|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
4.02.2012, 19:37
|
||
|
Aktywny Grupa: Uczestnik Postów: 156 Dołączył: 8.01.2008 |
Mam bramę garażową - podobno ocieplaną - Wiśniowskiego i garaż który znajduje się w bryle budynku . Ściany zewnętrzne są z Porothermu 25 cm. + 15 cm. styropianu , pow. garażu to ok. 21m.kw. i znajdują się tam składane schody na strych i zamiast okna luksfer o pow. 1,2 m.kw . Teraz pytanie czy temp. w garażu na poziomie -2st. przy temperaturze zewnętrznej - 14st. to normalna sprawa ? Mam tam grzejnik ale wiadomo że przy ogrzewaniu gazowym nie działa non stop i boję się że może zamarznąć .
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
4.02.2012, 19:42
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 1 771 Dołączył: 16.09.2010 Pomógł: 29 razy |
Mam bramę garażową - podobno ocieplaną - tego producenta i garaż który znajduje się w bryle budynku . Ściany zewnętrzne są z Porothermu 25 cm. + 15 cm. styropianu , pow. garażu to ok. 21m.kw. i znajdują się tam składane schody na strych i zamiast okna luksfer o pow. 1,2 m.kw . Teraz pytanie czy temp. w garażu na poziomie -2st. przy temperaturze zewnętrznej - 14st. to normalna sprawa ? Mam tam grzejnik ale wiadomo że przy ogrzewaniu gazowym nie działa non stop i boję się że może zamarznąć . Obecnie to gazowy dział więcej niż nie działa wiec bym był spokojny. Inna sprawa to nie najlepszy pomysł aby w garażu był grzejnik. Tylko go nie zamykaj termostatem. A co masz w podłodze? -------------------- "Najważniejsze są marzenia
bez nich życie się nie zmienia wiec nie wahaj się pomarzyć o czym chcesz..." Polecam: Dziennik budowy kopuły - szczegółowy opis na stronie architektów projektu Dziennik budowy - budowa kopuły na forum budujemydom.pl www.hdtvpolska.com - najlepszy portal o wysokich technologiach www.klubsorento.pl - portal dla miłośników kia sorento http://plc-home.pl/ - Inteligentny Budynek? Zbuduj go SAM ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
4.02.2012, 20:01
|
||
|
Obecnie to gazowy dział więcej niż nie działa wiec bym był spokojny. Inna sprawa to nie najlepszy pomysł aby w garażu był grzejnik. Tylko go nie zamykaj termostatem. A co masz w podłodze? Jak napalę w kominku to mi się nic nie włącza , grzejnik ma funkcję że jak jest zimno to zawór sam sie otwiera . A w podłodze poza 5 cm. styropianu to nic nie ma . p.s. przy tych mrozach zwiększam temp. na czujniku w domu i przepalam gazem , zastanawiam się nad demontażem tego grzejnika ale mi chodzi o tą temp. czy to normalne ? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
4.02.2012, 20:27
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 1 771 Dołączył: 16.09.2010 Pomógł: 29 razy |
Szkoda ze dałeś te 5 cm, mógłbyś mieć juz sprawę załatwioną. Przy takich mrozach temperatura w garażu jest raczej normalna.
Z tym grzejnikiem, to pamiętaj żeby przy demontażu także zdemontować rurki. -------------------- "Najważniejsze są marzenia
bez nich życie się nie zmienia wiec nie wahaj się pomarzyć o czym chcesz..." Polecam: Dziennik budowy kopuły - szczegółowy opis na stronie architektów projektu Dziennik budowy - budowa kopuły na forum budujemydom.pl www.hdtvpolska.com - najlepszy portal o wysokich technologiach www.klubsorento.pl - portal dla miłośników kia sorento http://plc-home.pl/ - Inteligentny Budynek? Zbuduj go SAM ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
4.02.2012, 20:31
|
||
|
Szkoda ze dałeś te 5 cm, mógłbyś mieć juz sprawę załatwioną. Przy takich mrozach temperatura w garażu jest raczej normalna. Z tym grzejnikiem, to pamiętaj żeby przy demontażu także zdemontować rurki. Za mało dałem styropianu ? , kurcze z rurkami nic nie da rady zrobić bo juz kafelki położone w garażu . |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
4.02.2012, 21:58
|
||
W ogóle się nie powinno dawać.
A może spróbuj zmienić grzejnik na większy. To by było najłatwiejsze. -------------------- "Najważniejsze są marzenia
|
|
Pomocna porada
0
|
||
4.02.2012, 22:10
|
||
|
Grzejnik mniej ważny i tak jak mówiłeś nie potrzebny , za ścianą ( pustak max 220 ) tego garażu jest pokój w którym jest nie za ciepło i zastanawiam się czyta ściana powinna zostać ocieplona bo chyba te zimno przenika przez nią .
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
4.02.2012, 22:27
|
||
Oczywiście że powinna być ocieplona.
-------------------- "Najważniejsze są marzenia
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.02.2012, 02:41
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 3 558 Dołączył: 9.06.2010 Pomógł: 105 razy |
Grzejnik mniej ważny i tak jak mówiłeś nie potrzebny , za ścianą ( pustak max 220 ) tego garażu jest pokój w którym jest nie za ciepło i zastanawiam się czyta ściana powinna zostać ocieplona bo chyba te zimno przenika przez nią . Nie inaczej CYTAT Ściany zewnętrzne są z Porothermu 25 cm. + 15 cm. Przy takim ociepleniu całościowym budynku 10cm styro powinno być OK Pamiętaj tylko że obecnie ta ściana działa jako grzejnik w garażu, i między innymi dzięki niej masz takie temperatury a nie inne. Po ociepleniu garaż się ochłodzi. Jeśli zdecydujesz się na odcięcie grzejnika w garażu, znajdź pierwsze dostępne miejsce na zasilaniu, i zmostkuj je z powrotem. po odcięciu przedmuchaj rury żeby pozbyć się resztek wody. Taki zabieg pozwoli Ci uniknąć rozerwania obiegu garażowego w momencie jego zamknięcie. Drugim sposobem jest zmostkowanie w miejscu podłączenia grzejnika i zostawienie obiegu drożnego. Ten mostek można zaizolować termicznie co zminimalizuje straty ciepła tego pustego obiegu. -------------------- Nigdy nie wiedziałeś co mówi, ale i tak słuchałeś z przyjemnością
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.02.2012, 11:34
|
||
|
Dzięki za porady , dla mnie najważniejsze jest ciepło w tym pokoju za ścianą garażu a póżniej to żeby grzejnik nie pękł . Domek mam taki że jak napalę w kominku to piec nie włącza się wcale i tak jak pisałem wcześniej wymuszam jego pracę przy większych mrozach .
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.02.2012, 11:38
|
||
Czyli zrób jak kolega Jani_63 zaproponował. najpierw wywal grzejnik, zmostkuj aby był przepływ wody w rurkach. A następnie na to styropian o określonej grubości
Ale osobiście zrobiłbym to dopiero na wiosnę. -------------------- "Najważniejsze są marzenia
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.02.2012, 00:55
|
||
|
Bywa Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 91 Dołączył: 22.07.2011 Pomógł: 9 razy |
A zanim zaczniesz nerwowe manewry przy grzejniku sprawdź bramę. Miałem dziś okazję być przy jednej. Odchodziła od płaszczyzny pionowej o średnio 3mm niemal na całej wysokości, nie dochodziła górą o ok 5mm, i dołem jednym bokiem o ok 5mm. Jakby nie patrzeć - dość duża szczelina wentylacyjna. Po lekkich regulacjach sądzę że temperatura w tym garażu podniesie się o 2-3 stopnie:)
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
7.02.2012, 10:13
|
||
Profesjonalista![]() Grupa: Redakcja Budujemy Dom Postów: 838 Dołączył: 24.06.2009 Pomógł: 57 razy |
Mam bramę garażową - podobno ocieplaną - Wiśniowskiego i garaż który znajduje się w bryle budynku . Ściany zewnętrzne są z Porothermu 25 cm. + 15 cm. styropianu , pow. garażu to ok. 21m.kw. i znajdują się tam składane schody na strych i zamiast okna luksfer o pow. 1,2 m.kw . Teraz pytanie czy temp. w garażu na poziomie -2st. przy temperaturze zewnętrznej - 14st. to normalna sprawa ? Mam tam grzejnik ale wiadomo że przy ogrzewaniu gazowym nie działa non stop i boję się że może zamarznąć . Temperatura w garażu - jeśli pytasz o stan faktyczny - to za mało - powinno być na lekkiem plusie. Standardowo +7 - tak ustawia się temperature przeciwzamrożeniową - głownie chodzi o ochronę instalacji wodnej. Z czego wynika taki stan - z przegród. Temat do większego liczenia - zagadnienie z fizyki budowli. Zmień system grzania i sprawdź ile się podniesie temperatura. -------------------- Aleksander Rembisz
Absolwent Politechniki Warszawskiej wydziału Inżynierii Lądowej. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.02.2012, 21:44
|
||
|
Temperatura w garażu - jeśli pytasz o stan faktyczny - to za mało - powinno być na lekkiem plusie. Standardowo +7 - tak ustawia się temperature przeciwzamrożeniową - głownie chodzi o ochronę instalacji wodnej. Z czego wynika taki stan - z przegród. Temat do większego liczenia - zagadnienie z fizyki budowli. Zmień system grzania i sprawdź ile się podniesie temperatura. Chyba żle zadałem pytanie i nie chcę ogrzewać garażu . Czy ocieplenie ściany garażowej 10 cm. styro lub wełny poprawi sytuację w pokoju obok garażu ? p.s. tak wygląda dom - http://www.galeriadomow.pl/projekt,upb219-...inajek,166.html Ten post edytował sosek 9.02.2012, 21:46 |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
10.02.2012, 05:56
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 3 558 Dołączył: 9.06.2010 Pomógł: 105 razy |
Nie czytasz uważnie.
Skoro ściana garażu działa jako grzejnik, to ocieplenie jej wyłącza ją z tej funkcji a tym samym spowoduje podniesienie temperatury w pokoju. Max'y mają lambdę 0,44Wm/K Współczynnik przenikania ciepła "U" przy grubości ściany około 30 cm to 1,467W/mK Dołożenie w formie ocieplenia 10cm "słabego" styropianu o lambdzie 0,04W/mK obniży "U" tej ściany do poziomu 0,314W/mK. Ściana będzie więc 4,5 raza cieplejsza niż obecnie. Każdy lepszy (cieplejszy) styropian jeszcze dodatkowo poprawi ten wynik. -------------------- Nigdy nie wiedziałeś co mówi, ale i tak słuchałeś z przyjemnością
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2012, 01:21 |