|
JUŻ JEST NOWE WYDANIE: MAJ 2012
Tu poczytasz i kupisz majowy numer:
![]() ![]() |
|
8.03.2011, 15:49
|
||
|
Początkujący Grupa: Uczestnik Postów: 3 Dołączył: 8.03.2011 |
Witam
czy ktos jest w stanie mi pomóc w temacie badań elektrycznych chodzi o badanie maszyn jakie są przepisy konkretne, podstawa prawna mówiąca wprost jakie nalezy wykonywać badania nie chodzi mi o zalecenia, tylko o konkretny przepis wynikajacy z konkretnej ustawy czy rozporządzenia oprócz Ust Prawo Bud która okresla czasookres 5 letni i mówi ogólnie o badaniach elektrycznych, tylko o jakich???? podobny problem mam w znalezieniu podstawy prawnej mówiącejk jak powinien wyglądać protoko z takich pomiarów jesli ktoś jest w stanie mi pomóc w temacie będę bardzo wdzieczna Z góry dziękuję ! Aneta |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
8.03.2011, 16:03
|
||
Profesjonalista![]() Grupa: Redakcja Budujemy Dom Postów: 838 Dołączył: 24.06.2009 Pomógł: 57 razy |
Witam czy ktos jest w stanie mi pomóc w temacie badań elektrycznych chodzi o badanie maszyn jakie są przepisy konkretne, podstawa prawna mówiąca wprost jakie nalezy wykonywać badania nie chodzi mi o zalecenia, tylko o konkretny przepis wynikajacy z konkretnej ustawy czy rozporządzenia oprócz Ust Prawo Bud która okresla czasookres 5 letni i mówi ogólnie o badaniach elektrycznych, tylko o jakich???? podobny problem mam w znalezieniu podstawy prawnej mówiącejk jak powinien wyglądać protoko z takich pomiarów jesli ktoś jest w stanie mi pomóc w temacie będę bardzo wdzieczna Z góry dziękuję ! Aneta Mało precyzyjnie określiłaś zagadnienie, ale wyszukiwarki sa sprawne. Zapraszam do lektury. Mam nadzieję, że chodzi Tobie o Czasookresy pomiarów elektrycznych maszyn i urządzeń technicznych. To własnie jest w powyższym linku. Z powyższego źródła można wyciągnąć kolejne wnioski, analizując fragmenty ustaw, o których kolejno mowa. TU więcej aktów/rozporządzeń itd. Jednak na początek mowa o Prawie Budowlanym. Pomiń więc fragmenty, które dotyczą ewidentnie Prawa Budowlanego. -------------------- Aleksander Rembisz
Absolwent Politechniki Warszawskiej wydziału Inżynierii Lądowej. |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
9.03.2011, 16:10
|
||
|
Mało precyzyjnie określiłaś zagadnienie, ale wyszukiwarki sa sprawne. Zapraszam do lektury. Mam nadzieję, że chodzi Tobie o Czasookresy pomiarów elektrycznych maszyn i urządzeń technicznych. To własnie jest w powyższym linku. Z powyższego źródła można wyciągnąć kolejne wnioski, analizując fragmenty ustaw, o których kolejno mowa. TU więcej aktów/rozporządzeń itd. Jednak na początek mowa o Prawie Budowlanym. Pomiń więc fragmenty, które dotyczą ewidentnie Prawa Budowlanego. Dziękuję za pomoc! nie mogę jednak znaleźć nigdzie podstaw prawnych jak powinny wyglądać protokoły, tzn co konkretnie zawierać chodzi mi dokładnie o protokół skuteczności ochrony przeciwporażeniowej instalacji oraz rezystancji izolacji znalazłam tylko gotowe wzory w opracowaniach w internecie, jednak te protokoły, które ja otrzymywałam do tej pory wyglądały zupełnie inaczej, stąd pytanie czy jest to gdzieś jasno w przepisach określone? |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
13.03.2011, 20:02
|
||
Bajkopisarz i rymoholik, elektryk w dodatku![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 10 136 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: znad Tanwi Pomógł: 138 razy |
Dziękuję za pomoc! nie mogę jednak znaleźć nigdzie podstaw prawnych jak powinny wyglądać protokoły, tzn co konkretnie zawierać chodzi mi dokładnie o protokół skuteczności ochrony przeciwporażeniowej instalacji oraz rezystancji izolacji znalazłam tylko gotowe wzory w opracowaniach w internecie, jednak te protokoły, które ja otrzymywałam do tej pory wyglądały zupełnie inaczej, stąd pytanie czy jest to gdzieś jasno w przepisach określone? Norma PN-HD 60364-6:2008 zawiera przykładowy wzór protokołu. Rzeczywiście diametralnie odbiega on od dotychczas stosowanych. -------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem uziom_fundamentowy |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
14.03.2011, 17:56
|
||
|
||
|
Pomocna porada
0
|
||
14.03.2011, 23:13
|
||
Bajkopisarz i rymoholik, elektryk w dodatku![]() Grupa: Uczestnik Płeć: Mężczyzna Postów: 10 136 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: znad Tanwi Pomógł: 138 razy |
Bardzo dziękuję ! O Mamo, nie uciekaj stąd!!! Ja Ci mogę jeszcze parę rzeczy podpowiedzieć! -------------------- Poziom profesjonalizmu forum jest odwrotnie proporcjonalny do tolerancji dla analfabetów i "dyslektyków".
Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem uziom_fundamentowy |
|
|
Pomocna porada
0
|
||
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2012, 00:46 |