|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
13.07.2006, 07:56
|
||
|
Ekspert Grupa: Admin Postów: 2 998 Dołączył: 23.09.2004 Skąd: Warszawa Pomógł: 30 razy |
Opinie na temat paneli prysznicowych i brodzików.
Warto przeczytać: http://www.budujemydom.pl/artykuly/992_dla...iel_na_stojaco/ -------------------- Redakcja Portalu Budujemy Dom
porady budowlane i produkty dla budujących dom jednorodzinny http://www.budujemydom.pl Inne spojrzenie na Budujemy Dom www.facebook.com/BudujemyDom ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
| Gość: T. Brzęczkowski |
13.07.2006, 09:05
|
|
|
|
prysznic tak Ale bez kabiny i brodzika! Kratka ściekowa pod prysznicem, ale zbierająca wodę z całej łazienki.
Dlaczego? 1-Higiena - latwość dezynfekcji (plać domestosem i spłukać) 2-oszczędność- cena wody i energii zmusza nas do stosowania baterii bezdotykowych, co w przypadku kabiny jest nie wykonalne. 3-estetyka- Gdyby chlapało, (a nie chlapie) można prysznic zakończyć perlatorem (bardzo miłe) |
|
|
|
||
13.07.2006, 20:01
|
||
|
Aktywny Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Postów: 121 Dołączył: 1.04.2006 Skąd: Gdynia |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
| Gość: T. Brzęczkowski |
14.07.2006, 09:07
|
|
|
|
Ciężko jest się oddalić od baterii w kabinie. Co do samych bateri to od 99' używam oras żadziej sanela
|
|
|
|
||
| Gość: Gość |
16.07.2006, 13:45
|
|
|
|
natrysk to fajna sprawa, szybko, czysto, higienicznie, ale w domu powinna być także wanna, miło czasem poleżeć w gorącej aromatycznej kąpieli samemu lub we dwoje
|
|
|
|
||
16.07.2006, 14:05
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 2 Dołączył: 16.07.2006 Skąd: Warszawa |
Dwoje da sobie radę
Z własnego doświadczenia mogę jednak napisać, że i z prysznicem można sobie poradzić - dopóki Małą trzeba było przytrzymywać w wanience, stawialiśmy ją na stole. Odkąd siedzi sama wanienka stoi po prostu na podłodze łazienki. A tak naprawdę odkąd nauczyła się stabilnie stać, coraz częściej wchodzi ze mną lub mężem pod prysznic. I bardzo to lubi! |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
| Gość: Guest_Daniel_* |
7.08.2006, 21:26
|
|
|
|
Dwoje da sobie radę Z własnego doświadczenia mogę jednak napisać, że i z prysznicem można sobie poradzić - dopóki Małą trzeba było przytrzymywać w wanience, stawialiśmy ją na stole. Odkąd siedzi sama wanienka stoi po prostu na podłodze łazienki. A tak naprawdę odkąd nauczyła się stabilnie stać, coraz częściej wchodzi ze mną lub mężem pod prysznic. I bardzo to lubi! Faktycznie u mnie jest tak samo , ale odkąd podrosła bardziej lubi wanne |
|
|
|
||
26.10.2006, 11:05
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 4 Dołączył: 26.10.2006 |
Faktycznie u mnie jest tak samo , ale odkąd podrosła bardziej lubi wanne Witam od wielu lat wyposażam ludziom łazienki i mogę śmiało powiedzieć, że wybór między wanną , a prysznicem jest kwestią trybu życia. Osoby będące w ciągłym ruchu chętniej wybierają natrysk , domatorzy natomiast wolą wannę . Ideanym rozwiązaniem byłyby dwa urządzenia lub jesli ktoś nie ma miejsca połączenie wanny z kabiną . Pamiętajmy, że wanna (zwłaszcza w blokach) nie zawsze służy tylko do pluskania. Myje się w niej różne rzeczy, różnych gabarytów. Poza tym kąpiel w wannie może dostarczać wiele zabawy ( zwłaszcza dzieciom ) . Romantyczna kąpiel przy świecach jest tańsza i często dużo przyjemniejsza niż kolacja w restauracji teraz trochę sprostowań : 1) prysznic oszczędniejszy niż wanna . Tak ...ale w określonych warunkach. Np. jesli ktoś ma panel hydromasażowy to powinien liczyć się z tym, że średnie zużycie wody przy nim to ok 10-12 litrów/min. Wanna średniej wielkości ma pojemność ok 200l. ( zwykle nalewa się 1/3 pojemności ) . Jeśli ktoś lubi dłuższe kąpiele np. 20 min łatwo może wyliczyć , że zużycie wody z panelu będzie podobne lub większe ...przy zastosowaniu zwykłej słuchawki średnie zużycie wynosi ok.6l/min . Dlatego warto przy wyborze popatrzeć na problem z wielu płaszczyzn i zastanowić się do czego łazienka ma nam służyć . Prócz funkcji higienicznych spełnia przecież ona często rolę pralni , suszarni itd... p.s. szybki prysznic z pewnością rozbudzi i pobudzi do działania ..w tej kwestii kąpiel na stojąco jak najbardziej pozdrawiam Krystian Kryś Grudnik Łódź |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
13.12.2006, 14:42
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 32 Dołączył: 8.11.2006 |
Wyjściem pośrednim może być wanna z ze składanym panelem osłonowym lub tylko częściowo przesłonięta szkłem. Ale jak juz tu powiedziano, co kto lubi
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.11.2007, 13:48
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 124 Dołączył: 3.11.2007 |
Wanna ma swoje zalety. Można nadrobić zaległości w lekturze prasy po całym dniu pracy. Wprawdzie wiem również o ludziach którzy podczas kąpieli pracują na laptopie ale tego akurat nie polecam.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
11.11.2007, 20:00
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 344 Dołączył: 1.11.2007 Pomógł: 1 raz |
Mam prysznic i wannę i muszę powiedzieć, że wanna w moim przypadku jest zbędna - jest od roku a Ja kąpałam sie w niej kilka razy dopiero - jest natomiast wieczorami oblegana przez mojego męża i dzieci. Ale Ja oczywiście nie pozwalam na codzienne kąpiele w wannie - o nie - przeciez mamy szambo - nie ma kanalizacji więc umówliśmy się, że wanna tylko raz w tygodniu - reszta to prysznic.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
12.11.2007, 09:38
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 843 Dołączył: 2.11.2007 |
W przypadku szamba wanna nie jest wskazana ze względów ekonomicznych
Wywóz szamba kosztuje mnie 130zł co miesiąc więc zdecydowanie prysznic z głębokim dużym brodzikiem - który można zakryć korkiem - jest lepszym rozwiązaniem. Dla dzieci do kąpieli też się sprawdzał gdy byli mniejsi - napuszczałam im wodę jak do wanny (około 20 cm wody) - nie było z tym żadnego problemu. A oszczędność wody duża!!!! |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
12.11.2007, 10:05
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 14 Dołączył: 28.10.2007 |
To smutne. Nie ma sposobu by we własnym domu korzystać do woli z kąpieli?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
12.11.2007, 10:34
|
||
|
To smutne. Nie ma sposobu by we własnym domu korzystać do woli z kąpieli? Mnie to nie smuci . Raczej staram się nie przejmować takimi drobiazgami . Myślę, że za jakiś czas gmina zrobi nam kanalizację więc będzie mozna lać wodę - tylko że to wbrew naszemu środowisku. Powinniśmy chronić naszą planetę i nie wylewać niepotrzebnie wody , której niedługo może zabraknąć. Ja oszczędzam wodę od 10 lat - tzn. nie wylewam jej niepotrzebnie. A tak szczerze mówiąc kto z nas ma czas na wylegiwanie się w wannie ? Ja go nie mam . |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
12.11.2007, 10:37
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 14 Dołączył: 28.10.2007 |
Jest czas na pracę i jest czas na relaks. A co to za relaks pod prysznicem?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
14.11.2007, 00:01
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 621 Dołączył: 1.11.2007 Skąd: Chotomów/koło Wa-wy Pomógł: 1 raz |
Relaks pod prysznicem może być doskonały pod warunkiem, że jesteśmy tam z TĄ odpowiednią OSOBĄ . Cóż może być bardziej relaksującego?
Wanna w tej dziedzinie przegrywa z prysznicem..... |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
14.11.2007, 14:57
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 11 Dołączył: 14.11.2007 |
Ja miałam wanne i może z niej skorzystaliśmy 5 razy na 10 lat więc teraz mam tylko prysznice i jestem bardzo zadowolona:)
-------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
15.11.2007, 08:27
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Postów: 59 Dołączył: 15.11.2007 |
Prysznic oszczędza czas. Jest zdrowszy zajmuje mniej miejsca - sprzyja aktywnemu trybowi życia. Jedyne zastrzeżenie to - nawiązując do jednej z wypowiedzi powyżej - że jak dotychczas, żaden z producentów nie pomyślał o sprzedaży pryszniców w komplecie z tą odpowiednią osobą.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
15.11.2007, 20:12
|
||
|
Prysznic oszczędza czas. Jest zdrowszy zajmuje mniej miejsca - sprzyja aktywnemu trybowi życia. Jedyne zastrzeżenie to - nawiązując do jednej z wypowiedzi powyżej - że jak dotychczas, żaden z producentów nie pomyślał o sprzedaży pryszniców w komplecie z tą odpowiednią osobą. Czasami osoba jest nieodpowiednia, ale odczucia wspaniałe ....... |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
12.04.2009, 21:31
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 198 Dołączył: 13.01.2009 |
prysznic tak Ale bez kabiny i brodzika! Kratka ściekowa pod prysznicem, ale zbierająca wodę z całej łazienki. Dlaczego? 1-Higiena - latwość dezynfekcji (plać domestosem i spłukać) 2-oszczędność- cena wody i energii zmusza nas do stosowania baterii bezdotykowych, co w przypadku kabiny jest nie wykonalne. 3-estetyka- Gdyby chlapało, (a nie chlapie) można prysznic zakończyć perlatorem (bardzo miłe) sorry ale dla mnie to porażka jak w hotelu w jednym pomiewszczeniu z toaletą kompiesz się a obok tronik a w razie czego masz zalane wszystko wolę trdycyjnie i wygodnie. pozdrawiam |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2012, 01:37 |