|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
4.11.2009, 23:29
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Postów: 2 031 Dołączył: 1.07.2009 Pomógł: 9 razy |
Czy w mieszkaniach blokowych można zamontować centralne odkurzanie?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.11.2009, 09:31
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 324 Dołączył: 12.12.2006 Pomógł: 1 raz |
Czy chodzi Ci o to, czy cały blok może być wyposażony w centralne odkurzanie? czy o to czy jedna rodzina w mieszkaniu może zamontować centralne odkurzanie?
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.11.2009, 11:32
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Postów: 2 031 Dołączył: 1.07.2009 Pomógł: 9 razy |
Myślałem o pojedynczym mieszkaniu
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.11.2009, 12:02
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Członek Rzeczywisty wybieramydom Postów: 409 Dołączył: 6.02.2009 Pomógł: 3 razy |
w pojedynczym mieszkaniu to ciężka sprawa ze względu na wyrzutnię, która musi być umieszczona zdaje się nie więcej niż metr albo 1,5 nad ziemią i w dodatku myślę że trzeba zastosować tu przepisy prawa budowlanego dotyczące generalnie wyrzutni , czyli odległość min 10m od okien sąsiada, chyba 3 m od okien jeśli są umieszczone na tej samej ścianie, itp.
Poza tym gdzie chciałbyś umieścić w mieszkaniu jednostkę centralną? to jest huczący grzmot i zazwyczaj umieszcza się ją w odległych miejscach domu (pomieszczenia techniczne) lub w garażu |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.11.2009, 12:11
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 324 Dołączył: 12.12.2006 Pomógł: 1 raz |
A poza tym wszystkim to jaki sens miałaby instalacja centralnego odkurzania w mieszkaniu? no chyba, że byłoby to jakieś mega wielkie mieszkanie
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.11.2009, 12:39
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Postów: 1 591 Dołączył: 8.07.2009 Pomógł: 2 razy |
ifra widocznie jakiś sens to ma skoro jest oferowane
http://www.borysowski.com/odkurzacze/odkur...lny_w_bloku.htm http://www.husky.pl/instalacja_blok.html |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.11.2009, 16:54
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 2 365 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: śląsk Pomógł: 7 razy |
Może powiem coś niepopularnego, ale ja osobiście dostałabym chyba szału gdyby jakiś sąsiad przez balkon "wyrzucał" swój kurz, przy okazji zasyfiając mi okna, balkon lub coś innego, nie wspominając już o wątpliwej przyjemności spacerów chodnikami w chmurach kurzu wyrzucanych na zewnątrz przez centralny odkurzacz. O hałasie nie wspominając. A co z całą instalacją??? Gdzie puścić rury gdy standardowa wysokość pomieszczeń to 2,50 - 2,60 o kuciu w wylewkach w bloku raczej nie może być mowy, wiem że są tacy którzy gotowi są przewrócić świat do góry nogami, aby było tak jak chcą, ale dla mnie taki odkurzacz w bloku to nieporozumienie i zwykła chęć powiększenia rynku zbytu bez liczenia się ze wszystkimi mieszkańcami bloku. Niestety jeśli mieszkamy w bloku to musimy zwracać uwagę na większość mieszkańców a nie tylko na własny czubek nosa.
Pozdrawiam -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.11.2009, 17:57
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Postów: 1 591 Dołączył: 8.07.2009 Pomógł: 2 razy |
aciu, czy ty przeczytałaś zalinkowane przeze mnie artykuły? Moim zdaniem zawierają odpowiedzi na część twoich pytań
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.11.2009, 18:20
|
||
Zgadzam się z acią. Centralny odkurzacz w mieszkaniu to przerost formy nad treścią. Jan_13 ja przejrzałam te artykuły i wygląda, że podczas instalacji ma się w mieszkaniu niezły bałagan - lekko mówiąc.
Poza tym przecież na rynku jest tyle bardzo fajnych i kolorowych kształtów odkurzaczy, do tego lekkich i malutkich więc to już nie jest jakiś wielki problem. A wg mnie zwykły odkurzacz zajmuje tyle samo miejsca co ten wielki wąż od centralnego |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.11.2009, 19:04
|
||
|
Ostoja forum Grupa: Uczestnik Postów: 1 119 Dołączył: 18.04.2009 Pomógł: 14 razy |
no juz nie przesadzajcie odkurzac cetralny to efekt sprzataania jest taki ze nie latasz za chwile ze szmatką i odkurzasz mebli tak jak w zwykłym odkurzaczu ,a czystosc utrzymac przy pomocy centralnego to przyjemnośc i kazda osoba która ma taki sprzet to powie ,koszty eksploatacji niższe i brak chałasu co dla mnie było piorytetem a okazało sie ze jest jeszcze lepiej niz myslałem
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
5.11.2009, 21:25
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 2 365 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: śląsk Pomógł: 7 razy |
Przeczytałam dokładnie te stronki i dokładnie podtrzymuję własne zdanie nie dla odkurzaczy centralnych w bloku, mnóstwo kucia, a jak kurz (z odkurzacza) walnie jakiemuś sąsiadowi na głowę lub na pranie na balkonach poniżej to można sobie wrogów na całe życie zrobić blok to nie domek i powinniśmy liczyć się z uczuciami i komfortem życia naszych sąsiadów zza ściany. Nie rób drugiemu co Tobie nie miłe, a ja osobiście mam dość sąsiada, który pali na balkonie i kipuje papierosa, z którego popiół pięknie niesiony wiatrem ląduje na moim praniu.
Nie jestem przeciwna OC w domkach jak kogoś stać to proszę bardzo, ale w bloku wyobrażasz sobie, że wszyscy Twoi sąsiedzi używają tego systemu?? Producenci pewnie, że zrobią, instalatorzy pięknie zamontują i co z tego?? Ja na moje 63 metrowe mieszkanie podłączam odkurzacz do jednego gniazdka, jest leciutki i mały bo taki kupiłam, ma filtr HEPA i jeszcze trzy dodatkowe filtry. chodzi cicho, nie zajmuje dużo miejsca, a przynajmniej "nie uprzyjemniam" życia sąsiadom. Jak już będę mieszkać w domku to owszem bardzo chętnie zaopatrzyłabym się w to urządzenie, ale niestety... many many many... Pozdrawiam -------------------- |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
6.11.2009, 23:16
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Obserwator wybieramydom.pl Płeć: Mężczyzna Postów: 1 371 Dołączył: 8.07.2009 Pomógł: 2 razy |
A mnie pomysł się podoba! A większości zagrożeń, o których aciu piszecz, nie widzę!!! Mam nadzieję, że to jeszcze nie zaćma
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.11.2009, 00:52
|
||
||
|
Pomocna porada
0
|
||
9.12.2009, 21:06
|
||
|
Ale acia ma poważne argumenty! Trudno zaprzeczyć.
|
|
|
Pomocna porada
1
|
||
18.01.2012, 19:54
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 2 Dołączył: 12.01.2012 |
Centralne odkurzanie to ciekawa alternatywa w domku jednorodzinnym, w bloku też może się sprawdzić. Ciekawe i potrzebne rozwiąznie w każdym domu.
|
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2012, 01:08 |