|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
| Gość: Guest_Andrzej M_* |
1.06.2006, 15:19
|
|
|
|
Witam!
W moin domu który obecnie remontuję, poprzednicy pozostawili mi posadzkę zimną tak,że musze szybko z nią coś zrobić. Otóż betonowa podłoga, która jest stropem piwnicy pokryta jest płytkami lastriko ok 25 mm grubości. Zimne to jak lód. Ale za to są bardzo równo i szczelnie położone. Trudno też się je odrywa. A odrywanie powoduje ubytki w betonie. Dlatego postanowiłem je zostawić. Obniża to trochę wysokość, która teraz ma ok 2,5m. Moje pytanie brzmi: co położyć pod panele podłogowe, aby ociepliło mi to podłogę i nie zabrało jeszcze tej i tak małej wysokości. Oczywiście coś niedrogiego a funkcjonalnego. Te gąbki czy płytki cieniutkie jakie widzę w supermarketach, są raczej wyciszające do pływających podłóg, niż ogrzewające. Bardzo proszę fachowców i osoby które miały podobny problem o poradę |
|
|
|
||
2.06.2006, 11:43
|
||
|
Ekspert Grupa: Admin Postów: 2 998 Dołączył: 23.09.2004 Skąd: Warszawa Pomógł: 30 razy |
Podłoga kamienna czy z lastrika będzie zawsze w dotyku zimna, gdyż materiał ten dobrze przewodzi ciepło i nawet gdy będzie miał temperaturę 20st C to i tak odczujemy zimno. Problem więc tkwi nie w ociepleniu podłogi, a pokryciu jej materiałem ciepływ w dotyku - np. przewidywanymi panelami ułożonymi na zwykłym podkladzie z gąbki. Natomiast przenikanie ciepła przez strop można znacząco ograniczyć układając izolacje cieplną na suficie w piwnicy.
-------------------- Redakcja Portalu Budujemy Dom
porady budowlane i produkty dla budujących dom jednorodzinny http://www.budujemydom.pl Inne spojrzenie na Budujemy Dom www.facebook.com/BudujemyDom ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
| Gość: Jan |
8.06.2006, 11:36
|
|
|
|
u mnie była taka sytuacja, że mam garaż pod pokojem i postanowiłem wykonać ocieplenie sufitu w garażu pomimo, że w garażu mam mały grzejnik, do sufitu przykleiłem 10 cm styropianu, myślę że dzięki temu moje rachunki za ogrzewanie są nieco mniejsze
|
|
|
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2012, 01:26 |