|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
20.09.2010, 13:54
|
||
Początkujący![]() Grupa: Uczestnik Postów: 9 Dołączył: 2.10.2008 |
Witam
Mam pewien problem. W łazience zauważyłem efekt ciągu wstecznego do pomieszczenia. Komin wentylacyjny jest wykonany za pomocą rury spiro i podłaczonej do dachówki wentylacyjnej całość ma długość 1 + kominek wentylacyjny ok 40 cm. Poproszę o pomoc co z tym fantem zrobić. Dodam tylko że w cełym domu i w łazience nie mam drzwi wewnętrznych a w oknie łazienkowym są napowietrzniki. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.09.2010, 17:12
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 4 787 Dołączył: 26.10.2009 Skąd: Na wznak Pomógł: 177 razy |
CYTAT Witam Mam pewien problem. W łazience zauważyłem efekt ciągu wstecznego do pomieszczenia. Komin wentylacyjny jest wykonany za pomocą rury spiro i podłaczonej do dachówki wentylacyjnej całość ma długość 1 + kominek wentylacyjny ok 40 cm. Poproszę o pomoc co z tym fantem zrobić. Dodam tylko że w cełym domu i w łazience nie mam drzwi wewnętrznych a w oknie łazienkowym są napowietrzniki. Łącznik kanałów okrągłych PCV z zaworem zwrotnym,umieścić w rurze spiro . Łącznik kanałów fi 100 z zaworem zwrotnym -------------------- Talem habebis fructum, qualis fuerit labor !
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.09.2010, 17:49
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 5 522 Dołączył: 18.02.2009 Skąd: FM vel sSiwy12 Pomógł: 453 razy |
Ale to nie załatwia problemu wadliwej wentylacji.
Mogą być wadliwe lub zbyt małe nawietrzniki – i niekoniecznie dotyczy to tylko tego pomieszczenia. Zrób „obrzęd gromniczy” opisany przez Adama http://forum.budujemydom.pl/Obrzed-gromnic...any-t11417.html |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
20.09.2010, 18:19
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 4 787 Dołączył: 26.10.2009 Skąd: Na wznak Pomógł: 177 razy |
Ale to nie załatwia problemu wadliwej wentylacji. Mogą być wadliwe lub zbyt małe nawietrzniki ? i niekoniecznie dotyczy to tylko tego pomieszczenia. Zrób ?obrzęd gromniczy? opisany przez Adama l To też półśrodek można modlić się cały tydzień i tak trzeba będzie pomyśleć o instalacji wentylacyjnej z odzyskiem ciepła. -------------------- Talem habebis fructum, qualis fuerit labor !
|
|
|
Pomocna porada
1
|
||
16.02.2011, 23:08
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 3 641 Dołączył: 27.12.2010 Skąd: Dolina Baryczy Pomógł: 110 razy |
Witam Mam pewien problem. W łazience zauważyłem efekt ciągu wstecznego do pomieszczenia. Komin wentylacyjny jest wykonany za pomocą rury spiro i podłaczonej do dachówki wentylacyjnej całość ma długość 1 + kominek wentylacyjny ok 40 cm. Poproszę o pomoc co z tym fantem zrobić. Dodam tylko że w cełym domu i w łazience nie mam drzwi wewnętrznych a w oknie łazienkowym są napowietrzniki. Moze sprawe by zalatwilo przedluzenie kominka wentylacyjnego albo przeniesienie go wyzej blizej kalenicy. -------------------- "To nie sztuka wybudować nowy dom,
Sztuka sprawić, by miał w sobie duszę" T.Misiak |
|
|
Pomocna porada
1
|
||
17.02.2011, 14:03
|
||
Początkujący![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 12 Dołączył: 3.02.2011 Skąd: Wrocław |
Skłaniałbym się do myśli mojego poprzednika, tylko, że to kosztowna przeróbka. Czy efekt ciągu wstecznego utrzymuje się stale, czy zmienia się, np. przy otwieraniu okna, drzwi itp?? Miałem podobną sytuację, lecz wydłużenie komina było niemożliwe. Zastosowałem wentylację wymuszoną z, na wszelki wypadek, blokadą wsteczną.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
17.02.2011, 18:00
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 3 641 Dołączył: 27.12.2010 Skąd: Dolina Baryczy Pomógł: 110 razy |
Skłaniałbym się do myśli mojego poprzednika, tylko, że to kosztowna przeróbka. Czy efekt ciągu wstecznego utrzymuje się stale, czy zmienia się, np. przy otwieraniu okna, drzwi itp?? Miałem podobną sytuację, lecz wydłużenie komina było niemożliwe. Zastosowałem wentylację wymuszoną z, na wszelki wypadek, blokadą wsteczną. Przerobka nie byla by az tak kosztawna, zwroc uwage ze maxr ma kominek-dachowke a ty masz komin. Przeniesienie kominka wyzej nie powinno byc z tym wiekszych problemow czy kosztow . -------------------- "To nie sztuka wybudować nowy dom,
Sztuka sprawić, by miał w sobie duszę" T.Misiak |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
18.02.2011, 10:43
|
||
Początkujący![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 12 Dołączył: 3.02.2011 Skąd: Wrocław |
Rzeczywiście. Jednak trzeba trochę dachówek poprzekładać :] W moim przypadku z kolei trzeba dociągnąć zasilanie. Patrząc perspektywicznie, zużycie prądu może też być kosztowne... Lepiej będzie przełożyć kominek-dachówkę wyżej.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
18.02.2011, 10:57
|
||
pęczek rzodkiewek![]() Grupa: Uczestnik Postów: 4 332 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Allenstein - niestety tylko duszą... Pomógł: 212 razy |
raz - aby cokolwiek działało to min 2-2,5 m różnicy poziomów, bez meandrów typu uniki odpowiedzi przez TB
dwa - "kominek" im dłuższy tym lepiej, bo zawirowania powietrza odbijającego się od połaci dachu, murowanych kominów itp potrafi wtłaczać powietrze do takiego ustrojstwa trzy - trzeba powiedzieć jasno - taki kominek to bez problemu może co najwyżej rurę od kopy odpowietrzać -------------------- albo c..., albo jesteś c..., nie ma innej możliwości
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
26.02.2011, 21:39
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 543 Dołączył: 16.02.2011 Skąd: siedlce/ mazowieckie ściana wsch. Pomógł: 2 razy |
panie kolego możliwe że
1/ rozpaliłeś w kominku lub masz otwarte szybry wylotowe 2/uruchomiłeś okap nad kuchnia ma duży ciąg 3/ piec główny zasilany jest powietrzem z mieszkania 4/ któryś z wentylatorów łazienkowych silnie ciągnie to wszystko przy zamkniętych oknach szczelnie co powoduje odwrócenie ciągu i ostatni kratki na kominie wentylacyjnym masz z jednej strony (brak przelotu na drugą stronę) wiatr wtłacza pęd powietrza zasada ilośc powietrza wchodzącego = ilości powietrza wychodzącego miłego sprawdzania -------------------- znajdż równowagę między tym co robisz i co lubisz a.........ścieżka do kariery ukaże się sama!
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
12.03.2011, 20:35
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 26 Dołączył: 11.03.2011 Pomógł: 4 razy |
kominek jest zbyt niski, rura spiro powoduje spore opory (z racji karbowanej powierzchni-choć brzmi to absurdalnie). Aby uzyskać ciąg należałoby przynajmniej tę rurę dać w pionie i o długości co najmniej 1-1,5m, każdy tzw. leżak powoduje zwiększenie oporów, a wiejący wiatr łatwo odwraca ciąg. Jeżeli nie masz innego wyjścia zamontuj wentylator dachowy o jakiejś niewielkiej wydajnosci-można spróbować podłączyć go z opóźnieniem włączenia i wyłączenia podłączone pod układ oświetleniowy.
-------------------- www.luszczyk.eu
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
13.03.2011, 13:32
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 1 771 Dołączył: 16.09.2010 Pomógł: 29 razy |
mam tak samo w pokoju. Komin wysoki , ok 8m. Jedynym sensownym rozwiazaniem to montaz reku. Inne sposoby to protezy.
Oczywiscie mozna sie bawic w wydluzenie komina ale to nie rozwiazanie. W domu jest za malo powietrza i tworzy sie podcisnienie. -------------------- "Najważniejsze są marzenia
bez nich życie się nie zmienia wiec nie wahaj się pomarzyć o czym chcesz..." Polecam: Dziennik budowy kopuły - szczegółowy opis na stronie architektów projektu Dziennik budowy - budowa kopuły na forum budujemydom.pl www.hdtvpolska.com - najlepszy portal o wysokich technologiach www.klubsorento.pl - portal dla miłośników kia sorento http://plc-home.pl/ - Inteligentny Budynek? Zbuduj go SAM ![]() |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
13.03.2011, 13:44
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 5 522 Dołączył: 18.02.2009 Skąd: FM vel sSiwy12 Pomógł: 453 razy |
||
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2012, 01:12 |