• budowa
    i remont
  • projekty
  • wnętrza
  • co za ile
  • baza firm
    i produktów
  • nieruchomości
  • ogrody
  • FORUM
klany
prasa
e-prasa

Forum
Regulamin
Pomoc
Użytkownicy
Zaawansowana Wyszukiwarka

FotoForum BudujemyDom.pl

Wyszukiwać tylko w tym forum?
Zaawansowane opcje wyszukiwania

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Sprawdź punkty Aktyw forum Sprawdź swoje punkty i wymień je na nagrody
> Forum Budujemy Dom » Od fundamentów po lustro w łazience » Stan surowy zamknięty

Odpowiedz na tematNowy temat

> Jak sie zabrac za budowe domu - papiery

Opcje V
ptaku1979
Ocena: 0
post 22.08.2005, 01:55
Post #1
Początkujący
Ikona Grupy

Grupa: Uczestnik

Kupilem dzialke 1600mkw blisko centrum w miescie 120 tys mieszkancow. Moj problem jest taki ze jeszcze jestem za granica ,ale niedlugo wracam i chcial bym przez ten czas co mnie nie ma pozalatwiac wszystkie papiery tak,aby po powrocie rozpoczac budowe. Jesli ktos jest w stanie opisac mi w punktach co powinienem zalatwic, a na co dlugo sie czeka tzn na jakie pozwolenia. Czy powinienem miec najpierw projekt domu ktory chce wybudowac ,a potem zalatwiac wszystko ,czy nie. Prosze o odpowiedz.

Z gory dziekuje.
Go to the top of the page

Pomocna porada
0
+Quote Post
Sławomir
post 22.08.2005, 08:49
Post #2
Ostoja forum

Grupa: Obserwator wybieramydom.pl

Proponuję Ci świetną stronę dzięki której zorientujesz się jakie dokumenty będą Ci potrzebne podczas budowania domu, znajdziesz tam wzory wymaganych umów tj. http://www.budowlany.net/drogainwestora.php

P.S. nie musisz tam podawać prawdziwych danych

Pomocna porada
0
+Quote Post
tani_domek
post 16.10.2005, 12:11
Post #3
Aktywny
Ikona Grupy

Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom

Po pierwsze musisz uzyskać wypis z planu przestrzennego zagospodarowania, a jeśli takiego nie ma warunki zabudowy i zagospodarowania przestrzennego terenu. W tym dokumencie będzie napisane co i jak możesz postawić na swojej działce, jak z niej wyjechać na drogę publiczną, jak odprowadzić ścieki, czy uzgodnić projekt z konserwatorem zabytków lub archeologiem, etc.
Potem dopiero możesz szukać projektu gotowego lub indywidualnego.
Resztę uzgodnień powinien załatwić architekt w ramach opracowania projektu - nie zawracaj sobie tym głowy, szkoda czasu i nerwów. Skup się na znalezieniu dobrego architekta, niektórzy potrafią uzyskać pozwolenie na budowę w ciągu kilku dni.
Ja niestety trafiłem ostatnio na architekta, który dostał ode mnie WSZYSTKIE WYMAGANE dokumenty i uzgodniena, a pomimo to pozwolenie na budowę przyniósł mi po CZTERECH MIESIĄCACH !!!! (architekt z Wrocławia, budowa poza miastem - pozwolenie ze Starostwa Powiatowego we Wrocławiu - czas oczekiwania na pozwolenie ok. tygodnia). Przez ten cały czas unikał kontaktu, nie odbierał telefonu, wyjechał na urlop, totalnie mnie olewał!

--------------------
domek za 100 tysięcy? - to było w 2006 r.

Pomocna porada
0
+Quote Post
« Następny starszy · Stan surowy zamknięty · Następny nowszy »

Odpowiedz na tematNowy temat
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Tryb wyświetlania: Standardowy · Przełącz na: Linearny · Przełącz na: Drzewo

Śledź ten temat · Wyślij temat na email · Wydrukuj ten temat · Subskrybuj to forum

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 9.09.2010, 11:50