|
![]() ![]() |
|
20.06.2009, 02:34
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 40 Dołączył: 8.10.2008 |
Nie jestem pewien czy wybrałem dobry dział, jeśli nie to z góry przepraszam.
Ostatnio jak byłem na składzie budowlanym niestety sprzedawca nijak był wstanie mi pomóc ( i dziękować mu za to, że nie zgrywał wszechwiedzącego nie będąc zaorientowanym w temacie) z doborem okleiny, chodzi mi o to czy lepsza jest naturalna czy jednak modyfikowana? Bo prawdę powiedziawszy poszperałem w internecie i stosunkowo niewiele jest informacji na ten temat.... |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
27.06.2009, 23:59
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 198 Dołączył: 13.01.2009 |
więc tak okleina modyfikowana to jest także okleina naturalna z tym że jej modyfikacja polega na cięciu w dwie strony a wygląda to tak:
bierzemy drzewo wsadzamy na maszynę i skórujemy wzdłuż słoja tak jakby ko jabłko obierał tak pozostałe płaty forniru klei się ze sobą w sześcian czy prostokąt i tnie w drugą stronę dzięki temu uzyskuje się równomierny słój drewna i nie ma przebarwień jest powtarzalność koloru dodatkowo taki fornir lakieruje się lakierem utwardzanym UV dzięki czemu drzwi z czasem nie zmieniają koloru. Jeśli chcesz porównać na żywo polecam zwiedzić kilka punktów diealerskich Porty dlaczego bo produkuje drzwi w okleinach naturalnych zwykłych i modyfikowanych więc będzie okazja porównać jedno z drugim. Lista takich punktów jest na stronie Porty i najważniejsze żeby pracować u Diealera trzeba mieć szerokie pojęcie o fdrzwiach więc tam trafisz na fachowców. pozdrawiam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
3.07.2009, 02:19
|
||
|
Z tego co piszesz okleina modyfikowana jest jednak lepsza od zwykłej(bo jak napisałeś obie są naturalne)? Bo jedną z wążniejszych rzeczy, żeby się nie odbarwiały drzwi, wygląda to potem strasznie. Jeśli chodzi o te punkty to są one na stronie producenta?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
15.07.2009, 21:07
|
||
|
odbarwić się nie odbarwiają chodzi o kwestię przebarwień czyli różnic w odcieniach forniru po lakierowaniu ponieważ drzewo naturalne różnie wchłania lakier i przez to wpada w najprzeróżniejsze odcienie. Okleina modyfikowana wchłania równo ponieważ ma wyprostowane słoje natomiast wszystko kwestią gustu jedni lubią różnorodność inni wolą rzeczy bardziej jednolite kolorystycznie.
Diealerzy oraz autoryzowane grupy montażowe są w spisie na stronie i na końcu katalogu. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.08.2009, 13:28
|
||
|
cichy13 dzięki za cierpliwość teraz przynajmniej już wiem w czym dokładnie rzecz, wychodzi na to, że lepsza będzie u mnie modyfikowana, zdecydowanie wolę jednolitość jeśli chodzi o kolory.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
15.08.2009, 22:15
|
||
|
cichy13 dzięki za cierpliwość teraz przynajmniej już wiem w czym dokładnie rzecz, wychodzi na to, że lepsza będzie u mnie modyfikowana, zdecydowanie wolę jednolitość jeśli chodzi o kolory. spoko nie ma za co teraz do oferty doszły dwa nowe kolorki dąb bielony i orzech amerykański od siebie polecam bardziej ten drugi lubię ciemne kolory a ten jest taki dla każdego nie za ciemny nie za jasny. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.09.2010, 12:03 |