|
Budujemy Dom 5/2013
Bezpłatna przesyłka tylko na ULUBIONYKIOSK.PL
![]() ![]() |
|
27.10.2010, 20:51
|
|||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 73 Dołączył: 18.01.2010 Pomógł: 2 razy |
Postanowiłem posadowić kominek wolnostojący (czyt. koza) na postumencie zrobionym z cegieł rozbiurkowych. Dodatkowo ścianę za kominkiem postanowiłem wyłożyć płytkami z pociętej starej cegły. Zależało mi na rustykalnym wyglądzie.
W zasadzie jestem zadowolony z efektu - teraz wygląda to mniej więcej tak: I tu moje pytania: Jakich użyć fug (firma/produkt), aby osiągnąć efekt taki jak na poniższym zdjęciu? Jakiej techniki fugowania użyć, aby się zbytnio nie narobić Szczeliny pomiędzy cegłami wahają się od ok. 7 do ok. 12 mm. Może ktoś miał podobne dylematy? |
||
|
Pomocna porada
0
|
|||
29.10.2010, 09:24
|
||
Profesjonalista![]() Grupa: Redakcja Budujemy Dom Płeć: Mężczyzna Postów: 805 Dołączył: 19.06.2009 Pomógł: 127 razy |
Ze względu na nasiąkliwość cegły można zastosować jedynie fugi "suche" przeznaczone do klinkieru. Przed ich nałożeniem należy zaimpregnować mur co zmniejszy jego nasiąkliwość i pozwoli na łatwiejsze usunięcie ewentualnych zabrudzeń.
Półsuchą zaprawę wciska się mini szpachlą tzw. żelazkiem w spoiny a pozostałości na cegłach natychmiast zmiata pędzlem. -------------------- Cezary Jankowski
Miesięcznik Budujemy Dom Inżynier budownictwa lądowego. Inspektor nadzoru inwestorskiego z wieloletnim stażem. Doradca działów obsługi klienta sieci supermarketów budowlanych. Zdeklarowany sceptyk nowatorskich technik budowlanych. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
30.10.2010, 16:42
|
||||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 73 Dołączył: 18.01.2010 Pomógł: 2 razy |
Problem rozwiązany. Znalazłem zaprawę murarską RUSTICAL firmy STEGU (zakupiona w Castoramie).
Prosty sposób nakładania - trochę jak dekorowanie tortu - wyciska się ja z dołączonego worka. Później wystarczy wygładzić pędzelkiem (dołączonym do opakowania). A oto efekt końcowy (taki jak zamierzony): |
|||
|
Pomocna porada
0
|
||||
6.11.2010, 15:48
|
||
||
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.05.2013, 21:44 |