|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
9.08.2010, 10:51
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 3 Dołączył: 9.08.2010 |
W najbliższym czasie przeprowadzam się do większego M. Całe mieszkanie jest po remoncie /4 lata temu/ - gładź i farba na ścianach w stanie idealnym, nie znalazłem niczego podejrzanego, trzyma się doskonale. Użyta farba to prawdopodobnie Beckers lub Tikkurila. Jednak kuchnię i łazienkę wypadałoby odświeżyć a w jednym pokoju chcę zmienić kolor. Czy muszę zdzierać starą farbę /intensywne kolory/ i malować od początku czy można jakoś prościej?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.08.2010, 12:29
|
||
Zębata-Nieszczerbata![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 1 707 Dołączył: 28.03.2010 Skąd: uć Pomógł: 30 razy |
Na Twoim miejscu bym zdzierała, bo może zacząć się łuszczyć podczas malowania i wtedy masz podwójną robotę i stratę kaski na to co już pomalowałeś.
-------------------- "Błogosławiony niech będzie człowiek, który nie mając nic do powiedzenia, nie dostarcza tego dowodu w słowach."G.Eliot
Będąc na uczelni, nie ma mnie tu... Domek Ciril!!! |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.08.2010, 15:33
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 1 161 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: od Jury po Cieszyn Pomógł: 16 razy |
Ciężka sprawa. Może wyglądać ok, a jak sie zacznie malować to odchodzi. Tak miałem u teściowej. Zacząłem malować i stara farba(była 1 warstwa) zaczęła odchodzić. Niestety trzeba było zdzierać, jeszcze gładź na suficie musiałem robić.
Polecam takie małe sprężarki do malowania farbą do kupienia w Castoramie/Obi. Nie dotykasz powierzchni ściany, więc w razie czego nic ci nie odpadnie/złuszczy się. Tylko kosztuje trochę, chociaż w Realu widziałem taką za 90zł. http://www.centrumkolorow.pl/index.php?pro...mp;prod_id=1559 Albo zamiast drapania http://www.dyrup.pl/diy/outside/usuwacze/p...ler%204298.aspx Ale nie wiem jak działa, widziałem tylko reklamę. -------------------- Skarpetki to takie stwory, które łącza się w pary na krótko, zanim wejdą do stada.. :):)
"andrzejto1" |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.08.2010, 15:38
|
||
pęczek rzodkiewek![]() Grupa: Uczestnik Postów: 4 332 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Allenstein - niestety tylko duszą... Pomógł: 212 razy |
przeca można przetestować
z urzędu zabierać się za zdzieranie to można sobie tylko roboty dołożyć i biedy napytać -------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.08.2010, 15:39
|
||
Dr Feelgood![]() Grupa: Uczestnik Postów: 4 071 Dołączył: 14.05.2010 Skąd: ci to przyszło do głowy Pomógł: 24 razy |
Zanim chopok zacznie malować, może i generalnie powinien przemyć ścianę i zagruntować ją dobrym preparatem. Po pierwsze ściana może być tłusta. Po drugie podczas mycia i gruntowania (minimalny nakład środków) wszystko wylezie jak ma wyleźć. Nie zdzierałbym starej farby, bo po tym trzeba jeszcze raz szpachlować ścianę, a kto wie czy nowa gładź będzie się trzymoć starej..? Po gruntowaniu mo się gwarancję. I taka jak pisze uczony, post wyżej- szkoda pracy.
Ten post edytował racer 9.08.2010, 15:40 -------------------- racek placek
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.08.2010, 07:23
|
||
nr użytkownika 402![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 290 Dołączył: 9.06.2005 Skąd: podkarpacie Pomógł: 7 razy |
... Czy muszę zdzierać starą farbę /intensywne kolory/ i malować od początku czy można jakoś prościej? można prościej ... wynajmuje sie fachowca - malarza, a on powinien wiedzieć co trzeba robić p.s. w takich sytuacjach nie ma reguł, bo wczesniejsze malowanie mógł wykonać dyletant, który dla zaoszczędzenia paru zł tez nie wynajmował malarza ... i skasztanił malowanko p.s. 2 podobne dylematy przezywali ludzie w dawnym PRL - u ... stać ich było zawsze na wódkę, a zawsze brakowało im na przegrychę lubili za to namiętnie dyskutowac "co robic aby sie nie upić ... " Ten post edytował brzoza 10.08.2010, 07:24 -------------------- zobaczysz we mnie spokój traw, zobaczysz we mnie dziki wiatr ...
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.08.2010, 08:22
|
||
|
można prościej ... p.s. 2 podobne dylematy przezywali ludzie w dawnym PRL - u ... stać ich było zawsze na wódkę, a zawsze brakowało im na przegrychę lubili za to namiętnie dyskutowac "co robic aby sie nie upić ... " Ten PRL to z autopsji czy z opowiadań? Jak to pierwsze - współczuję. Pomaga wóda bez zagrychy. Jak to drugie - to nie zabieraj głosu. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.08.2010, 12:20
|
||
nr użytkownika 402![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 290 Dołączył: 9.06.2005 Skąd: podkarpacie Pomógł: 7 razy |
stać na nowe mieszkanie nie stac na malarza ... tak podejrzewałem -------------------- zobaczysz we mnie spokój traw, zobaczysz we mnie dziki wiatr ...
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.08.2010, 12:31
|
||
|