|
![]() ![]() |
|
9.02.2010, 00:47
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 10 Dołączył: 8.11.2009 |
Witam Forumowiczów,
Zastanawiam się nad budową domu w systemie prefabrykowanym. Jednak przed podjęciem decyzji wolę zasięgnąć waszej rady. Chodzi mi o technologię budowy. Wiem że w tym systemie należy wszystko dokładnie zaplanować. I tu pojawia się moje pytanie. Czy jak już dom stoi to w jaki sposób można dokonać zmian np. przeniesienia ściany działowej, podzielenia pokoju ścianką na dwa pomieszczenia itp. Z informacji jakie uzyskałem na tym forum wynika, że po złożeniu takiego domu nie można już wprowadzać większych zmian. czy to prawda? Pozdrawiam abrzoza1 |
|
|
|
||
9.02.2010, 10:36
|
||
Profesjonalista![]() Grupa: Ekspert budowlany Płeć: Mężczyzna Postów: 59 Dołączył: 18.01.2009 Skąd: Warszawa |
Po pierwsze o jakim systemie prefabrykacji myślisz?
Generalnie, po złożeniu jest gotowy dom, podatny na zmiany tak, jak każdy gotowy dom. Tzn. postawionej ścianki nie da się przenieść, można ją wyburzyć. A dostawienie ścianki działowej jest możliwe na takich samych zasadach, jak w każdym domu. Podsumowując, dom to nie klocki LEGO, które po złożeniu można rozebrać i powtórnie złożyć w innej konfiguracji (niestety -------------------- Waldemar Kamiński
Właściciel firmy z mocno proekologicznym odchyleniem. Właściciel domu szkieletowego z podłogówką. EKOPIECE.NET www.ekopiece.net |
|
|
|
||
9.02.2010, 11:16
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 10 Dołączył: 8.11.2009 |
Dzięki za informację. Zastanawiam się nad systemem Praefa (tak to się chyba nazywa) z płyt kermazytowych. Ostatnio oglądałem taki dom jednak własciciel stwierdził, że przeróbki w takim domu (tak jak mówiłem wcześniej dobudowanie ściany, burzenie) są raczej niewykonalne ze względu na fakt, iż dom składa się z płyt i naruszenie jednej może uszkodzić inne. Czy to prawda?
|
|
|
|
||
9.02.2010, 15:54
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 1 100 Dołączył: 15.12.2009 Skąd: mazowieckie |
Dzięki za informację. Zastanawiam się nad systemem Praefa (tak to się chyba nazywa) z płyt kermazytowych. Ostatnio oglądałem taki dom jednak własciciel stwierdził, że przeróbki w takim domu (tak jak mówiłem wcześniej dobudowanie ściany, burzenie) są raczej niewykonalne ze względu na fakt, iż dom składa się z płyt i naruszenie jednej może uszkodzić inne. Czy to prawda? Materiał zapowiada się całkiem dobrze. Zgłebiam stronę producenta http://www.praefa.com.pl/?certyfikaty,11 Dołączam się do oczekujących na odpowiedzi w tym temacie |
|
|
|
||
10.02.2010, 13:17
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 1 100 Dołączył: 15.12.2009 Skąd: mazowieckie |
Podbijam temat, bo jestem zachwycona produktem.
Czy ktoś z was stawiał dom w technologii praefa? Każda opinia jest przydatna. |
|
|
|
||
12.02.2010, 22:52
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 775 Dołączył: 20.01.2010 |
Pierwsze słyszę, ale poczytam z przyjemnością
|
|
|
|
||
6.04.2010, 06:49
|
||
nr użytkownika 402![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 260 Dołączył: 9.06.2005 Skąd: podkarpacie |
... dobudowanie ściany, burzenie) są raczej niewykonalne ze względu na fakt, iż dom składa się z płyt i naruszenie jednej może uszkodzić inne. Czy to prawda? nie prawda mimo, ze nie okreslasz czy chodzi Ci o sciany nośne czy działowe - to zarówno jedne jak i drugie mozna burzyc /pierwsze oczywiście po skonsultowaniu i nadzorem konstruktora/ -------------------- zobaczysz we mnie spokój traw, zobaczysz we mnie dziki wiatr ...
nr użytkownika 402 |
|
|
|
||
6.04.2010, 08:20
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 88 Dołączył: 31.03.2010 Skąd: Piaseczno /Wawa |
Materiał zapowiada się całkiem dobrze. Zgłebiam stronę producenta http://www.praefa.com.pl/?certyfikaty,11 Dołączam się do oczekujących na odpowiedzi w tym temacie My zastanawialiśmy się nad tą technologią , ale dość drogo jednak. |
|
|
|
||
18.05.2010, 23:01
|
||
|
Profesjonalista Grupa: Ekspert budowlany Postów: 20 Dołączył: 18.05.2010 |
Po pierwsze o jakim systemie prefabrykacji myślisz? Generalnie, po złożeniu jest gotowy dom, podatny na zmiany tak, jak każdy gotowy dom. Tzn. postawionej ścianki nie da się przenieść, można ją wyburzyć. A dostawienie ścianki działowej jest możliwe na takich samych zasadach, jak w każdym domu. Podsumowując, dom to nie klocki LEGO, które po złożeniu można rozebrać i powtórnie złożyć w innej konfiguracji (niestety Witamy, nie jest prawdą, że nie można wprowadzać zmian konstrukcyjnych w naszych domach. Nie ma większego problemu - klient zgłasza się do nas z zakresem zmian, my dokładnie liczymy obciążenia konstrukcyjne i tworzymy projekt zmian. Ogólnie, keramzytobeton jest doskonałym materiałem do przeróbek I nie ukrywamy się - działamy pod oficjalnym kontem. -------------------- |
|
|
|
||
20.05.2010, 21:43
|
||
Bywa![]() Grupa: Uczestnik Postów: 62 Dołączył: 21.09.2007 |
droga Praefo,
Czy moglibyście zerknąc do tego wątku http://forum.budujemydom.pl/pustaki-keramz...owe-t11346.html i potwierdzić lub zaprzeczyc rewalacją Pana Brzęczkowskiego nt jakoby Lipińscy byli niezadowoleni ze ścian z keramzytu? Bo nie możemy sie doprosic konkretów od tego Pana. Wie ale nie powie. Może Wy cos wiecie więceJ? -------------------- |
|
|
|
||
21.05.2010, 07:11
|
||
|
droga Praefo, Czy moglibyście zerknąc do tego wątku http://forum.budujemydom.pl/pustaki-keramz...owe-t11346.html i potwierdzić lub zaprzeczyc rewalacją Pana Brzęczkowskiego nt jakoby Lipińscy byli niezadowoleni ze ścian z keramzytu? Bo nie możemy sie doprosic konkretów od tego Pana. Wie ale nie powie. Może Wy cos wiecie więceJ? Wręcz przeciwnie. Zastosowanie ścian Praefy w domu Lipińskich (zapraszamy wkrótce na naszą "Facebookową" stronę http://www.facebook.com/home.php?#!/pa...64833808?ref=ts gdzie napiszemy o domu pasywnym "Lipińskich") okazało się strzałem w "10". A jeżeli chodzi o wpis pana Brzęczkowskiego... Dlaczego Praefę umieścił w wątku o pustakach keramzytowych? Przecież to kompletna pomyłka - zupełnie inna technologia. No comments -------------------- |
|
|
|
||
21.05.2010, 09:00
|
||
A jeżeli chodzi o wpis pana Brzęczkowskiego... Dlaczego Praefę umieścił w wątku o pustakach keramzytowych? Przecież to kompletna pomyłka - zupełnie inna technologia. Proszę napisać o różnicach użytkowania domu wybudowanego w systemie Praefa a wymurowanego z pustaków keramzytowych. Nie chodzi mi o etap budowy a o ostateczny wynik. |
|
|
|
||
21.05.2010, 09:03
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 2 532 Dołączył: 22.04.2006 Skąd: Warszawa |
Witamy, nie jest prawdą, że nie można wprowadzać zmian konstrukcyjnych w naszych domach. Nie ma większego problemu - klient zgłasza się do nas z zakresem zmian, my dokładnie liczymy obciążenia konstrukcyjne i tworzymy projekt zmian. Ogólnie, keramzytobeton jest doskonałym materiałem do przeróbek I nie ukrywamy się - działamy pod oficjalnym kontem. Proste pytanie. Izolacja ściany gorsza od 0.1W/m2 xK nie jest zalecana u mnie od 20 lat. Jak sobie radzicie z wilgocią - szeroko reklamowany ( do pierwszego sezonu grzewczego ) dom pasywny Lipińskich pod Wrocławiem miał za keramzytem 30 cm styro. Co radzicie by styropian czy wełna w ścianie 0.1W/m2xk były suche? Przeciwieństwem „pasywności” jest dom aktywny, energooszczędność w budownictwie to precyzyjne aplikowanie ciepła w ilościach jakich potrzeba, tam gdzie potrzeba i dokładnie kiedy potrzeba. Może dlatego wszelakie próby z domami pasywnymi wyszły nader mizernie. |
|
|
|
||
21.05.2010, 16:00
|
||
|
Proszę napisać o różnicach użytkowania domu wybudowanego w systemie Praefa a wymurowanego z pustaków keramzytowych. Nie chodzi mi o etap budowy a o ostateczny wynik. Dwa przykłady z brzegu... Wywiercenie i osadzenie w ścianie z pustaków otworu powoduje konieczność wykorzystania specjalnych kotw, a u nas zwykłego kołka rozporowego. U nas nie ma również pęknięć poziomych i pionowych na ścianach powstających w wyniku nierównomiernego osiadania. -------------------- |
|
|
|
||
24.05.2010, 07:46
|
||
||
|
|
||
24.05.2010, 12:18
|
||
|
Dlaczego tak się dzieje? Bo nasza ściana to jeden element - zazbrojony, odpowiednio wyprodukowany. Budując z pustaków mamy tych elementów setki. Łatwiej jest więc o pęknięcia. -------------------- |
|
|
|
||
24.05.2010, 12:57
|
||
Bo nasza ściana to jeden element - zazbrojony, odpowiednio wyprodukowany. Budując z pustaków mamy tych elementów setki. Łatwiej jest więc o pęknięcia. Za problem pęknięć na skutek osiadania budynku odpowiada w głównej mierze niestabilne podłoże. Jeśli ściany wymurujemy z pustaków keramzytowych i postawimy na płycie fundamentowej (tak jak monolit Praefy) peknięcia nam nie grożą. |
|
|
|
||
24.05.2010, 14:14
|
||
|
Za problem pęknięć na skutek osiadania budynku odpowiada w głównej mierze niestabilne podłoże. Jeśli ściany wymurujemy z pustaków keramzytowych i postawimy na płycie fundamentowej (tak jak monolit Praefy) peknięcia nam nie grożą. Oczywiście, że zależy od gruntu. Jednak nasze ściany dają większą pewność braku takich pęknięć. -------------------- |
|
|
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2010, 23:33 |