|
![]() ![]() |
|
6.02.2010, 10:26
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 64 Dołączył: 23.11.2009 |
Witam,
Dowiedzialem sie od znajomego, ze po postawieniu fundamentow, nalezaloby odczekac pare miesiey przed kolejnymi pracami. W sumie jest w tym sens, bo fundamenty beda mialy czas na odpowednie "klapniecie" sobie w gruncie, dopasowanie itd. Prawda to? Jezeli tak, to ile miesiecy nalezaloby odczekac? Dzieki |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.02.2010, 00:35
|
||
Aktywny![]() Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 241 Dołączył: 7.10.2009 Skąd: daleki wschód Pomógł: 1 raz |
Witam, Dowiedzialem sie od znajomego, ze po postawieniu fundamentow, nalezaloby odczekac pare miesiey przed kolejnymi pracami. W sumie jest w tym sens, bo fundamenty beda mialy czas na odpowednie "klapniecie" sobie w gruncie, dopasowanie itd. Prawda to? Jezeli tak, to ile miesiecy nalezaloby odczekac? Dzieki z tymi miesiącami to przesada lekka.... budowa domu trwała by latami gdyby czekać w nieskończoność po fundamentach, ścianach parteru, stropie, ścianach poddasza |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2010, 09:31
|
||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 60 Dołączył: 10.03.2009 Skąd: Zagłębie |
zależy jaki plan prac. U mnie zacząłem jesienią, więc tylko fundamenty i wiosną rusza reszta - do jesieni zamykamy drzwi. I znowu sobie stoi do wiosny. Reszta prac i wejście. Całość około 2-2,5 roku, ale można i szybciej i wolniej w zależności od finansów i innych rzeczy. Mój murarz twierdził, że tak jak piszesz pozostawienie fundamentów częściowo spowoduje dopasowanie w gruncie i już później nie będzie "siadać". Zobaczymy
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2010, 09:37
|
||
|
zależy jaki plan prac. U mnie zacząłem jesienią, więc tylko fundamenty i wiosną rusza reszta - do jesieni zamykamy drzwi. I znowu sobie stoi do wiosny. Reszta prac i wejście. Całość około 2-2,5 roku, ale można i szybciej i wolniej w zależności od finansów i innych rzeczy. Mój murarz twierdził, że tak jak piszesz pozostawienie fundamentów częściowo spowoduje dopasowanie w gruncie i już później nie będzie "siadać". Zobaczymy A wlasnie, a ile mniej wiecej czasu zajmuje postawienie fundamentow? I jaka powierzchnia? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2010, 09:43
|
||
Aktywny![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 161 Dołączył: 19.01.2010 Skąd: śląskie |
większość fachowców ale tylko prywatnie mówi że powinno się nie budować za szybko
fundament - przerwa, ściany, dach - przerwa budynek spokojnie siada tak jak ma siąść, ściany wymrożone tracą wilgoć Ale dzisiaj większość buduje z bankiem i najlepiej w kilka miesięcy - to jest do zrobienia ale mało kto umie. No a jak pytacie brygadzistę ekipy: da się panie majster - to co ma odpowiedzieć że nie? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2010, 09:50
|
||
|
większość fachowców ale tylko prywatnie mówi że powinno się nie budować za szybko fundament - przerwa, ściany, dach - przerwa budynek spokojnie siada tak jak ma siąść, ściany wymrożone tracą wilgoć Ale dzisiaj większość buduje z bankiem i najlepiej w kilka miesięcy - to jest do zrobienia ale mało kto umie. No a jak pytacie brygadzistę ekipy: da się panie majster - to co ma odpowiedzieć że nie? Co racja to racja. W sumie tutaj wszystko by sie zgadzalo z tym, co podejrzewalem. Ci moi fachowcy podobno sa niezli. Postawili juz nie jedna chate, od 80m2 domkow po 500m2 pensjonaty i kazdy ich chwali. Czyli musze zalozyc, ze w razie jakby trzeba bylo zbudowac szybciej, bez tych potrzebnych przerw, to beda wiedzieli co i jak. Jak cos skiepszcza i pewnego ranka wyjde przed taras i potkne sie 10cm'owy prog z ziemi to bede nieziemsko "niepocieszony" delikatnie mowiac |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2010, 09:53
|
||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 60 Dołączył: 10.03.2009 Skąd: Zagłębie |
15.08.09r wjechała koparka, 7.10.09r zalanie fundamentów płytą betonową - ale pewnie można szybciej u mnie pracowało 2 ludzi i raczej się nie przemęczali. Powierzchnia to 11,5 x 13 m
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2010, 10:02
|
||
|
15.08.09r wjechała koparka, 7.10.09r zalanie fundamentów płytą betonową - ale pewnie można szybciej u mnie pracowało 2 ludzi i raczej się nie przemęczali. Powierzchnia to 11,5 x 13 m Niezle... Pewnie nie uwierzysz, ale ja planuje rozpoczecie budowy fundamentow gdzies dokladnie w tym samym tyg. co Ty tylko rok pozniej. Rowniez mam nadzieje, ze podobnie jak u Ciebie, prace sie skoncza mniej wiecej po dwoch miesiacach. Roznica bedzie polegala na tym, ze u mnie powierzchnia wyniesie okolo 12 x 22m, ale za to beda dwie osoby do pracy wiecej. Swietnie, dzieki wielkie za info. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2010, 11:01
|
||
|
Aktywny Grupa: Członek Klanu wybieramydom.pl Postów: 279 Dołączył: 14.09.2008 Pomógł: 2 razy |
Nie wiem, ale u mnie fundamenty zrobili w 2 tyg. 4 ludzi od świtu do zmroku. Ręcznie zrobili wykop, ściana fundamentowa murowana z bloczków. Za szybko?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2010, 11:10
|
||
wg. mnie to za szybko bo zalana ława fundamentowa powinna odczekać min. 2 tygodnie aby zdjąć deskowanie i murować bloczki. Ale może można to robić inaczej? U mnie pracowali zgodnie z normami UE od 8 do 16 /ha,ha/
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2010, 11:15
|
||
|
wg. mnie to za szybko bo zalana ława fundamentowa powinna odczekać min. 2 tygodnie aby zdjąć deskowanie i murować bloczki. Ale może można to robić inaczej? U mnie pracowali zgodnie z normami UE od 8 do 16 /ha,ha/ Wez kobiety nie strasz Etka, nie boj nic, jakby co to sie znajdziesz w niedlugim czasie troszke blizej jadra ziemii. Moze przez to na ogrzewaniu zaoszczedzisz czy cos |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.02.2010, 19:35
|
||
|
Aktywny Grupa: SuperForumowicz Postów: 279 Dołączył: 15.02.2010 |
witam wtrącę się Etka nie bój się czas normalny przy wykopie ręcznym Sly b ja stawiałem dom we trzech dwóch murarzy i pomocnik 14 na 22 dwa dni kopała koparka my w tym czasie zbrojenie kręciliśmy dwa tygodnie mineło zanim wylaliśmy fundament planuje się tak by była to środa lub czwartek bo w sobotę można rozebrać deskowanie lepiej schnie w poniedziałek robiliśmy izolacje skończyliśmy we wtorek drugi raz zanim się położy papę i rozmierzy w dole od ław geodezyjnych a od razu stawia się narożniki to zanim wyszliśmy z ziemi tylko 7 warstw minęło 3 tygodnie u nas wolny jeszcze smarował izolacje pionową wewnątrz także miesiąc jak nic
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2010, 23:33 |