|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
12.05.2010, 10:14
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 50 Dołączył: 3.09.2009 Pomógł: 1 raz |
Chcę zabezpieczyć się przed pożarem i właśnie buduję dom. Dotknęło to ostatnio moich znajomych i mam straszny uraz. Co sądzicie o takim rozwiązaniu jak klapy dymowe?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
12.05.2010, 10:24
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 1 120 Dołączył: 18.04.2009 Pomógł: 14 razy |
Chcę zabezpieczyć się przed pożarem i właśnie buduję dom. Dotknęło to ostatnio moich znajomych i mam straszny uraz. Co sądzicie o takim rozwiązaniu jak klapy dymowe? Kolego klapy dymowe służą do odymiania w miejscach gdzie jest dużo ludzi aby nie potruli sie dymem w domu najlepiej sie sprawdza ubezpieczenie nieruchomości oraz ruchomości oraz alarm z pełnym monitoringiem w sensie czujników dymu ,CO,oraz gazu montujesz takie czunjiki podłaczasz pod alarm i spisz spokojnie |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.05.2010, 20:30
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 415 Dołączył: 20.05.2010 Pomógł: 2 razy |
Kilka gaśnic w domu (po jednej na kondygnacji) również się przyda
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.05.2010, 21:27
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 225 Dołączył: 24.05.2010 Pomógł: 1 raz |
Ja mam! Jedną dużą ma parterze i dwie mniejsze na poddaszu!!!
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
25.05.2010, 00:15
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 4 791 Dołączył: 26.10.2009 Skąd: Na wznak Pomógł: 178 razy |
Chcę zabezpieczyć się przed pożarem i właśnie buduję dom. Dotknęło to ostatnio moich znajomych i mam straszny uraz. Co sądzicie o takim rozwiązaniu jak klapy dymowe? Klapy dymowe to do hali targowej żeby ludzie mieli świeże powietrze do ewakuacji z dużej przestrzeni , a dostęp świeżego powietrza w domu jednorodzinnym podsyca jeszcze ogień ,można tez dmuchawę zastosować żeby się lepiej hajcowało. Ogranicz ryzyko do minimum . Dom byle nie buduj drewniany ,komin systemowy z wełną na zewnątrz budynku przy ścianie szczytowej na kominie kula z siatki od iskier ,dach pokryty dachówką lub blachą trudno zapalny ,czujki dymowe w każdym pomieszczeniu ,drzwi przeciwpożarowe odcinające każdą kondygnację ze specjalna uszczelką ,dwie drogi ewakuacyjne z każdej kondygnacji ,schody żelbetowe lub stalowe wyłożone materiałem niepalnym, skuteczna instalacja odgromowa ,profesjonalnie zrobiona instalacja elektryczna w rurkach stalowych w części poddasza,gaśnice proszkowe w każdym korytarzu ,automatyczne zraszacze w pokojach ,gazu nie podłączaj wcale , itd..... -------------------- Talem habebis fructum, qualis fuerit labor !
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
26.05.2010, 13:53
|
||
pęczek rzodkiewek![]() Grupa: Uczestnik Postów: 4 337 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Allenstein - niestety tylko duszą... Pomógł: 213 razy |
a jak klapy dymowe zabezpieczają przed pożarem
Ten post edytował Barbossa 26.05.2010, 13:54 -------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
28.05.2010, 10:24
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 50 Dołączył: 3.09.2009 Pomógł: 1 raz |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
30.05.2010, 20:26
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Postów: 1 591 Dołączył: 8.07.2009 Pomógł: 2 razy |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
4.06.2010, 15:49
|
||
pęczek rzodkiewek![]() Grupa: Uczestnik Postów: 4 337 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Allenstein - niestety tylko duszą... Pomógł: 213 razy |
Nie tyle zabezpieczają, co oddymiają pomieszczenie i sprawiają, że się nie udusisz ;p no to za ciosem oddymiają "pomieszczenie" - znaczy się chcesz montować w każdym pomieszczeniu? he? klapy służą owszem, zgodnie z przeznaczeniem, ale w odpowiednich pomieszczeniach - drogach ewakuacyjnych, które mają za zadanie wytrzymać określony czas bez rozprzestrzeniania ognia, izolować od wszystkiego, co jest związane z pożarem, a w przypadku przedostania się tam dymu, zadziałają klapy dymowe, które ten dym będą starały się usunąć, a to wszystko po to, aby dać czas ludziom przebywającym w budynku na bezpieczną ewakuację, kiedy dookoła się jara; w mieszkaniu, domu, to to samo jakbyś otworzył okno - może pomoże, a może zaszkodzi, kwestia co się dzieje klapy dymowe są częścią pełnego systemu -nie indywidualnym instrumentem jeżeli masz wielką chatę, możesz ten system wprowadzić - wewnętrzna klatka schodowa oddzielona do pomieszczeń drzwiami ppoż (samozamykającymi się), wykonana z materiałów niepalnych, u góry zamontowana klapa dymowa masz system, który spełni swoje zadanie inaczej to klapa (i to nie dymowa) -------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
1
|
||
6.06.2010, 20:57
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 783 Dołączył: 20.01.2010 Pomógł: 3 razy |
Czyli fajna rzecz, ale mało praktyczna w zwykłym domku
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.05.2011, 09:55
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 5 Dołączył: 9.04.2008 |
Może nie jest praktyczna w domku jednorodzinnym, ale przezorny zawsze ubezpieczony;) Jeżeli ktoś chce zabezpieczyć w razie ewentualnego pożaru to można zainstalować taką klapę. Będzie ona odprowadzała dym i ciepło z płonącego budynku, utrzymując drożność dróg ewakuacyjnych i pożarowych.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.05.2011, 10:04
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 5 541 Dołączył: 18.02.2009 Skąd: FM vel sSiwy12 Pomógł: 453 razy |
Albo wręcz przeciwnie (co osobiście „obstawiam”) – doprowadzi do nasilenia się i rozprzestrzenienia się pożaru i dymów, oraz odetnie od „drogi ewakuacyjnej”.
Pomijam już, ewentualne, kłopoty z ubezpieczycielem. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.05.2011, 10:16
|
||
Dziad swoje, Baba swoje
proponujesz zwiększenie zagrożenia, nie bezpieczeństwa -------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
1
|
||
24.05.2011, 11:01
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 3 560 Dołączył: 9.06.2010 Pomógł: 105 razy |
Może nie jest praktyczna w domku jednorodzinnym, ale przezorny zawsze ubezpieczony;) Ewidentny przerost formy nas treścią. To tak jakby w kuchni zamiast zwykłych rękawic termicznych stosować takie dla hutników. W domu jednorodzinnym może narobić więcej szkody niż pożytku o czym pisał bajbaga. Otwarcie takiej klapy z intensyfikuje tylko napływ powietrza co bezpośrednio przełoży się na szybkość rozprzestrzeniania ognia, bo w żadnym domu jednorodzinnym, powtarzam w żadnym nie ma wydzielonych dróg ewakuacyjnych o czym wspominał wcześniej zdaje się Barbossa -------------------- Nigdy nie wiedziałeś co mówi, ale i tak słuchałeś z przyjemnością
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2012, 08:57 |