|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
29.08.2010, 22:32
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 3 Dołączył: 15.12.2009 Skąd: Małopolska |
Witam. Mam zamiar wybudować budynek o parametrach 12x6m w dolnej części jako gospodarczy. Czyli - połowa to garaż , w drugiej części kotłownia z piecem na węgiel , skład opału. 1/3 to wejście na poddasze. Poddasze ma pełnić funkcję mieszkalną oraz część powierzchni wykorzystam jako pralnio-suszarnię. Budynek chcę budować z bloczków z gazobetonu i ocieplić styropianem 14. Pytanie jaki mi się nasuwa to czy zbroić pierwszą wylewkę, czy robić je 2 z ociepleniem. Następne pytanie czy fundamenty zbroić na dole czy na górze i wylewać za jednym razem , bo mam mały spadek. Na 6 metrach wychodzi jakieś 60-70 cm.
|
|
|
|
||
29.08.2010, 22:41
|
||
Bajkopisarz i rymoholik, elektryk w dodatku![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 10 136 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: znad Tanwi |
Zgodnie z projektem i pozwoleniem na budowę.
-------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem uziom_fundamentowy |
|
|
|
||
3.09.2010, 16:15
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 3 Dołączył: 15.12.2009 Skąd: Małopolska |
||
|
|
||
3.09.2010, 16:31
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 1 049 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Podhale |
Jak masz takie rady to nie pisz, bo to i ja wiem. Nie wiesz nic na zadane pytanie to wypadaj, a nie denerwuj ludzi. Coś taki nerwowy, Retro dał dobrą radę, ja też dam : - skonsultuj ze swoim szeryfem(Kier.) - tak jak w projekcie. Sam sobie nie poradzisz, całkowity brak wiedzy budowlanej. |
|
|
|
||
3.09.2010, 16:42
|
||
Naczelna Zołza Forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 23 907 Dołączył: 24.03.2010 Skąd: z samiuśkiego połednia ..... :) |
Coś taki nerwowy, Retro dał dobrą radę, ja też dam : - skonsultuj ze swoim szeryfem(Kier.) - tak jak w projekcie. dokładnie .... i nikt nie pisze Ci tego , stanek_du ze złej woli .... po prostu nie wyobrażam żeby ktokolwiek inny niż autor projektu czy kierbud mogli podejmować takie decyzje ..... zbrojenie wynika z wyliczeń wytrzymałościowych ... zbroi się i wykonuje przegrody poziome - z uwarunkowaniem m.i.n. gruntu (inaczej budowę na piaskach, czy torfach , inaczej na szkodach górniczych ) ... także biorąc pod uwagę szereg innych parametrów .... nikt nie napisze Ci "na pałę : " tak , zazbrój " lub "nie , nie ma sensu" ... także Ty sam nie powinieneś się w tym grzebać.... to brocha architekta , ewentualnie do skonsultowania z kierbudem jeśli masz jakieś wątpliwości .... to jak w końcu masz w tym projekcie? -------------------- Co komu do tego ... skoro i tak mniejsza o to ...
|
|
|
|
||
3.09.2010, 17:53
|
||
|
dokładnie .... i nikt nie pisze Ci tego , stanek_du ze złej woli .... po prostu nie wyobrażam żeby ktokolwiek inny niż autor projektu czy kierbud mogli podejmować takie decyzje ..... zbrojenie wynika z wyliczeń wytrzymałościowych ... zbroi się i wykonuje przegrody poziome - z uwarunkowaniem m.i.n. gruntu (inaczej budowę na piaskach, czy torfach , inaczej na szkodach górniczych ) ... także biorąc pod uwagę szereg innych parametrów .... nikt nie napisze Ci "na pałę : " tak , zazbrój " lub "nie , nie ma sensu" ... także Ty sam nie powinieneś się w tym grzebać.... to brocha architekta , ewentualnie do skonsultowania z kierbudem jeśli masz jakieś wątpliwości .... to jak w końcu masz w tym projekcie? Właśnie w projekcie nie mam napisane w której warstwie dawać zbrojenie. Kierownik budowy mówi że w dolnej, a fachowcy radzą w górnej. W obu miejscach będzie najlepiej - napiszecie. Chciałem zaciągnąć rady, bo i kierownik też człowiek i czasem nie ma racji Ten post edytował stanek_du 3.09.2010, 17:54 |
|
|
|
||
3.09.2010, 18:29
|
||
Ostoja forum![]() Grupa: Uczestnik Postów: 1 049 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Podhale |
Właśnie w projekcie nie mam napisane w której warstwie dawać zbrojenie. Kierownik budowy mówi że w dolnej, a fachowcy radzą w górnej. W obu miejscach będzie najlepiej - napiszecie. Chciałem zaciągnąć rady, bo i kierownik też człowiek i czasem nie ma racji Jeśli chodzi o wylewki to, pierwsza to chudy beton(podkład) i na nią dajesz różniaste izolacje, a na to następna wylewka(posadzka) którą możesz zazbroić jakąś siatką. O jakie fundamenty chodzi ? Podejrzewam że wszystko jest w opisie projektu. |
|
|
|
||
3.09.2010, 18:34
|
||
Naczelna Zołza Forum![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Kobieta Postów: 23 907 Dołączył: 24.03.2010 Skąd: z samiuśkiego połednia ..... :) |
stanek_du - może warto by było wrzucić skan projektu z częścią o przegrodach i opisówką?
-------------------- Co komu do tego ... skoro i tak mniejsza o to ...
|
|
|
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2012, 01:03 |