|
![]() ![]() |
|
22.08.2005, 01:55
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 3 Dołączył: 16.03.2005 |
Kupilem dzialke 1600mkw blisko centrum w miescie 120 tys mieszkancow. Moj problem jest taki ze jeszcze jestem za granica ,ale niedlugo wracam i chcial bym przez ten czas co mnie nie ma pozalatwiac wszystkie papiery tak,aby po powrocie rozpoczac budowe. Jesli ktos jest w stanie opisac mi w punktach co powinienem zalatwic, a na co dlugo sie czeka tzn na jakie pozwolenia. Czy powinienem miec najpierw projekt domu ktory chce wybudowac ,a potem zalatwiac wszystko ,czy nie. Prosze o odpowiedz.
Z gory dziekuje. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
22.08.2005, 08:49
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 315 Dołączył: 8.12.2004 Skąd: Port Louis |
Proponuję Ci świetną stronę dzięki której zorientujesz się jakie dokumenty będą Ci potrzebne podczas budowania domu, znajdziesz tam wzory wymaganych umów tj. http://www.budowlany.net/drogainwestora.php
P.S. nie musisz tam podawać prawdziwych danych |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
16.10.2005, 12:11
|
||
|
Aktywny Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Postów: 114 Dołączył: 16.10.2005 |
Po pierwsze musisz uzyskać wypis z planu przestrzennego zagospodarowania, a jeśli takiego nie ma warunki zabudowy i zagospodarowania przestrzennego terenu. W tym dokumencie będzie napisane co i jak możesz postawić na swojej działce, jak z niej wyjechać na drogę publiczną, jak odprowadzić ścieki, czy uzgodnić projekt z konserwatorem zabytków lub archeologiem, etc.
Potem dopiero możesz szukać projektu gotowego lub indywidualnego. Resztę uzgodnień powinien załatwić architekt w ramach opracowania projektu - nie zawracaj sobie tym głowy, szkoda czasu i nerwów. Skup się na znalezieniu dobrego architekta, niektórzy potrafią uzyskać pozwolenie na budowę w ciągu kilku dni. Ja niestety trafiłem ostatnio na architekta, który dostał ode mnie WSZYSTKIE WYMAGANE dokumenty i uzgodniena, a pomimo to pozwolenie na budowę przyniósł mi po CZTERECH MIESIĄCACH !!!! (architekt z Wrocławia, budowa poza miastem - pozwolenie ze Starostwa Powiatowego we Wrocławiu - czas oczekiwania na pozwolenie ok. tygodnia). Przez ten cały czas unikał kontaktu, nie odbierał telefonu, wyjechał na urlop, totalnie mnie olewał! -------------------- domek za 100 tysięcy? - to było w 2006 r.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.09.2010, 11:50 |