo jest zalecana dla osób, które mają problemy z kręgosłupem. Materace z wkładką kokosową zalecane są właśnie małym dzieciom, ponieważ ich kręgosłup jeszcze się kształtuje i potrzebuje odpowiedniego utwardzenia pod kręgosłupem.
Mają świetne produkty pod względem ich składu i jakości. Wiem, bo znajomi kupili swoim dzieciom i bardzo zachwalają! Synowi (7 lat) kupili bodajże materac piankowy z kokosem Muminek, a córeczce piankowy memory smerf. Mała ma 3 latka. |
|
|
Pomocna porada
1
|
||
23.10.2011, 22:47
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 1 Dołączył: 23.10.2011 |
Jak materac dla dziecka to słyszałam że musi być piankowy (w żadnym wypadku nie sprężynowy!). Najlepiej jak jest właśnie twardy (tu kokos albo gryka to już obojętnie) i jak ma właściwości antyalergiczne i antygrzybiczne, dlatego dobra jest też wkładka lateksowa, bo ma te właściwości a dodatkowo jest świetna jeśli chodzi o ułożenie kręgosłupa:-)
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.10.2011, 16:23
|
||
|
ale dalej nie rozumiem: czym się różni wkład gryczany od kokosowego? obydwa są antyalergiczne i antygrzybiczne? który jest lepszy?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.10.2011, 16:36
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 5 541 Dołączył: 18.02.2009 Skąd: FM vel sSiwy12 Pomógł: 453 razy |
W zasadzie tylko krajem pochodzenia wypełnienia.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.10.2011, 18:45
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Płeć: Mężczyzna Postów: 5 582 Dołączył: 16.03.2006 Skąd: prawie Warszawa :) Pomógł: 44 razy |
u mnie córka śpi jak i wszyscy na zwykłym materacu z IKEA
-------------------- Pozdrawiam!
Piotr |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.10.2011, 12:00
|
||
|
Materace z wkładem gryczanym są mniej twarde niż materace z wkładem kokosowym, jednak zaleca się, by dzieci spały na materacach twardych. Tak samo jak kokos mają właściwości antygrzybiczne i antyalergiczne i też nie pochłaniają wilgoci. Cenowo jednak materace z wkładem kokosowym są tańsze :-) i często też producenci dają na nie dłuższą gwarancję, ponieważ są bardziej trwałe.
Ten post edytował cola123 27.10.2011, 12:02 |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.10.2011, 12:10
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Płeć: Mężczyzna Postów: 5 582 Dołączył: 16.03.2006 Skąd: prawie Warszawa :) Pomógł: 44 razy |
Uważam że materac powinien być w miarę miękki i dopasowywać sie do ciała i bezwzględnie zapewniać komfort. Abstrahuję tu od sytuacji skrajnych, jeżeli ktoś waży ponad setke niech zapomni o materacu nawet miękko-twardym, jak również dla małego dziecka kupowanie materaca twardego to sadyzm jest lekkie i będzie spalo jak na podłodze. Nalezy wybierać materace raczej tanie ponieważ bez żalu mozna je wymienić ze wzgledów estetycznych i higienicznych. Żeby nie wiem co to i tak rózności się w nich namnożą jak również zdarzają się czasem inne fizjologiczne wypadki, wszak jesteśmy tylko ludźmi i nie ma sensu spać na czymś takim w nieskończonośc
-------------------- Pozdrawiam!
Piotr |
|
|
Pomocna porada
1
|
||
14.11.2011, 16:50
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 7 Dołączył: 10.11.2011 |
Materace powinny byś odpowiedniej twardości - nie za miękkie nie za twarde żeby materac naturalnie uginał się pod ciężarem dziecka. Są różne materace, np. lateksowe (takie chyba ma mają np materace matador). Dziecko musi mieć komfortowe warunki do snu.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
14.11.2011, 20:57
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 50 Dołączył: 4.11.2011 Pomógł: 2 razy |
Kochani rodzice, ja Wam tylko chciałam przypomnieć o jednym - dla dziecka małego wybieracie materacyk jak .. perełkę, a jak dziecko rośnie ładujecie je na jakiś "cud z marketu". Więc może w tej kwestii chwilka zastanowienia ?
Poza tym - czy z gryki czy z kokosa - o ile lekarz nie postanowi inaczej ( mogę się niektórzy dziwić, ale tak bywa ) jedna chwała. Zatroszczcie się o odpowiednie ustawienie ( w przypadku niemowląt ), częste przewracanie itp. I nie narzekajcie tak na grykę, bo jakoś pokolenie, które się na niej wyspało, jest znacznie prostsze niż to, które przysypia nad komputerem. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.11.2011, 00:10
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 58 Dołączył: 7.11.2011 Skąd: Warszawa |
Poniewaz produkuje i sprzedaje lozka, a ze kazde wyposazam w stelaz i materac, to moze wtrace swoje trzy grosze
Jezeli chodzi o dzieci, to podziele sie obserwacja: moja prawie-dwulatka ma lozeczko z materacem podarowane przez znajomych (mieszkali akurat w Belgii, to i lozeczko tamtejsze). Materac jest dosc twardy, wypelniony nie wiem czym Reasumujac, twardy materac - tylko w ramach kar cielesnych (dla dziecka) albo samoumartwiania (dla rodzicow, jak beda musieli wstawac kilka razy w nocy). Jak trzeba, to poprosze zaprzyjaznionego ortopede albo rehabilitanta o bardziej naukowe uzasadnienie niz "pewnie, ze moze spac na takim materacu" (bo oczywiscie nie obylo sie bez konsultacji ze specjalistami - w koncu to pierwsze dziecko) Ten post edytował Marcinus 24.11.2011, 00:12 -------------------- hmm...
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.01.2012, 18:57
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 52 Dołączył: 28.12.2011 Skąd: Gdańsk, Opole |
Mój synek jak był malutki to w małym łóżeczku miał wkład z gryki, teraz w dużym łóżeczku ma z kokosa i do obydwu nie mam zastrzeżeń. Obydwa materace były polecane przez sprzedawców.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
17.01.2012, 09:36
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 29 Dołączył: 5.01.2012 Pomógł: 4 razy |
materac to jedno, a poduszka? od kiedy możną ją 'serwować' dziecku? bo niemowlęta powinny spać na płasko... a potem?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
17.01.2012, 11:23
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 80 Dołączył: 9.01.2012 Pomógł: 4 razy |
Poniewaz produkuje i sprzedaje lozka, a ze kazde wyposazam w stelaz i materac, to moze wtrace swoje trzy grosze Jezeli chodzi o dzieci, to podziele sie obserwacja: moja prawie-dwulatka ma lozeczko z materacem podarowane przez znajomych (mieszkali akurat w Belgii, to i lozeczko tamtejsze). Materac jest dosc twardy, wypelniony nie wiem czym Reasumujac, twardy materac - tylko w ramach kar cielesnych (dla dziecka) albo samoumartwiania (dla rodzicow, jak beda musieli wstawac kilka razy w nocy). Jak trzeba, to poprosze zaprzyjaznionego ortopede albo rehabilitanta o bardziej naukowe uzasadnienie niz "pewnie, ze moze spac na takim materacu" (bo oczywiscie nie obylo sie bez konsultacji ze specjalistami - w koncu to pierwsze dziecko) 100% racji. Skoro dla dorosłych wygodny i zdrowy materac to taki, który równomiernie podpiera kręgosłup na całej długości, to dlaczego w przypadku dzieci miałoby być inaczej? Materac powinien być przede wszystkim sprężysty (nie miękki), czyli dobrze dopasowywać się do kształtu ciała dziecka. Więc raczej nie kokosowy. Rodzice, zanim kupią dziecku taki "zdrowotny" przeżytek, niech się najpierw sami na czymś takim prześpią. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.01.2012, 21:28
|
||
|
Aktywny Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Płeć: Kobieta Postów: 177 Dołączył: 31.01.2010 Skąd: centrum |
materac to jedno, a poduszka? od kiedy możną ją 'serwować' dziecku? bo niemowlęta powinny spać na płasko... a potem? witam co do tego spania na płasko to lekarz logopeda stwierdził, że Szymek ma tyłozgryz z powodu takiego wlaśnie "płaskiego" leżenia. poleca klin pod materac Do małego łóżeczka materac kupilismy gryczano kokosowy. kokos pianka gryka producent zalecał najpierw układać na kokosie a gdy dziecko zaczyna wstawać w łóżeczku-na gryce w sierpniu Szymek dostał większe łóżeczko 160cm długości materac też dokupiliśmy taki jak do niemowlęcego pozdrawiam Ten post edytował maniuś-maniek 27.01.2012, 21:29 -------------------- ale fajna pogoda, co?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.01.2012, 22:14
|
||
|
||
|
Pomocna porada
0
|
||
2.02.2012, 11:26
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 80 Dołączył: 9.01.2012 Pomógł: 4 razy |
co do tego spania na płasko to lekarz logopeda stwierdził, że Szymek ma tyłozgryz z powodu takiego wlaśnie "płaskiego" leżenia. poleca klin pod materac Do małego łóżeczka materac kupilismy gryczano kokosowy. kokos pianka gryka Od spania płasko czy na materacu, który nie układa się do ciała malucha? Może porozmawiaj z ortopedą. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
2.02.2012, 12:03
|
||
|
Aktywny Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Płeć: Kobieta Postów: 177 Dołączył: 31.01.2010 Skąd: centrum |
Zmień szybko tego "lekarza" to wujo nie da się go zmienić chociaż ja nie jestem przekonana czy ma rację Ten post edytował maniuś-maniek 2.02.2012, 12:04 -------------------- ale fajna pogoda, co?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
26.03.2012, 09:22
|
||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Postów: 67 Dołączył: 9.03.2012 Skąd: Rzeszów Pomógł: 1 raz |
Najlepszym wyborem będzie właśnie materac kieszeniowy z matą kokosową - wygodny, dopasowujący się do ciała, a zarazem mata kokosowa zapewnia przewiewność i stosunkową twardość.
-------------------- GG: 41749410
mail: marek.meblebogart@gmail.com Mój post pomógł? Kliknij "pomocna porada" :) |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2012, 08:58 |