• budowa
    i remont
  • projekty
  • wnętrza
  • co za ile
  • baza firm
    i produktów
  • nieruchomości
  • ogrody
  • FORUM
klany
prasa
e-prasa

Forum
Regulamin
Pomoc
Użytkownicy
Zaawansowana Wyszukiwarka

FotoForum BudujemyDom.pl

Wyszukiwać tylko w tym forum?
Zaawansowane opcje wyszukiwania

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Sprawdź punkty Aktyw forum Sprawdź swoje punkty i wymień je na nagrody
> Forum Budujemy Dom » Od fundamentów po lustro w łazience » Stan surowy zamknięty

Odpowiedz na tematNowy temat

> Jaka okleina?

Opcje V
Markus_82
Ocena: 0
post 20.06.2009, 02:34
Post #1
Początkujący
Ikona Grupy

Grupa: Uczestnik

Nie jestem pewien czy wybrałem dobry dział, jeśli nie to z góry przepraszam.
Ostatnio jak byłem na składzie budowlanym niestety sprzedawca nijak był wstanie mi pomóc ( i dziękować mu za to, że nie zgrywał wszechwiedzącego nie będąc zaorientowanym w temacie) z doborem okleiny, chodzi mi o to czy lepsza jest naturalna czy jednak modyfikowana? Bo prawdę powiedziawszy poszperałem w internecie i stosunkowo niewiele jest informacji na ten temat....
Go to the top of the page

Pomocna porada
0
+Quote Post
cichy13
post 27.06.2009, 23:59
Post #2
Aktywny
Ikona Grupy

więc tak okleina modyfikowana to jest także okleina naturalna z tym że jej modyfikacja polega na cięciu w dwie strony a wygląda to tak:
bierzemy drzewo wsadzamy na maszynę i skórujemy wzdłuż słoja tak jakby ko jabłko obierał tak pozostałe płaty forniru klei się ze sobą w sześcian czy prostokąt i tnie w drugą stronę dzięki temu uzyskuje się równomierny słój drewna i nie ma przebarwień jest powtarzalność koloru dodatkowo taki fornir lakieruje się lakierem utwardzanym UV dzięki czemu drzwi z czasem nie zmieniają koloru. Jeśli chcesz porównać na żywo polecam zwiedzić kilka punktów diealerskich Porty dlaczego bo produkuje drzwi w okleinach naturalnych zwykłych i modyfikowanych więc będzie okazja porównać jedno z drugim. Lista takich punktów jest na stronie Porty i najważniejsze żeby pracować u Diealera trzeba mieć szerokie pojęcie o fdrzwiach więc tam trafisz na fachowców.

pozdrawiam

Pomocna porada
0
+Quote Post
Markus_82
post 3.07.2009, 02:19
Post #3
Początkujący
Ikona Grupy

Z tego co piszesz okleina modyfikowana jest jednak lepsza od zwykłej(bo jak napisałeś obie są naturalne)? Bo jedną z wążniejszych rzeczy, żeby się nie odbarwiały drzwi, wygląda to potem strasznie. Jeśli chodzi o te punkty to są one na stronie producenta?

Pomocna porada
0
+Quote Post
cichy13
post 15.07.2009, 21:07
Post #4
Aktywny
Ikona Grupy

odbarwić się nie odbarwiają chodzi o kwestię przebarwień czyli różnic w odcieniach forniru po lakierowaniu ponieważ drzewo naturalne różnie wchłania lakier i przez to wpada w najprzeróżniejsze odcienie. Okleina modyfikowana wchłania równo ponieważ ma wyprostowane słoje natomiast wszystko kwestią gustu jedni lubią różnorodność inni wolą rzeczy bardziej jednolite kolorystycznie.
Diealerzy oraz autoryzowane grupy montażowe są w spisie na stronie i na końcu katalogu.

Pomocna porada
0
+Quote Post
Markus_82
post 8.08.2009, 13:28
Post #5
Początkujący
Ikona Grupy

cichy13 dzięki za cierpliwość teraz przynajmniej już wiem w czym dokładnie rzecz, wychodzi na to, że lepsza będzie u mnie modyfikowana, zdecydowanie wolę jednolitość jeśli chodzi o kolory.

Pomocna porada
0
+Quote Post
cichy13
post 15.08.2009, 22:15
Post #6
Aktywny
Ikona Grupy

CYTAT(Markus_82 @ 8.08.2009, 13:28 ) *
cichy13 dzięki za cierpliwość teraz przynajmniej już wiem w czym dokładnie rzecz, wychodzi na to, że lepsza będzie u mnie modyfikowana, zdecydowanie wolę jednolitość jeśli chodzi o kolory.

spoko nie ma za co teraz do oferty doszły dwa nowe kolorki dąb bielony i orzech amerykański od siebie polecam bardziej ten drugi lubię ciemne kolory a ten jest taki dla każdego nie za ciemny nie za jasny.

Pomocna porada
0
+Quote Post
« Następny starszy · Stan surowy zamknięty · Następny nowszy »

Odpowiedz na tematNowy temat
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Tryb wyświetlania: Standardowy · Przełącz na: Linearny · Przełącz na: Drzewo

Śledź ten temat · Wyślij temat na email · Wydrukuj ten temat · Subskrybuj to forum

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 9.09.2010, 12:03