|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
29.09.2004, 14:25
|
||
|
|
Chcę pkryć dach - ale nie wiem, co wybrać - dachówkę cermiczną, cementową, blachę czy może dobrą papę termozgrzewalną.
Konstrukcja dachu jest przygotowana na ciężkie pokrycie, dach typu namiotowego, cztery okna mają dopiero być w dachu. Co radzicie? Podajcie też wasze preferowane firmy (polecane). |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
1.10.2004, 13:00
|
||
|
|
Ja polecam dachówkę cermiczną. Sąsiad ostatnio odnawiał taką sprzed 50 lat. Zdjął z dachu, wyczyścił, pomalował położył z powrotem na dach i wyglada jak nowa.
Ja też zastanawiam się nad wyborem i chyba będzie to właśnie dachówka. Nie podam Ci jeszcze producenta, bo sam nie wiem,jakiego wybiorę. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.10.2004, 23:27
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 9 Dołączył: 16.10.2004 |
Bezwzględnie dachówka. Robiłem rozeznanie i jaka, to tylko kwestia kasy. Betonowa to: IBF lub Unibet - bardzo przyzwiota cena i jakość ! Lub trochę wyżej ( dokładamy 3-4 tyś zł ) : Euronit lub Brass ( Brass jest średnio 1-1,5 tys zł droższy na jednym dachu ) polecam stronę www. euronit.pl . Ja zdecydowałem się na cementowy Euronit " Podwóje S" z powłoką HCM barwiona w masie ( w Brassie to Lumino) lub ceramiczny Raben "Średzka falista" angoba . Raben w mojej ocenie jest najlepszy cenowo wsród ceramiki i dobry jakościowo ( średnio 4-5 tyś zł na dachu wiecej jak Euronit lub 3-3.5 jak Brass ) myśle że warto to przemysleć gdy buduje sie dla siebie.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.10.2004, 23:29
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 9 Dołączył: 16.10.2004 |
Co sądzicie o ceramicznym Robenie "Średnia falista" angoba ?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.01.2005, 22:15
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 10 Dołączył: 5.01.2005 Skąd: śląsk |
WITAM
ZALECAM DACHOWKE !!! ZE WZGLEDU NA JEJ WYTRZYMALOSC , OKRES UZYWALNOSCI ORAZ ESTETYKE . I POLECAM RÓWNIEŻ USŁUGI DACH BUD KTORA WYKONUJE POKRYCIA DACHOWE TANIO I SOLIDNIE NA TERENIE CALEGO KRAJU. REZERWUJAC TERAZ UZYSKUJESZ RABAT . KONTAKT : TEL 0880926689 (9-22) gadu 3655657 emeil DACH_BUD@vp.pl -------------------- TEL. 0880926689
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
17.04.2005, 21:44
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 182 Dołączył: 18.01.2005 |
Pozwalam sobie jeszcze raz przesłać moją wypowiedź na inny post w sprawie pokrycia dachowego
dostępny pod adresem: http://forum.budujemydom.pl/viewtopic.php?p=2979#2979 Chcąc opowiedzieć na pytanie MARIO2 sam mam pytanie: Co zostało ujęte w projekcie jako pokrycie dachowe? Podejrzewam, że zostało zaprojektowane pokrycie z papy termozgrzewalnej, gontów bitumicznych, z blachy fałdowej lub płaskiej na rąbek stojący. Pokrycie jest projektowane na mniejszy ciężar pokrycia dachowego a zarazem inaczej niż pokrycie typu ciężkiego np. z dachówki ceramicznej lub cementowe jest obliczane na ssanie i parcie wiatru. Przy pełnym deskowaniu raczej nie projektuje się pokrycia wykonanego z dachówki. Chcąc zmienić rodzaj pokrycia dachowego należy wykonać nowy projekt zamienny. Nie wykonanie pokrycia dachowego zgodnie z projektem skutkować będzie jednoznacznym zakwalifikowaniem przez powiatowego inspektora nadzoru budowlanego wykonanych robót jako samowoli budowlanej. Jak chodzi o przyczyny zmiany pokrycia dachowego to SA trzy : 1. Wykonawca chce narzucić inwestorowi pokrycie dachowe w którym lepiej mu się pracuje 2. Najważniejsza dla inwestora jest cena materiału. Niekiedy przy podstawowej cenie materiału raz tyle kosztują dodatki i obróbki. Skład budowlany też jest wyspecjalizowany w jednym rodzaju pokryć i chce go jak najwięcej sprzedać. 3. Inwestor również już w trakcie realizacji obiektu obserwuje inne zrealizowane inwestycje ma swoje preferencje, co do pokrycia. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
24.05.2006, 02:24
|
||
|
|
nie można porównać powłoki lumino BRAASA z powłoką EURONITU. to dwa różne typy powłok z przewaga BRAASA.
rada dla wszystkich inwestorów: JEŚLI TYLKO KONSTRUKCJA WIĘŹBY DACHOWEJ NA TO POZWALA KRYJCIE DACHY DACHóWKĄ CEMENTOWĄ. JEŚLI MIESZKACIE W CIEPŁYCH KRAJACH KRYJCIE DACHÓWKĄ CERAMICZNĄ. blachę zostawcie dla budynków remontowanych, gdzie konstrukcja więźby i/lub mury czy fundamenty są zbyt słabe na obciążanie dachówką. pozdrawiam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2012, 08:41 |