|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
9.07.2010, 08:45
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 337 Dołączył: 13.06.2010 |
Czym kierowaliście się przy wyborze np deski trójwarstwowej a nie np. deski litej.
Wady i zalety obu desek są ogólnie znane. Lita deska o grubości 15 czy 22mm wzbudza większe zaufanie co w takim razie spowodowało że kupowaliście deskę trójwarstwową. Czy jest może ktoś na forum kto użytkuje podłogę z deski trójwarstwowej i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.07.2010, 14:08
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 14 Dołączył: 7.07.2010 |
Zarówno drewno, jak i panele mają wszechstronne zastosowanie i szeroką paletę wzorów. Przy ich wyborze powinniśmy zwrócić uwagę na dodatkowe cechy: estetykę, oryginalność, twardość oraz na to, w jakich pomieszczeniach i jak szybko chcemy położyć podłogę. Myślę, że ten artykuł będzie w stanie Ci pomóc i pokaże różnice.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.07.2010, 15:30
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 14 Dołączył: 7.07.2010 |
Dodam jeszcze jeden materiał, który może Ci pomóc w większym stopniu w odpowiedzi na Twoje wątpliwości. Artykuł jest tu
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
23.07.2010, 20:36
|
||
Początkujący![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 23 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Z Chile Pomógł: 3 razy |
Dodam jeszcze jeden materiał, który może Ci pomóc w większym stopniu w odpowiedzi na Twoje wątpliwości. Artykuł jest tu Z opinii użytkowników forum budowlanego wiem, że deska Barlinecka jest bardzo miękka , podatna na zarysowania. Ponadto - to już moja opinia - jest tak samo "sztuczna" jak panel, ponieważ drewno jest klejone żywicami, a możliwość cyklinowania takiej deski, renowacji możesz włożyć między bajki, z 3mm nic nie zrobisz. Moim zdaniem lepiej kupić dobry, renomowany panel - z mojego punktu widzenia ważna jest grubość (optymalnie 12mm) klasa ścieralności - jak najwyższa , no i producent - osobiście kieruję się w strono tych różnych krono coś. Jeśli jednak zależy Ci na stylu, klasie, jakości, to postaw na prawdziwą litą deskę, parkiet, itp , a swoją uwagę skup na fachowej ekipie od kładzenia , pochodzeniu materiału, lakierach , olejach i należytej pielęgnacji - wilgotność, itp. Co do cen , to w podobnej cenie kupisz pseudo deskę Barlinecką , bardzo drogi panel, deskę podłogową średniej jakości z montażem.....oczywiście nad tym można jeszcze debatować. Podsumowując, jeśli liczy się cena I trwałość i wygląd w średnim stopniu TO - bardzo dobry panel. Jeśli tylko cena - to tani panel jedzą psy, nienawidzę tego odgłosu tanich paneli, wybrzuszeń na krawędziach i przyciągania kurzu , jest też tania deska iglasta ....prawdziwy fachowiec nawet z tego zrobi piękną podłogę. Jeśli liczy się elegancja, klasa, natura, wygląd, trwałość - to LITE , prawdziwe drewno. Tak to z moich przemyśleń wygląda. Dla dociekliwych mam gres i zwykłe deski jodłowe na podłogach (ze szparami na pająki) |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2012, 01:14 |