• budowa
    i remont
  • projekty
  • wnętrza
  • co za ile
  • baza firm
    i produktów
  • nieruchomości
  • ogrody
  • FORUM
klany
prasa
e-prasa

Forum
Regulamin
Pomoc
Użytkownicy
Zaawansowana Wyszukiwarka

FotoForum BudujemyDom.pl

Wyszukiwać tylko w tym forum?
Zaawansowane opcje wyszukiwania

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Sprawdź punkty Aktyw forum Sprawdź swoje punkty i wymień je na nagrody
> Forum Budujemy Dom » Od fundamentów po lustro w łazience » Stan surowy zamknięty

Odpowiedz na tematNowy temat

> Fundamenty a reszta prac, Czy po postawienu fundametow nalezy odczekac?

Opcje V
Sly B
Ocena: 0
post 6.02.2010, 10:26
Post #1
Bywa
Ikona Grupy

Grupa: Uczestnik

Witam,

Dowiedzialem sie od znajomego, ze po postawieniu fundamentow, nalezaloby odczekac pare miesiey przed kolejnymi pracami.
W sumie jest w tym sens, bo fundamenty beda mialy czas na odpowednie "klapniecie" sobie w gruncie, dopasowanie itd.

Prawda to? Jezeli tak, to ile miesiecy nalezaloby odczekac?

Dzieki
Go to the top of the page

Pomocna porada
0
+Quote Post
ciekawski83
post 7.02.2010, 00:35
Post #2
Aktywny

Grupa: Obserwator wybieramydom.pl

CYTAT(Sly B @ 6.02.2010, 09:26 ) *
Witam,

Dowiedzialem sie od znajomego, ze po postawieniu fundamentow, nalezaloby odczekac pare miesiey przed kolejnymi pracami.
W sumie jest w tym sens, bo fundamenty beda mialy czas na odpowednie "klapniecie" sobie w gruncie, dopasowanie itd.

Prawda to? Jezeli tak, to ile miesiecy nalezaloby odczekac?

Dzieki

z tymi miesiącami to przesada lekka....
budowa domu trwała by latami gdyby czekać w nieskończoność po fundamentach, ścianach parteru, stropie, ścianach poddasza

Pomocna porada
0
+Quote Post
Krecik
post 9.02.2010, 09:31
Post #3
Bywa

zależy jaki plan prac. U mnie zacząłem jesienią, więc tylko fundamenty i wiosną rusza reszta - do jesieni zamykamy drzwi. I znowu sobie stoi do wiosny. Reszta prac i wejście. Całość około 2-2,5 roku, ale można i szybciej i wolniej w zależności od finansów i innych rzeczy. Mój murarz twierdził, że tak jak piszesz pozostawienie fundamentów częściowo spowoduje dopasowanie w gruncie i już później nie będzie "siadać". Zobaczymy

Pomocna porada
0
+Quote Post
Sly B
post 9.02.2010, 09:37
Post #4
Bywa
Ikona Grupy

CYTAT(Krecik @ 9.02.2010, 08:31 ) *
zależy jaki plan prac. U mnie zacząłem jesienią, więc tylko fundamenty i wiosną rusza reszta - do jesieni zamykamy drzwi. I znowu sobie stoi do wiosny. Reszta prac i wejście. Całość około 2-2,5 roku, ale można i szybciej i wolniej w zależności od finansów i innych rzeczy. Mój murarz twierdził, że tak jak piszesz pozostawienie fundamentów częściowo spowoduje dopasowanie w gruncie i już później nie będzie "siadać". Zobaczymy

A wlasnie, a ile mniej wiecej czasu zajmuje postawienie fundamentow? I jaka powierzchnia?

Pomocna porada
0
+Quote Post
miki3
post 9.02.2010, 09:43
Post #5
Aktywny

większość fachowców ale tylko prywatnie mówi że powinno się nie budować za szybko
fundament - przerwa, ściany, dach - przerwa
budynek spokojnie siada tak jak ma siąść, ściany wymrożone tracą wilgoć
Ale dzisiaj większość buduje z bankiem i najlepiej w kilka miesięcy - to jest do zrobienia ale mało kto umie.
No a jak pytacie brygadzistę ekipy: da się panie majster - to co ma odpowiedzieć że nie?

Pomocna porada
0
+Quote Post
Sly B
post 9.02.2010, 09:50
Post #6
Bywa
Ikona Grupy

CYTAT(miki3 @ 9.02.2010, 08:43 ) *
większość fachowców ale tylko prywatnie mówi że powinno się nie budować za szybko
fundament - przerwa, ściany, dach - przerwa
budynek spokojnie siada tak jak ma siąść, ściany wymrożone tracą wilgoć
Ale dzisiaj większość buduje z bankiem i najlepiej w kilka miesięcy - to jest do zrobienia ale mało kto umie.
No a jak pytacie brygadzistę ekipy: da się panie majster - to co ma odpowiedzieć że nie?

Co racja to racja.
W sumie tutaj wszystko by sie zgadzalo z tym, co podejrzewalem.
Ci moi fachowcy podobno sa niezli. Postawili juz nie jedna chate, od 80m2 domkow po 500m2 pensjonaty i kazdy ich chwali. Czyli musze zalozyc, ze w razie jakby trzeba bylo zbudowac szybciej, bez tych potrzebnych przerw, to beda wiedzieli co i jak.
Jak cos skiepszcza i pewnego ranka wyjde przed taras i potkne sie 10cm'owy prog z ziemi to bede nieziemsko "niepocieszony" delikatnie mowiac icon_wink.gif.

Pomocna porada
0
+Quote Post
Krecik
post 9.02.2010, 09:53
Post #7
Bywa

15.08.09r wjechała koparka, 7.10.09r zalanie fundamentów płytą betonową - ale pewnie można szybciej u mnie pracowało 2 ludzi i raczej się nie przemęczali. Powierzchnia to 11,5 x 13 m

Pomocna porada
0
+Quote Post
Sly B
post 9.02.2010, 10:02
Post #8
Bywa
Ikona Grupy

CYTAT(Krecik @ 9.02.2010, 08:53 ) *
15.08.09r wjechała koparka, 7.10.09r zalanie fundamentów płytą betonową - ale pewnie można szybciej u mnie pracowało 2 ludzi i raczej się nie przemęczali. Powierzchnia to 11,5 x 13 m

Niezle...
Pewnie nie uwierzysz, ale ja planuje rozpoczecie budowy fundamentow gdzies dokladnie w tym samym tyg. co Ty tylko rok pozniej. Rowniez mam nadzieje, ze podobnie jak u Ciebie, prace sie skoncza mniej wiecej po dwoch miesiacach. Roznica bedzie polegala na tym, ze u mnie powierzchnia wyniesie okolo 12 x 22m, ale za to beda dwie osoby do pracy wiecej.

Swietnie, dzieki wielkie za info.

Pomocna porada
0
+Quote Post
Etka
post 9.02.2010, 11:01
Post #9
Aktywny
Ikona Grupy

Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl

Nie wiem, ale u mnie fundamenty zrobili w 2 tyg. 4 ludzi od świtu do zmroku. Ręcznie zrobili wykop, ściana fundamentowa murowana z bloczków. Za szybko?

Pomocna porada
0
+Quote Post
Krecik
post 9.02.2010, 11:10
Post #10
Bywa

wg. mnie to za szybko bo zalana ława fundamentowa powinna odczekać min. 2 tygodnie aby zdjąć deskowanie i murować bloczki. Ale może można to robić inaczej? U mnie pracowali zgodnie z normami UE od 8 do 16 /ha,ha/

Pomocna porada
0
+Quote Post
Sly B
post 9.02.2010, 11:15
Post #11
Bywa
Ikona Grupy

CYTAT(Krecik @ 9.02.2010, 10:10 ) *
wg. mnie to za szybko bo zalana ława fundamentowa powinna odczekać min. 2 tygodnie aby zdjąć deskowanie i murować bloczki. Ale może można to robić inaczej? U mnie pracowali zgodnie z normami UE od 8 do 16 /ha,ha/

Wez kobiety nie strasz icon_smile.gif.
Etka, nie boj nic, jakby co to sie znajdziesz w niedlugim czasie troszke blizej jadra ziemii. Moze przez to na ogrzewaniu zaoszczedzisz czy cos icon_wink.gif.

Pomocna porada
0
+Quote Post
majster2008
post 20.02.2010, 19:35
Post #12
Aktywny
Ikona Grupy

Grupa: SuperForumowicz

witam wtrącę się Etka nie bój się czas normalny przy wykopie ręcznym Sly b ja stawiałem dom we trzech dwóch murarzy i pomocnik 14 na 22 dwa dni kopała koparka my w tym czasie zbrojenie kręciliśmy dwa tygodnie mineło zanim wylaliśmy fundament planuje się tak by była to środa lub czwartek bo w sobotę można rozebrać deskowanie lepiej schnie w poniedziałek robiliśmy izolacje skończyliśmy we wtorek drugi raz zanim się położy papę i rozmierzy w dole od ław geodezyjnych a od razu stawia się narożniki to zanim wyszliśmy z ziemi tylko 7 warstw minęło 3 tygodnie u nas wolny jeszcze smarował izolacje pionową wewnątrz także miesiąc jak nic

Pomocna porada
0
+Quote Post
« Następny starszy · Stan surowy zamknięty · Następny nowszy »

Odpowiedz na tematNowy temat
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Tryb wyświetlania: Standardowy · Przełącz na: Linearny · Przełącz na: Drzewo

Śledź ten temat · Wyślij temat na email · Wydrukuj ten temat · Subskrybuj to forum

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 31.07.2010, 23:33