|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
18.08.2010, 15:19
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 40 Dołączył: 18.08.2010 Pomógł: 1 raz |
Witam serdecznie.
Zakupilismy z mezem mala dzialeczke (528m), ktora jest pochyla. Najwyzszy punkt ma 26,5 a najnizsza wartswica 23.5 m npm. Czyli na dlugosci dzialki 22m jest spadek 3 m. Znajomi projektanci namawiaja nas na czesciowe podpiwniczenie i zrobienie tam garazu. Ze wzgledu na ograniczony budzet obawiam sie kosztow. Wiem ze takie rozwiazanie ma swoje uzasadnienie w tym ze na malej dzialce (500m) bedzie garaz bez zabierania dodatkowej powierzchni oraz ze wykorzysta sie naturalne polozenie terenu. Na forach budowlanych sa podawane kosmiczne ceny piwnic. Czy w przypadku naturalnego spadku terenu do drogi oraz malego domku a'la stodola (90m pow uzytk.) koszt czesciowego podpiwniczenia jest rowniez bardzo wysoki??Czy to dobry pomysl?? A moze ktos bylby w stanie odpowiedziecjak jak duzo mogloby to nas wyniesc??? Ponizej wklejam zarys posadowienia budynku i zdjecie domku. Domek, prosty-90 mpow uzytkowej + pod polowa piwnica ![]() ![]() Za wszelkie podpowiedzi z gory bardzo dziekuje |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
18.08.2010, 15:44
|
||
|
A moze ktos ostatnio robil czesciowe podpiwniczenie wynikajace z uksztaltowania terenu i moglby sie podzielic doswiadczeniem??
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.08.2010, 09:09
|
||
Profesjonalista![]() Grupa: Redakcja Budujemy Dom Postów: 580 Dołączył: 19.06.2009 Pomógł: 78 razy |
Koszty budowy piwnicy są mniej więcej takie same jak przy stawianiu ścian nadziemia. W opisanej sytuacji korzystniejsze będzie wykonanie pełnego podpiwniczenia - praktycznie kosżt niewiele wiekszy niż przy częściowym a uzyskuje się wiekszą powierzchnię gospodarczą i stabilniejsze posadowienie budynku.
-------------------- Cezary Jankowski
Miesięcznik Budujemy Dom Inżynier budownictwa lądowego. Inspektor nadzoru inwestorskiego z wieloletnim stażem. Doradca działów obsługi klienta sieci supermarketów budowlanych. Zdeklarowany sceptyk nowatorskich technik budowlanych. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.08.2010, 09:43
|
||
|
Dziekuje za odpowiedz.
Spotkalam sie z wieloma opiniami ze koszt budowy piwnicy to ok 40% kosztow budowy calego domu. Wg mnie to baardzo duzo. Czy w przypadku takiego uksztaltowania terenu, czyli naturalnego spadku ten koszt rowniez bylby tak wysoki. Bylby Pan lub ktos z forumowiczow w stanie okreslic ile mogloby wyniesc takie podpiwniczenie. Zastanawiam sie jeszcze nad niwelacja terenu?? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.08.2010, 09:46
|
||
none![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 5 872 Dołączył: 27.03.2010 Skąd: Rybnik Pomógł: 73 razy |
Ja mam własnie taki przypadek - do na działce ze spadkiem, tylko spadek troche mniejszy - około 1.7m na 10m.
Mam podpiwniczenie pod całością. Koszta nie sa wcale takie kosmiczne jak sie pisze. Ja mam 75m2 piwnicy, a garaż z boku dostawiony, bo chciałem miec dużą piwnicę, tak mi pasowało -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.08.2010, 10:27
|
||
|
Przejarzalam twoj dziennik adiqq- bardzo fajny domek. Bryla podobna do mojego, tylko twoj wiekszy o jakiem 40m:)
Spadek dzialki faktycznie masz duzo mniejszy .Podane u Ciebie koszty fundamentow to 45 tys. Czyli rozumiem ze w tym piwnicy to mniej wiecej ok20 tys. Bo gdybys nie robil piwnicy to koszt fundamentow bylby ok 25 tys. Wiec moze nie taki wilk straszny jak go maluja |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.08.2010, 11:27
|
||
none![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 5 872 Dołączył: 27.03.2010 Skąd: Rybnik Pomógł: 73 razy |
juz to gdzies pisałem - zreszta jak ktos chetny, to moge udostepnic szczegolowe dane - mam w excelu kazda fakture nabita...do tego co napisałas, trzeba doliczyc:elektryke,tynki,wylewki,jakies co ewentualnie(ja mam) w moim przypadku kafelki na podlodze(tanie, 8,5/m2, 3gatunek) Kiedys tam to pomaluje te piwnice.
tak na oko, to piwnica na gotowo to około 35-40tys wiecej niz fundament (dla mojego przypadku)- ale to zalezy tez od standardu wykonczenia...No i trzeba pamietac, ze dla dzialki ze spadkiem, jak warunki gruntowe nie przeszkadzaja, to az sie prosi...wiesz ile zapłaciłbym za piasek gdybym nie budował piwnic?!? nie chce nawet myslec... -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
19.08.2010, 12:11
|
||
|
U nas poki co w piwnicy mialbybyc garaz i jedynie prad tam chcemy podciagnac i zostawic na razie na surowo, a kiedys tam sobie ja wykonczyc.
Aczkoliwiek niektore wypowiedzi wystraszyly mnie bardzo. Typu ze koszt piwnicy jest rzedu 60-100 tys na surowo, badz tez ze koszt piwnicy to tyle samo co koszt dwoch kondygnacji nadziemnych. Wydaje mi sie, ze tak jest w przypadku bardzo duzych piwnic i plaskiej dzialki badz tez tam gdzie sa wysoko wody gruntowe. Ale pocieszam sie, ze w moim przypadku domek maly i dzialka ze znacznym spadkiem wiec nie bedzie moze tak zle. W sumie projektant rzucil taka propozycje zamist wysokich scian fundamentowych i niwelacji terenu.Wiec chyba na to samo wyjdzie a nie trzeba stawiac osobnego garazu |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
31.08.2010, 13:19
|
||
pęczek rzodkiewek![]() Grupa: Uczestnik Postów: 4 332 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Allenstein - niestety tylko duszą... Pomógł: 212 razy |
wracamy do tematu, czy już po herbacie?
-------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2012, 01:15 |